Renowator 21.11.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 (edytowane) Witam Jestem posiadaczem działki 1270mkw o poniższym przeznaczeniu podstawowym:1. W zakresie przeznaczenia terenów ustala się:1) przeznaczenie podstawowe terenów stanowi zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna z nieuciążliwymi usługami lokalnymi, usługi mogą być lokalizowane w adaptowanych pomieszczeniach budynku mieszkalnego lub gospodarczego, w pomieszczeniach dobudowanych do budynków lub w obiektach wolno stojących, Ponieważ dopiero co zabieram się za tematykę budowy działki wiele rzeczy jeszcze nie rozumiem lub nie znalazłem na nie odpowiedzi. Na działce chcę postawić nie duży dom 100mkw oraz będę prowadził działalność polegającą na prowadzeniu napraw blacharskich samochodów i handel narzędziami (docelowo budynek/pomieszczenie ok 50mkw) . Jeśli dobrze rozumiem powyższa działka to umożliwia, a ponadto działalność, którą będę chciał prowadzić będę mógł zlokalizować np. w pomieszczeniu gospodarczym dla którego są znacznie mniejsze wymagania konstrukcyjne? Na chwilę obecną ledwo co stać mnie na budowę domu dlatego w pierwszym okresie warsztat będzie w moich kategoriach prowizoryczny np. płyta obornicka. Docelowo kiedy się odbiję chciałbym żeby choćby ze względów estetycznych powstał murowany warsztat nawiązujący swoją konstrukcją do domu. Teraz kolejną kwestią nastręczającą mi trudności w zrozumieniu jest poniższy zapis MPZP:3) maksymalna wysokość budynków gospodarczych i garaży liczona od poziomu terenu do górnejkrawędzi kalenicy dachu nie może przekroczyć 7 m4) dachy budynków mieszkalnych i usługowych dwuspadowe lub wielospadowe, o symetrycznie nachylonych połaciach, kąt nachylenia połaci dachowych określa się od 35–50 stopni, pokryte dachówką ceramiczną lub materiałami dachówkopodobnymi, przy czym dopuszcza się zastosowanie lukarn i innych elementów wzbogacających formę dachu, 5) dachy budynków gospodarczych określa się jako dwuspadowe o symetrycznie nachylonych połaciach, pokryte dachówką ceramiczną lub materiałami dachówkopodobnymi Czy to oznacza, że jeśli będę budował pomieszczenie gospodarcze to musi mieć symetryczny dwuspadowy dach o dowolnym kącie nachylenia, natomiast jeśli będe wykorzystywał pomieszczenie na cele usługowe musi mieć już kąt nachylenia jak w punkcie 4) 35-50 stopni? Ponadto co z garażem bo nie wspomnieli nic na jego temat odnośnie zadaszenia, jedynie co do wysokości kalenicy? Może mieć dowolny dach o dowolnym kącie nachylenia? Interesuje mnie jeszcze kwestia ewentualnej budowy drugiego odrębnego budynku mieszkalnego na działce. Mowa jest w warunkach zabudowy, że min. 50% powierzchni musi pozostać "zielona". Nasi rodzice nie młodnieją i przyjdzie czas kiedy chciałbym aby byli bliżej by móc im pomagać lub się Nimi zajmować. Dla dobra współżycia małżeńskiego nie chciałbym aby mieszkali z nami w jednym budynku, dlatego myślę o postawieniu drugiego w innej części działki. Jeśli dobrze rozumiem zapis zabudowa jednorodzinna umożliwia budowę jednego budynku mieszkalnego o maksymalnie dwóch lokalach mieszkalnych? Czy dobrze rozumiem? Wobec powyższego chyba niemożliwa jest przy aktualnym zagospodarowaniu budowa drugiego domu na działce? Edytowane 26 Listopada 2015 przez Renowator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts