Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór profili okien do dużych przeszkleń - POMOCY!

Recommended Posts

Cześć,

Potrzebuję konkretnej i rzetelnej pomocy w wyborze okien. Link do projektu domu gotowego: http://www.mgprojekt.com.pl/willa-anna-maria. Nastąpiło kilka zmian dla okien na etapie adaptacji projektu - poszerzenie okien do max 2400x2400 (bez pionowych profili) na FIX-ie i 2400x2400 HST lub HS (drzwi przesuwne). Firmy od których uzyskałam wyceny to:

1. Internorm PVC+alu - KF410 - w obecnej chwili do końca listopada promocja (nakładka aluminiona w cenie), 110k (w tym 2xHST) - cena po rabatach

2. Pozbud drewno+alu - IV92 conturex modern quadrat - 110k + rabaty do tego. (w tym 2xHST)

3. Vetrex - Modern Design - 58k (RU zamiast HST) - cena po rabatach

4. Dako - DDA92 sosna łączona + alu - 211 k bez rabatów. Jeśli się zdecyduję dodatkowo 30%

5. Dako - DPQ82 termo +alu - 105k bez rabatów. Jeśli się zdecyduję dodatkowo od ceny 40%. (tyle, ze okno 2400x2400 dzielą mi na 3skrzydła).

Teraz napiszę Wam na czym nam zależy. Zależy nam na niskim współczynniku przenikania ciepła w oknach (Uw) oraz prostej formie (kanciaste, nowoczesne). Od wewnątrz kolor biały / od zewnątrz biały lub inny (z palety RAL). Zależy nam aby nie stosować pionowych profili (po środku) w oknach typu FIX. Na piętrze okna są od podłogi do sufitu, na zewnątrz nie mamy balustrad (a mamy małe dziecko). Czy uważacie, żeby zastosować od wewn. szybę klejoną? A może hartowaną? Ostatnio kier-bud podsunął nam kontakt do okien aluminiowych. Co sądzicie? My od początku odrzuciliśmy Alu, ze względu na słabą izolacyjność, a rozważamy głębinową PC. Poradźcie! Błagam! Tylko bez kryptoreklamy Z góry wielkie dzięki. Uściski dla aktywnych forumowiczów!

Cześć,

Na piętrze okna są od podłogi do sufitu, na zewnątrz nie mamy balustrad (a mamy małe dziecko). Czy uważacie, żeby zastosować od wewn. szybę klejoną? A może hartowaną?

W wyborze profili nie doradzę, ale zaniepokoiło mnie to zdanie. Na piętrze też fiksy czy okna otwierane? Jak otwierane to ja bez balustrady bym się nie odważył, nawet jakby okno miało klamki na klucz czy jakieś inne zamykania.

• 3 weeks później...

Jeżeli okna są otwierane nie może zabraknąć balustrad i kierownik budowy nie powinien do tego dopuścić.

Okna aluminiowe, w tym momencie są równie ciepłe jak PCV. W profilach stosuje się specjalne docieplenia, które pozwalają na stosowanie właśnie profili aluminiowych w domach pasywnych. Docieplenie umieszcza się również w skrzydle w miejscu, gdzie wkłada się pakiet szybowy. Aluminiowe okna są teraz coraz bardziej popularne, nie tylko ze względu na to że są ciepłe, ale również dlatego, że są prestiżowe. Nie każdego stać na takie okna, a wyglądają pięknie, nowocześnie.

Ponadto, w oknach aluminiowych mamy większy wybór szerokości ościeżnic i skrzydeł, dlatego można dostosowywać profile do gabarytów okien. Jeżeli ma Pan duże okna to z powodzeniem może Pan wybrać okna aluminiowe.

Jedyne, czego nie polecam to okna drewniane z nakładkami aluminiowymi.

mam gigantyczne okna w salonie, z HS o wysokości 2,7 m, i własnie aluminiowe. Pozostałe okna - czyli nowrmalne wielkościowo mam plastikowe, ale zupełnie wyglądem nie róznia się od alu. Duże przeszklenia mozna robić wyłacznie w alu jeśli chce się jak naj mniej szprosów i podziałów. Tak mi mówiło kilka firm do których sie zgłosiłam więc chyba prawda. My wybraliśmy Schuco, jakby co moge polecić ekipe która nam robiła - super zrobili, chlopaki naprawdę znaja sie na swojej robocie :) Okna piekne, HS chodzi leciutko, mój 3 latek świetnie sobie z nim daje rade.

..

Jedyne, czego nie polecam to okna drewniane z nakładkami aluminiowymi.

Chętnie poznam uzasadnienie tej tezy. Czy tylko to kwestia tego, że takich firma w której pracujesz nie produkuje?

• 2 weeks później...
Chętnie poznam uzasadnienie tej tezy. Czy tylko to kwestia tego, że takich firma w której pracujesz nie produkuje?

Napisałam tylko że nie polecam. To jedno zdanie wyrwane z kontekstu :) Panie/Pani finlandia, czy można coś polecić i czegoś nie polecić? :) Widziałam mnóstwo wypowiedzi polecających i nie polecających na tym forum. To tylko opinie, nie podałam tu marek i każdy ma własne zdanie. Odnośnie wiadomości do mnie - nie mam zamiaru podejmować rękawicy bo nie jestem tu po to, żeby się boksować :)

Pozdrawiam serdecznie

Marlena

• 10 months później...

Ja mam podobne dylymaty, bo też mam duże przeszklenia 2,5*2,7m i wybieram teraz między:

1. Internorm HF 310 - drewno alu (88)

- profile wyglądają na najlepiej dopracowane (mają system podbudowy z purenitu pod HS - eliminacja mostków)

- do dużych okien FIX musieli dać profil HS, bo normalne okno musieliby dzielić (FIXy licują się z podłogą)

- montaż średnie opinie, prawie każdy miał jakieś problemy (wizyta referencyjna u 2 Klientów) a widziałem okna pozostawionena podkładkach...

- reklamacje (wymiany szyby bez problemu, ale np poprawki serwisu trzeba długo czekać)

- najdrożej

2. Schuco Alu Si 90 z wkładką termiczną od R&M Alufasady z Kielc

- statyka ok

- cena niższa niż w Internorm o 20%

- sprawdzony montaż (wizyta referencyjna

- podobno od okien alu nawet z wkładką termiczną "czuć" chłód jak stoi się 0,5 metra od okna...(na budowie nie udało sie tego zweryfikować)

3. Pozbud Exterem 88 z nakładką alu

- cena niższa niż w Internorm o 30%

- profile ładne, ale FIXy nie zlicują się z podłogą

- montaż i serwis lokalny (dają ciepły parapet, ale np pod HS trzeba robić podbudowę)

- podobno są reklamacje jak przychodzą okna i ciężko je wyegzekwować

Dla uściślenia robię montaż w licu muru, bo od zewnątrz na elewację chcę jeszcze zmieścić podtynkowo żaluzje fasadowe (Internorm lub Selt - cena ta sama). Wszyscy montaż na taśmach Illbruck dwustronny.

Ościeżnicę chcę okładać 3cm styroduru wokół i na to okna.

Byłbym wdzięczny za Wasze opinie jakie macie doświadczenia z tymi 3 firmami. Inne oferty mnie nie interesują (przeszedłem już przez to).

Pytasz o poziom produktów, o których dyskutuje się częściej w gronach architektów niż na forum. Ale były tu takie przypadki, np. tomekwa (parę postów wyżej) może mieć coś do powiedzenia. Poszukaj w jego dzienniku budowy:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209248-Nowoczesne-klocki-na-do%C5%9B%C4%87-du%C5%BCej-skarpie-mo%C5%BCe-od-2013

Dziękuję za link, do dziennika budowy tomekwa dotarłem też wcześniej, cały przejrzałem. On ma profile PCV-Alu - tam jest ciekawe, że zostawili mu profile okienne na podkładkach z dużym prześwitem - nie wiem czy tak się robi czy to standard i ekipa od wykończenia powinna to jakoś czymś uzupełnić....

Poza tym byłbym wdzięczny za doświadczenia innych użytkowników z ekipami montażowymi (Internorm z W-wy, Pozbud - ekipa Markom z Krakowa) oraz czy rzeczywiście czuć mocno chłód od stolarki aluminiowej.