jojoro 22.11.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) Od połowy września użytkuję IRYD PID w mojej instalacji i sądzę, ze nabrałem już trocę doświadczenia w jego obsłudze. Doszedłem do wniosku, że aby taki sterownik działał optymalnie to niestety instalacja musi być niemal idealna, bo musi mieć dobrze zrównoważony odbiór ciepła w długim okresie itp w przeciwnym wypadku nie mamy szans na uzyskanie wielogodzinnej pracy w okolicy temperatury zadanej bez przechodzenia w podtrzymanie.Sterownik niestety nie uczy się na własnych błędach, cały czas analizuje jedynie to co się dzieje na bieżąco w okolicach działania algorytmu PID i tylko w tym zakresie podejmuje jakieś korekty. Jak to działa u mnie?Mam zbiornik solarny 300 l z dwoma wężownicami. Wężownica górna grzeje wodę CWU, tak więc powiedzmy że do połowy zbiornika jest woda zimna. Czujnik temperatury CWU jest w okolicach końca powrotu z wężownicy tak więc pobranie niewielkiej ilości wody, powoduje szybką zmianę wskazań o kilka C w dół od zadanej i załączenie pompy CWU oraz wpompowanie chłodniejszej np 42C wody do kotła, na którym jest 55C. Powoduje to oczywiście natychmiastowy spadek temperatury na kotle.Sterownik w żaden sposób nie zabezpiecza nas przed tym. Wiem, że mogę sobie zrobić podmieszanie wody w zbiorniku i grzać całe 300l CWU,ale tak jak pisałem omawiamy reakcję sterowników na sytuacje w instalacjach niedoskonałych (czyli 95% domowych instalacji) lecz regularnych, których można się nauczyć, Kolejna rzecz. Kocioł dochodzi do temperatury zadanej. W związku z tym, że temperatura wody robi sią coraz wyższa, powrót też robi się cieplejszy, grzejniki szybiecj dochodzą to temperatury zadanej, zawór 4d się przymyka, głowice na grzejnikach się przymykają, woda w CWU szybciej się nagrzewa i pompa wyłącza. Piec ma wtedy minimalne zapotrzebowanie na moc bo odbiór ciepła robi się znikomy, ale PID reaguje tak jakby tego nie widział. W zwiazku z tym im bliżej temperatury zadanej, tym temperatura rośnie szybciej, wentylator zwalnia co dodatkowo powoduje że ciepło nie ucieka kominem i kocioł rozgrzewa się jeszcze bardziej szybko prowadząc do przebicia temperatury zadanej nawet o kilka stopni C. Kocioł się odstawia. Uważam, że większość tych sytuacji dałoby się ogarnąć gdyby logika sterowników była bardziej złożona. Można modulować przecież moc kotła w znacznie większym zakresie. Np. Jeśli kocioł dobił do 60C przy nastawie do 55C i sterownik widzi, że nagle następje spadek temperatury (np 1C na 20s.) to znaczy, że dostajemy skadś zimną wodę i trzeba od razu przejść na 100% mocy (nawet jeśli temperatura kotła jeszcze nie spadła poniżej zadanej!) , bo zanim kocioł się rozpędzi po długim podtrzymaniu to już będzie za późno.Dalej, sterownik odczytuje wskazania CWU i wie, że histereza to 3C. Sterownik powinien być przygotowany, że gdy temperatura zaczyna zbliżać się do wartości granicznej to za chwilę dostanie odpowiednio chłodną wodę do obiegu i być na to przygotowanym.Ideałem byłoby też gdyby sterownik współpracował z pompą CO, mierzył przepływy oraz odczytywał dane z elektronicznych głowic na grzejnikach i wyliczał kiedy chłodniejsza woda może wrócić do kotła. Ja już ogarnąłem swoją instalację. Wiem co zrobić żeby sterownik działał skutecznie, ale 90% ludzi zdaje się na mniej lub bardziej rozgarniętch instalatorów, którz niekoniecznie bedą siedzieli 3 miesiace w kotłowni jednego klienta i rozgryzali w jakim miejscu instalacji są niedociągnięcia. Sterownik powinien więc kompensować co się da, a na razie trochę to słabo wygląda (przynajmniej w Irydzie) Edytowane 22 Listopada 2015 przez jojoro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 22.11.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) Idealnie nigdy nie będzie z utrzymaniem temperatury przy kopciuchach, ja mam taką instalacje jak ty i sterownik z PID ustawiony na priorytet CWU nie mam dużych skoków temp.(2 stopnie + -) przy ciągłej pracy, spada temperatura przy pierwszym rozgrzewaniu instalacji max do 6 stopi jak się zagrzeje woda CWU a załączą się grzejniki (pompa C.O)I jeszcze dodam że na podtrzymanie kocioł wchodzi ale w większości wentylatorem utrzymuje temperaturę. Edytowane 22 Listopada 2015 przez toma1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts