Mader1 22.11.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Witam,Planuję zakup działki i kluczowym kryterium jest dogodny dojazd do Katowic. Z tego względu najbardziej pasuje mi opcja zamieszkania w Mysłowicach Starej Wesołej, Morgach lub w Mikołowie Kamionce.Oczywiście w przypadku Mysłowic jest duża obawa o szkody górnicze. Jak to wygląda w rzeczywistości? Jest faktycznie masakra, czy są miejsca, gdzie jest w miarę bezpiecznie?Jakie inne czynniki brać jeszcze ewentualnie pod uwagę? Może jednak Mikołów - ze względu na bezpieczeństwo? Albo jakaś inna opcja? PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.11.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) - projektuje właśnie dom w Mysłowicach Starej Wesołej obawa o szkody górnicze jest jak najbardziej uzasadniona, co wcale nie znaczy, że na tych terenach nie jest możliwa nowa zabudowa - jest możliwa ! ale na podstawie wcześniej uzyskanej Opini OUG, niekiedy ( jak w moim przypadku ) opracowania dodatkowo Opini geologiczno - górniczej / Dokumentacji Geologiczno - inżynierskiej, która w zasadzie stanowi podstawę dla rozwiązań konstrukcyjnych obiektu, w tym jego posadowienia. To na pewno podwyższa koszty Inwestycji oraz Projektu ( w zakresie niezbędnych dokumentów formalno - prawnych / danych do projektowania ). Rozeznania dot. całego terenu Wesołej czy Morg nie mam, natomiast każda działka jest INNA ! ... to, że na jednej są np. proste warunki posadowienia, nie znaczy, że na sąsiedniej są takie same - należy zakładać wstępnie, że nie są ! jakie jeszcze czynniki brać pod uwagę ? - na pewno sąsiedztwo / zapisy Plan Miejscowego / geometrię granic działki / spadki terenu / dostęp do drogi / istniejącą infrastrukturę techniczna i możliwość przyłączy / strony świata, w tym wjazdu na działkę / ... oczywiście stan prawny działki ( budowlana / rolna / ... ) pozdrawiam Edytowane 22 Listopada 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 24.11.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Na Kamionce nie wiedzą już ile brać za m2.W Mysłowicach na pewno taniej.Widziałem sporo działek na Kosztowach/Krasowach.Najlepiej wsiąść w auto i się przejechać, jest szansa że się kupi bezpośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 21.12.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 A ja kupiłem w Rogoźniku. wg mnie dojazd do Katowic lepszy jak z Mysłowic, Tych, Mikołowa itp. Ceny za m2 ok 50-70 niższe. Jak dla mnie jedynym minusem jest to że Rogoźnik leży po złej stronie względem Brynicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekMad 21.12.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 A ja kupiłem w Rogoźniku. wg mnie dojazd do Katowic lepszy jak z Mysłowic, Tych, Mikołowa itp. Ceny za m2 ok 50-70 niższe. Jak dla mnie jedynym minusem jest to że Rogoźnik leży po złej stronie względem Brynicy Ja wybrałem Wojkowice, opcja bardzo podobna co Rogoźnik i ceny te same. Na początku celowałem w Czeladź, ale ceny za wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts