DrKubus 22.11.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Jak należy zamontować drzwi techniczne, między pomieszczeniem gospodarczym a garażem? Garaż będzie dopiero dobudowany ma mieć własną ścianę nośną, a ściana między budynkiem a garażem będzie miała budowę: Ytong 24 cm/Styropian graf. 10 cm/Ytong 24 cm (ściana garażu). Czy mógłbym prosić o sugestię jak należałoby zamocować w takim otworze drzwi, aby na zimę zabezpieczyć dom, a w przyszłości nie mieć problemu z dostaniem się do garażu (zakładałem, że drzwi będą otwierać się do wewnątrz pomieszczenia gospodarczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 29.11.2015 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Drzwi montujesz w wewnętrznej warstwie YT i w zasadzie tyle. Bo jak rozumiem teraz będzie to ściana zewnętrzna budynku, a za jakiś czas dostawisz garaż i drzwi będą drzwiami przejściowymi pomiędzy domem a garażem? Co prawda lepiej byłoby gdyby drzwi stanęły w ścianie od garażu (otwierane na garaż) ale to nie ma aż takiego znaczenia.Oczywiście teraz należy poszukać drzwi zewnętrznych a nie przejściowych (czy wewnątrzklatkowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 29.11.2015 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Dzięki za odpowiedź, ponieważ nie doczekałem się wcześniej odpowiedzi, a czas naglił, zakupiłem wczoraj drzwi Hormann'a z wypełnieniem styropianowym i wczoraj zamontowałem: http://samobudowa.pl/foto/1drzwi1.jpg Na razie są otwierane na zewnątrz, jak będzie garaż zdecyduję, czy zostawić tak jak jest, czy odwrócić i będą otwierały się do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 29.11.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Mam to samo rozwiązanie BK24-styro(u mnie 30)-BK24 i właśnie szukam drzwi do takiego przejścia. Jakiej wysokości miałeś otwór drzwiowy? U nas niestety jest to 190 cm, ale może uda się go podwyższyć, bo trochę obawiam się, że takie niestandardowe drzwi będą problemem. U mnie są już ściany garażu, więc muszę się dopasować w oba otwory.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 30.11.2015 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Większość drzwi metalowych można skrócić do wysokości twojego otworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.11.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Tylko trzeba zwrócić, uwagę, że skrócenie o to ok 15-18cm o tyle obniży klamkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 30.11.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Nieraz warto dopłacić kilka złotych aby fabrycznie takie drzwi przyjechały już "ucięte", choć poprawną formą byłoby napisanie - przyjadą zrobione na wymiar. P.S. drzwi teraz mogą wydawać się dość zimne, ale jak będzie to za jakiś czas przejście do garażu to te drzwi w zupełności wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts