domass 22.11.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Proszę o pomoc w doborze wkładu kominkowego bardziej doświadczonych Forumowiczów. Przejrzałem już strony najpopularniejszych producentów, niestety nie mogę znaleźć odpowiadającego moim założeniom. Mieszkanie w szeregowcu deweloperskim: 75 m2 [parter z kominkiem + piętro z DGP grawitacyjną] + 25 m2 poddasze (bez DGP). W całym mieszkaniu zainstalowana wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła (rekuperator) + ogrzewanie gazowe (podłogówka w salonie i łazienkach, kaloryfery w sypialniach), osobna instalacja grawitacyjnej DGP z kominka. Wymiary maksymalne wkładu: szerokość 70 cm x głębokość 50 cm, wysokość dowolna - to nie jest moje "widzimisię", ale konieczność wynikająca ze specyficznego ulokowania miejsca na kominek, które przewidział deweloper (wymiary uwzględniają już "luz" wokół wkładu). Średnica dolotu powietrza 100-110mm (nie pamiętam dokładnie). Przyjąłem nominalną moc wkładu między 8 a 10kW (choć z obliczeń wychodzi nawet mniejsza), dopuszczam jednak możliwość zainstalowania wkładu o większej mocy, jeśli innego nie znajdę. Wkład musi być z tzw. zamkniętą komorą spalania, przeznaczony do domów z rekuperacją. Średnica komina 180mm, tak więc średnica czopucha wkładu musi być mniejsza (chyba, że się mylę?) - jeśli już znajduję wkład, który spełnia powyższe wymogi to ma średnicę czopucha 200... :/ Z góry dziękuję wszystkim życzliwym za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 22.11.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 https://wklady-kominkowe.com/pl/p/Wklad-stalowy-ROMOTOP-HEAT-2G-59.50.01/23073559 - głębokość 55cmlub ciut płytszy - 42cm https://wklady-kominkowe.com/pl/p/Wklad-stalowy-ROMOTOP-HEAT-2G-59.44.13/23073558 nawet cenowo nie zabije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domass 23.11.2015 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 (edytowane) Dzięki za podpowiedzi! Z Romotopa chyba będzie jeszcze pasować taki wkład. Może w ofercie pozostałych producentów też się jeszcze coś znajdzie? Chętnie wysłucham propozycji, jeśli ktoś miałby jakiś pomysł. EDIT:A czy Blanka 8 z Kratki.pl też się nada? Edytowane 23 Listopada 2015 przez domass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts