Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dobór wkładu kominkowego, rekuperator, mało miejsca

domass

Recommended Posts

Proszę o pomoc w doborze wkładu kominkowego bardziej doświadczonych Forumowiczów. Przejrzałem już strony najpopularniejszych producentów, niestety nie mogę znaleźć odpowiadającego moim założeniom.

Mieszkanie w szeregowcu deweloperskim: 75 m2 [parter z kominkiem + piętro z DGP grawitacyjną] + 25 m2 poddasze (bez DGP).

W całym mieszkaniu zainstalowana wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła (rekuperator) + ogrzewanie gazowe (podłogówka w salonie i łazienkach, kaloryfery w sypialniach), osobna instalacja grawitacyjnej DGP z kominka.

Wymiary maksymalne wkładu: szerokość 70 cm x głębokość 50 cm, wysokość dowolna - to nie jest moje "widzimisię", ale konieczność wynikająca ze specyficznego ulokowania miejsca na kominek, które przewidział deweloper (wymiary uwzględniają już "luz" wokół wkładu).

Średnica dolotu powietrza 100-110mm (nie pamiętam dokładnie).

Przyjąłem nominalną moc wkładu między 8 a 10kW (choć z obliczeń wychodzi nawet mniejsza), dopuszczam jednak możliwość zainstalowania wkładu o większej mocy, jeśli innego nie znajdę. Wkład musi być z tzw. zamkniętą komorą spalania, przeznaczony do domów z rekuperacją.

Średnica komina 180mm, tak więc średnica czopucha wkładu musi być mniejsza (chyba, że się mylę?) - jeśli już znajduję wkład, który spełnia powyższe wymogi to ma średnicę czopucha 200... :/

Z góry dziękuję wszystkim życzliwym za pomoc.

Dzięki za podpowiedzi!

Z Romotopa chyba będzie jeszcze pasować taki wkład.

Może w ofercie pozostałych producentów też się jeszcze coś znajdzie? Chętnie wysłucham propozycji, jeśli ktoś miałby jakiś pomysł.

EDIT:

A czy Blanka 8 z Kratki.pl też się nada?

Edytowane przez domass