Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia Głębinowa . Zmiejszenie sie wydajności.

simon82

Recommended Posts

Witam.

Mam problem z wydajnością studni głębinowej a mianowicie studnia została wywiercona ok. 7 lat temu firma która mi ją wykopała stwierdziła że wydajność studni to 100 L na 1min , i lustro wody jest na 12 m dodam iż całkowita głębokość otworu to 24m a średnica rury to 160mm .

Problem mam ze znacznym zmniejszeniem wydajności a mianowicie kupiłem pompę jak się okazuję za mocną (100L/min) zamontowałem ją w otworze i klops , zrywa mi lustro przy czym dodam pompa jest umiejscowiona 1.7m od dna studni, co więcej założyłem zawór kulowy i wodomierz , po dość znacznym przykręceniu zaworu takim żeby nie zrywało mi lustra wody na wodomierzu odczytałem że wydajność wynosi 1.1m3/h.

Proszę o pomoc i co można zrobić żeby poprawić wydajność mojej studni.

Witam.

Mam problem z wydajnością studni głębinowej a mianowicie studnia została wywiercona ok. 7 lat temu firma która mi ją wykopała stwierdziła że wydajność studni to 100 L na 1min , i lustro wody jest na 12 m dodam iż całkowita głębokość otworu to 24m a średnica rury to 160mm .

Problem mam ze znacznym zmniejszeniem wydajności a mianowicie kupiłem pompę jak się okazuję za mocną (100L/min) zamontowałem ją w otworze i klops , zrywa mi lustro przy czym dodam pompa jest umiejscowiona 1.7m od dna studni, co więcej założyłem zawór kulowy i wodomierz , po dość znacznym przykręceniu zaworu takim żeby nie zrywało mi lustra wody na wodomierzu odczytałem że wydajność wynosi 1.1m3/h.

Proszę o pomoc i co można zrobić żeby poprawić wydajność mojej studni.

A co sie działo z ta studnia przez 7 lat? Byla uzytkowana/pompowana? Czy jej wydajnosc po wywierceniu miala faktycznie 100L/min czy Cie studniarze okantował?

Jesli miala faktycznie wyzsza wydjaosc i nie byla uzytkowana, lub uzytkowana sporadycznie to na chlopski rozum wyadajnosc mogla spasc.

Sa firmy ktore wykonuja regeneracje studni jakimis metodami mechaniczno-chemicznymi, ultradzwiekami, wibracyjnie , nie znam szczegolow ani kosztów. Ale jesli oryginalna wydajnosc byla nizsza niz zadeklarował studniarz to raczej to nic nie da.

Nie pisz tego samego w kilku watkach.

Sorry za te wątki ,myślę że studniarze nie skłamali, byłem przy nich i przy przebieraniu studni , widziałem ile i z jakim ciśnieniem woda wylatuje ,a teraz klops , studnia była raz przepompowana jakieś 4 lata temu jak pożyczyłem pompę od znajomego, teraz wyczyściłem filtr na dnie z osadu przez włożenie węża zasilanego wodą z sieci i wybrałem cały muł z dna , i jak wypompuję wodę do końca słyszę pluski w studni, czy to może oznaczać że filtr pionowy został zamulony i teraz do skutku będę musiał go oczyszczać poprzez regularne przepompowywanie studni???

czy to może oznaczać że filtr pionowy został zamulony i teraz do skutku będę musiał go oczyszczać poprzez regularne przepompowywanie studni???
NIe jestem ani geologiem ani studniarzem, ale taka ewentualnosc brałbym pod uwage.

Bralbym tez pod uwage, ze samo przepompowywanie nie musi pomoc.

To co wspominalem na temat regeneracji studni, ze robi sie to albo chemicznie (rozpuszczenie jakis złogów, tego co blokuje) albo mechanicznie, wibracycjnie, ultradzwiekami czy cos w tym stylu. Oba rozwiazania zeby dac kopa i rozluznic to co blokuje przeplyw wody.

O wiecej, dokladniej i pewnie to ym odeslal do firm regenerujaych studnie.