Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do użytkowników garaży dwustanowiskowych

kemot_p

Recommended Posts

Pytanie do osób posiadających garaż dwustanowiskowy. Przy założeniu, że w garażu będą parkowane dwa samochody wielkości passata/mondeo, a dodatkowo będą w nim przechowywane narzędzia ogrodnicze, narzędzia inne, rowery, meble ogrodowe itp - jak powinna być powierzchnia garażu. Projekty, które mnie interesują posiadają garaż ok. 32 mkw. Nie jest to za mało? Może warto wydłużyć, poszerzyć garaż Jeśli tak, to do jakiej powierzchni, żeby komfortowo z niego korzystać, ale też żeby za bardzo nie "urósł" w stosunku do reszty bryły. W projekcie jest co prawda kotłownia 10 mkw, ale tam oprócz kotła, zasobnika i reku przewidziane jest miejsce na saunę, więc tam zmieści się ewentualnie tylko półka na przetwory, wszystko inne musi się zmieścić w garażu.

Użytkuję teraz garaż 6x3m ( minus grubość muru 20 cm, czyli 5,60 x 2,80) i jest ciasno. Mam teraz duże auto i korzystanie jest mało komfortowe, ale problem też miałem parę lat temu gry miałem Fiata Punto, z pięciodrzwiowym pewnie by było w miarę O.K., ale przy wersji 3 drzwiowej (gdzie drzwi są znacznie większe) też było za ciasno. Teraz wybudowałem garaż na 2 auta i długość 5,50 szerokość 6,50 (wewnętrzny wymiar) ale "na graty" osobne pomieszczenie 2.5 x 5,5. Wydaje mi się że garaż 32 m2 na 2 auta + "graty" będzie ciasno

Teraz wybudowałem garaż na 2 auta i długość 5,50 szerokość 6,50 (wewnętrzny wymiar) ale "na graty" osobne pomieszczenie 2.5 x 5,5. Wydaje mi się że garaż 32 m2 na 2 auta + "graty" będzie ciasno

Też tak myślę. Dzięki za informacje. Kolejny głos utwierdzający mnie w przekonaniu, że muszę powiększyć garaż na etapie adaptacji.

Ja mam garaż szerokości 5,75 m i 6 m długości (wewnątrz).

Na końcu garażu jest długi stół roboczy 80 cm (czyli długość spadła do 5,20 m). Samochody (2 x Audi A4) mają po 30-50 cm z przodu i z tyłu (mniej się nie da, bo nie przejdziesz, a i parkowanie byłoby "niebezpieczne")

Jak postawię rower z boku, to można sobie obić drzwi.

Półki możesz wieszać powyżej, tak aby nie kolidowały z samochodami.

Dla mnie (po wyprowadzeniu samochodów) garaż służy jako pracownia do majsterkowania.

Pytanie do osób posiadających garaż dwustanowiskowy. Przy założeniu, że w garażu będą parkowane dwa samochody wielkości passata/mondeo, a dodatkowo będą w nim przechowywane narzędzia ogrodnicze, narzędzia inne, rowery, meble ogrodowe itp - jak powinna być powierzchnia garażu. Projekty, które mnie interesują posiadają garaż ok. 32 mkw. Nie jest to za mało?

Ja mam garaż o powierzchni posadzki 6x6m, z bramą 2125x5000.

Jest to garaż dość wygodny o ile parkuję w nim 2 samochody i niewiele więcej. Samochody posiadam o klasę wielkości niżej niż autora wątku, jedno kombi drugi mały Suv.

Z doświadczenia wiem, że aby zapewnić wygodną komunikację na około obydwu samochodów (czyli wsiadanie obu tudzież czterech pasażerów do obu samochodów), to nie może w garażu już nic stać po bokach, typu wózki czy rowery.

Zaparkowanie tak, aby otworzyć bagażnik kombi w zamkniętym garażu i wygodnie wypakować zakupy w zasadzie uniemożliwia stawianie dużych rzeczy przed autami, bo miejsca na wygodną komunikację do kotłowni ( drzwi z garażu) będzie zbyt mało.

W garażu po jednym z boków mam półki (ale powyżej wysokości głowy) oraz uchwyty na powieszenie drabiny.

Ja rowery, narzędzia, wózki staram się trzymać w kotłowni, która ma 11m, i mieści jeszcze mały warsztat.

Gdybym dziś robił garaż zrobił bym go tej samej szerokości lub niewiele szerszy, za to bym go wydłużył. Wizualnie u nas by to nie wiele zmieniło, a np, dodatkowy 1m z przodu zostawił by bardzo dużo wygodnego miejsa np. na regał, wieszak ścienny na rowery, wózki itp.

Podsumowując, mam garaż wygodny, ale jest to garaż, a nie przestrzeń na magazynowanie wielu innych rzeczy. Można wygodnie przechowywać tu pojedynczy wózek (w przednim rogu garażu), albo jeden rower, ale na pewno nie ma tu miejsca na 4 rowery i liczne narzędzia ogrodowe.

Garaż dla takich samochodów jakie planujesz mógłby mieć 6m szerokości, ewentualnie niewiele więcej, ale jeśli chcesz trzymać rowery, to osobiście wydłużyłbym garaż do 7m. Wszystko jednak zależy od tego, jak wygląda frontowa ściana i ile w niej jest otworów drzwiowych. Być może lepszym rozwiązaniem jest poszerzenie garażu po jednej stronie wolnej od otworów (brama nie powinna być wtedy zamontowana centralnie, tylko bliżej lewego lub prawego boku, a poszerzenie powinno stanowić wnękę) wtedy na całą długość garażu pojawia się przestrzeń o powierzchni 6m2, która była by bardzo wygodna.

Pzd

Podsumowując, mam garaż wygodny, ale jest to garaż, a nie przestrzeń na magazynowanie wielu innych rzeczy. Można wygodnie przechowywać tu pojedynczy wózek (w przednim rogu garażu), albo jeden rower, ale na pewno nie ma tu miejsca na 4 rowery i liczne narzędzia ogrodowe.

Garaż dla takich samochodów jakie planujesz mógłby mieć 6m szerokości, ewentualnie niewiele więcej, ale jeśli chcesz trzymać rowery, to osobiście wydłużyłbym garaż do 7m. Wszystko jednak zależy od tego, jak wygląda frontowa ściana i ile w niej jest otworów drzwiowych. Być może lepszym rozwiązaniem jest poszerzenie garażu po jednej stronie wolnej od otworów (brama nie powinna być wtedy zamontowana centralnie, tylko bliżej lewego lub prawego boku, a poszerzenie powinno stanowić wnękę) wtedy na całą długość garażu pojawia się przestrzeń o powierzchni 6m2, która była by bardzo wygodna.

Pzd

Ja mam teraz garaż 5,5m na 2,8m. Z przodu mam półki więc jak wjeżdżam autem (4,7m) do grama garażowa opiera się prawie na zderzaku - klapy bagażnika nie otworzę. Rzeczywi ście myślę, że długość garażu powinna wynosić 6,5-7m. A szerokość - Twój pomysł z wnęką i niesymetryczną bramą wydaje się bardzo dobry, więc trzeba liczyć w takim razie na garaż około 40mkw.

Edytowane przez kemot_p

Albo zrob inaczej, ja mam garaz 6x6m, ale przewidziany na samochody. Na graty mam nieuzytkowy strych 40m2, a na narzedzia ogrodnicze postawie taki maly drewniany domek w rogu ogrodu. Bo na dwa samochody, grady ogrodnicze, skladzik na spiwory, sloiki, rowey i wozki malo bedzie i 8x8m. Wiidze jak sasiad w garazu ma, sciany obladowane po sufit, jak idzie do samochodu to skacze nad rowerkami a drzwi otwiera zeby tylko sie wslizgnac doxsrodka. Szkoda kasy i roboty na takie cos

Te garaże które opisujecie, są zdecydowanie za małe na 2 auta i graty ogrodniczo-sportowe. Ja użytkuję garaż o wym. 6,6x8,8m ( http://archon.pl/projekty-domow/projekt-garaz-2-stanowiskowy-g15-m48a979d768f1c ) i uważam że minimalna wielkość na tego typu zastosowanie. Mieści dość wygodnie 1 auto, łódkę na przyczepie oraz manele ogrodnicze i sportowe używane najczęściej (sezonowe). Resztę mniej potrzebnych rzeczy wynoszę na obszerny strych nad samochodową częścią. Miejsca wokół aut jest na tyle dużo, że swobodnie można wsiadać/wysiadać, korzystać z ogrodowych narzędzi itp.

Dobrym rozwiązaniem jest wpuszczenie bramy w ścianę (wysunięcie bramy w kierunku zewnętrznym) - powiększając powierzchnię garażu (mam tak u siebie - 20 cm x pięciometrowa brama = 1m3 powierzchni garażu więcej). Poza tym wygląda lepiej - jest wtedy cofnięta tyle co okna i drzwi, a nie całą grubość ściany.

Dwa pierwsze zdjęcia - przed tynkowaniem. Podczas tynkowania warto dołożyć siatkę. Nadproże też musi mieć nieco inny kształt - każdy murarz da radę.

Dwa kolejne zdjęcia - stan obecny, ze styropianem (ociepleniem na zewnątrz) i tynkiem.

Oczywiście trzeba odpowiednio przygotować otwór na bramę podczas murowania garażu. A najlepiej w fazie projektowania.

DSC_7150.jpg

DSC_7149.jpg

Zdjęcie2161.jpg

Zdjęcie2163.jpg

Edytowane przez panfotograf

Używam garażu wg. projektu Muratora G03 z oddzielnym pomieszczeniem gospodarczym. Dopiero wtedy coś się mieści. Na krokwiach położyłem deski, na których zimą mieszczą się meble ogrodowe.Ty mówisz o rowerach. narzędziach ogrodniczych itp. To może przetwory w garażu, a rowery, narzędzia i meble w oddzielnym niewielkim domku drewnianym w ogrodzie?

Ty mówisz o rowerach. narzędziach ogrodniczych itp. To może przetwory w garażu, a rowery, narzędzia i meble w oddzielnym niewielkim domku drewnianym w ogrodzie?

Właśnie nie chcę nic stawiać oprócz domu na działce. W projekcie jest strych nad garażem, meble ogrodowe i inne czyste "graty" będę mógł trzymać właśnie tam. I chyba też na strychu wydzielę miejsce na saunę. Pomyślałem, że poszerzając garaż o 1m będę miał 6,76 x 5,58 (37,7 mkw) + 6,67 x 1,86 (12,4 mkw) pomieszczenia gospodarczego - powinno być chyba ok?

A jaką macie wysokość bramy/wysokość garażu? W przesłanych mi z biura projektowego rysunków wynika, że wysokość garażu to 232 cm, wysokości bramy nie podali. Zastanawiam się, czy nie podwyższyć garażu, poprzez obniżenie go w stosunku do bryły domu (w projekcie różnica poziomów to 19cm, ja bym ją zwiększył o dodatkowy bloczek 20cm). Wczoraj doświadczalnie przekonałem się, że po założeniu relingów i bagażnika na narty nie mieszczę się do mojego blokowego garażu :bash::mad:

Cześć,

Wybudowałem garaż 7,55x5,65 wysoki na ~2,3 brama 450x200 w licu muru. Ostatnio już w nim parkuję. Na dwa kombi i trochę gratów wystarczy. Ale dobrze, że nie zrobiłem mniejszego już widzę, że byłby problem z gratami. Szczególnie, że nie planuję nic innego na działce.

Cześć, dzięki za informację. Brama ma wysokość 2m? Rozumiem, że wyższa też by się zmieściła?