hajnel 25.11.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Zdecydowałem się na montaż w licu muru, więc straciłem ok. 20cm w stosunku do tradycyjnego montażu. Oczywiście można wyższą, ale trzeba to odpowiednio wcześniej przemyśleć. Choć uważam, że przy wysokości 2m SUV się zmieści. Warto na etapie budowy dostosować wielkość otworu do typowych wymiarów sprzedawanych bram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.11.2015 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Choć uważam, że przy wysokości 2m SUV się zmieści. Warto na etapie budowy dostosować wielkość otworu do typowych wymiarów sprzedawanych bram. No właśnie, chyba nie bardzo. Nie miałem wczoraj metrówki więc nie jestem pewien ile ma moja brama (ale chyba standardowo 2m), ale jak na mojego SUV-a założyłem belki i bagażnik narciarski to się nie zmieściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 25.11.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 A jaką macie wysokość bramy/wysokość garażu? W przesłanych mi z biura projektowego rysunków wynika, że wysokość garażu to 232 cm, wysokości bramy nie podali. Zastanawiam się, czy nie podwyższyć garażu, poprzez obniżenie go w stosunku do bryły domu (w projekcie różnica poziomów to 19cm, ja bym ją zwiększył o dodatkowy bloczek 20cm). Wczoraj doświadczalnie przekonałem się, że po założeniu relingów i bagażnika na narty nie mieszczę się do mojego blokowego garażu Nie znam Twojego projektu, ale zakładam że masz połączony dom z garażem. Jeżeli tak to obniżenie wymusza zbudowanie schodków, które "wejdą" w światło garażu. Pamiętaj o tym, ja się u siebie lekko zdziwiłem Na szczęście u mnie wyszły tylko 2 i nie wchodzą w światło bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.11.2015 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Nie znam Twojego projektu, ale zakładam że masz połączony dom z garażem. Jeżeli tak to obniżenie wymusza zbudowanie schodków, które "wejdą" w światło garażu.bramy. Jeden schodek już jest w projekcie (19cm), będzie najwyżej jeszcze jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 25.11.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 No właśnie, chyba nie bardzo. Nie miałem wczoraj metrówki więc nie jestem pewien ile ma moja brama (ale chyba standardowo 2m), ale jak na mojego SUV-a założyłem belki i bagażnik narciarski to się nie zmieściłem. No z bagażnikiem to faktycznie będzie ciężko. To potrzebujesz bramę 230-250cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.11.2015 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 No z bagażnikiem to faktycznie będzie ciężko. To potrzebujesz bramę 230-250cm 230 powinno być ok. Z trumną na dachu wjeżdżał nie będę. Rozumiem, że jak powiem o tym pomyśle architektowi wykonującemu adaptację, to on będzie wiedział jaki zaprojektować otwór itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 25.11.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Nie liczyłbym w ciemno na to. Lepiej sprawdź u producenta bram jaki otwór potrzebujesz do konkretnej bramy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.11.2015 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Nie liczyłbym w ciemno na to. Lepiej sprawdź u producenta bram jaki otwór potrzebujesz do konkretnej bramy.... Aha w ten sposób. To jak jesteśmy w tym temacie, a jest on dla mnie nowy - jakich producentów polecasz. Znane każdemu Wiśniowski, Hormann, czy mniej popularnych, lokalnych firm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 25.11.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Samochod ma około 2m szerokości, gdy w każdym z nich otworzymy drzwi (na każde przypada minimum 50cm) potrzebujemy 2m. Więc szerokość minimum to 6m. U mnie tego nie przemyślałem i mam 5,80m szerokości. Na 100% z boków nie bede potrzebował zajmować miejsca regałami gdyż garaż mam długi na 8m, wiec na spokojnie z przodu stanie rower i inne rzeczy. Teraz bym poszerzył garaż do 6,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 25.11.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Aha w ten sposób. To jak jesteśmy w tym temacie, a jest on dla mnie nowy - jakich producentów polecasz. Znane każdemu Wiśniowski, Hormann, czy mniej popularnych, lokalnych firm? Ja mam u siebie Novoferm (cieplejsza od POLKSKICH producentów) - cenowo - wyszło 2-3% drożej od Wśniowskiego - no i antracyt novofermu bardziej mi odpowiadał niż ten od Wiśniowskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 25.11.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 mam garaż w bryle domu 8.0 m x 6.6m , na trzy stanowiska. Dwa dla naszych aut a jedno na rowery i inne pierdoły. Jak dla nas idealne rozwiązanie. Dwie bramy jedna duża i jedna mała też ok rozwiązanie, polecam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 30.11.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Aha w ten sposób. To jak jesteśmy w tym temacie, a jest on dla mnie nowy - jakich producentów polecasz. Znane każdemu Wiśniowski, Hormann, czy mniej popularnych, lokalnych firm? Mam Krispola i ogólnie jest ok. Trochę wieje na uszczelkach przy silnym wietrze. Z resztą nie miałem do czynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 30.11.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Ja mam Normstahl, już z 6 lat. Z problemów, które się pojawiły to kiedyś nie chciała się zamykać (przy mrozach -20). Ale okazało się że to jedynie zbyt czułe ustawienie zabezpieczenia. Wystarczyła regulacja czułości - pomógł forumowicz (serwis nie dał rady ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts