Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki korkowe na podłogach, szukam opinii

kropelk

Recommended Posts

Witam,

poszukuję opinii na temat płytek korkowych klejonych do podłoża. Wstępnie zastanawiałam się nad panelami korkowymi, jednakże po obejrzeniu na żywo, stwierdziłam, ze korka tam tyle co nic, za to cena w okolicy 120 zł/m. Myślałam o położeniu grubego podkładu z korka, i na to zwykłe panele. Przy powierzchni poddasza prawie 100 m, cenowo wyszłoby połowę taniej niż panele korkowe i zdecydowanie taniej niż płytki korkowe.

W sklepach korkowych polecają oczywiście płytki lakierowane, ewentualnie te do samodzielnego lakierowania, ale w przeliczeniu kosztów różnica praktycznie niewielka, a roboty znacznie więcej.

Powierzchnia robi dużą różnicę cenową i stąd moje dylematy, bo gdyby chodziło o 20 m, pewnie już dawno kleiłabym korek. Chciałabym wszędzie jednakowe podłogi, tym bardziej dylemat większy. Poddasze=sypialnie + pokoje dzieci.

Wracając do sprawy: czy ktoś może poratować opinią jak płytki korkowe sprawdzają się na podłodze? Wszelkie opinie jakie znalazłam są z lat 2002-2007, zatem stosunkowo dawno i jakoś tak nowych wątków nie przybywa w temacie. Mąż stwierdził, że najwidoczniej korek się nie przyjął na podłodze, skoro wątków brak ;)

Rozumiem, że drogo, ale w końcu to inwestycja na lata...

Proszę o opinie :)