Signe 23.11.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Witam. Planujemy zakupić dom w stanie surowym po przerwanej budowie. W opisie technicznym projektu kominy spalinowe z kominka i pieca mają średnicę 14cm. Czy w świetle nowych przepisów mam obowiązek poprawić kominy czy mogę zostawić tak jak jest i kontynuować budowę? Kominy są elementem ścian nośnych, a sama decyzja WZ jest z 2006r. Jak się ma do tego odbiór budynku?pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.11.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Średnica kominów jest raczej bez związku z obecnymi przepisami. Pytanie jaki kominek będzie pasował do tak małej średnicy? Nie ma tam czasem jednego o wymiarach 14x27 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Signe 23.11.2015 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Dzięki za aktywność. W projekcie dom jest przeznaczony pod ogrzewanie gazowe a chciałbym tez alternatywę w postaci innych npnp. Ekogrszek. Może dlatego nie były robione "szersze" kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 23.11.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Średnica komina jest jak najbardziej regulowana rozporządzeniem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.11.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Średnica komina jest jak najbardziej regulowana rozporządzeniem .... Masz rację jest. Tyle, że nie ma już ograniczeń minimum 14x14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Signe 24.11.2015 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Średnica komina jest jak najbardziej regulowana rozporządzeniem .... Czy mógłbyś podać dokładną kwalifikację prawną? Dzięki. Średnica kominów jest raczej bez związku z obecnymi przepisami. Pytanie jaki kominek będzie pasował do tak małej średnicy? Nie ma tam czasem jednego o wymiarach 14x27 cm? O kominek się nie martwię bo jest to jeszcze kwestia do przemyślenia bardziej mi chodzi o główne źródło zasilania czyli kocioł. W opisie technicznym mam wentylację 14x14cm a spaliny 14x20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.11.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Sprawdź zanim kupisz. Najlepiej robiąc inspekcję kominiarską, bo sam możesz nie dostrzec błędów w budowie komina. 14x20 nie byłoby takie straszne, ale to zależy od wielkości domu (czyli kotła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.11.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Ja to może spróbuję autorowi wątku tak po prostemu wyjaśnić - ty się nie przejmuj odbiorem, ty się przejmuj że komin o za małymprzekroju będzie w domu w którym zamieszkasz źle pracował - to znaczy np nie będzie odpowiedniego ciągu i w sytuacjach niektórych np otwarcie drzwi kotła będzie po prostu "dymić na zewnątrz" - problem był taki bardzo powszechny w latach 70/80 ubiegłego wieku gdy powszechnie zaczęto zakładać w domach jednorodzinnych ogrzewanie centralne z kotłami na węgiel, a na komin wykorzystywano np istniejące przewody kominowe za małe takie jak wyszły przy budowie komina o wielkości pół na pół cegły bo tak to się muruje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts