Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowy projekt szafy

ppawel91

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość;)

Ponieważ mam malutkie mieszkanie muszę wykorzystywać rozważnie każdy cm powierzchni, postanowiłem wybudować szafę wnękową a na niej dokładnie na wysokości 1,5m zrobić łóżko. Wygląda to mniej więcej tak: stelaż szerokości 1,40m głębokości 2m i wysokości 1,5m w środku 3 wysuwane na kółkach regały , na stelażu szafy położony stelaż pod materac i na tym sam materac. Problem powstał po włożeniu wszystkich ubrań i przedmiotów do szafy, okazało się że całość chyba jest za ciężka przez co regały ciężko wysunąć, o ile dla mnie większym problemem to nie jest o tyle dla mojej żony jest to poważna przeszkoda. Czy ma ktoś może jakiś pomysł jak usprawnić wysuwanie? Jakiś silnik elektryczny? może jakieś inne kółka?

IMAG0006.jpgIMAG0007.jpg

Zdjęcia jeszcze niedokończonej szafy;)

Na kółkach po podłodze to jeździć gładko raczej nie będzie, bo za ciężkie. Miało by szanse na prowadnicach takich jak do szafek cargo, tyle że przy tej wielkości i co za tym idzie nośności, to by Cię kosztowało majątek. Ogólnie ta koncepcja spania na szafie jest dosyć średnim pomysłem. Przerabiałem, wyszło mi bokiem.

Beskidziak skorzystałem z Twojej rady i skontaktowałem się z firmą, doradzili mi rolki z kulkowym łożyskiem, jak dojdą i zamontuję to dam znać czy jest lepiej.

G.N co dokładnie wyszło Ci bokiem? Dyskomfort sprawiało wchodzenie po drabince czy zwiększona temperatura i zaduch przy suficie? Innych wad chyba nie widzę;) Jak u Ciebie to było skonstruowane? Tak jak u mnie z wysuwanymi regałami czy normalne szafeczki były pod łóżkiem?