Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mieszkanie dwupoziomowe

adr84

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do zakupu mieszkania dwupoziomowego (56m2 na dole plus 51m2 u góry).

Poniżej dokładny plan wraz z wymiarami:

plan.jpg

Na dole planuję zrobić kuchnię, łazienkę z prysznicem i salon.

Na na górze dużą sypialnię, łazienkę z dużą wanną i dwa małe pokoje.

Wg mojego planu wygląda to tak:

rozklad.jpg

Co myślicie o takim rozmieszczeniu pomieszczeń wewnątrz?

W sumie mam jeszcze jeden alternatywny pomysł ze schodami nie z korytarza, a z salonu. Zyskałbym dodatkowe m2 w sypialni kosztem korytarza, który zmniejszyłby się znacznie. To jest plus. Jednak niegdy nie myślałem o schodach w salonie. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Wtedy wyglądałoby to tak:

rozklad2.jpg

Edytowane przez adr84

Wg mnie salon i sypialnia są odpowiednio duże.

Na razie małe pokoje będą służyć do okazjonalnego przenocowania gości. W przyszłości dla dzieci.

Jeśli chodzi o kuchnię, to pewnie, że lepiej gdyby była szersza, ale wtedy w przedpokoju nie będzie miejsca na kurtki i buty.

Jeśli szafki pod oknami będą miały 60 cm szerokości, to wtedy między szafkami, a ścianą zostaje 110cm.

Od lodówki do drzwi wejściowych do kuchni będzie 160cm.

Pozostaje prostokąt 250x160 a na jego bokach lodówka, zlew i kuchenkarozkladwymiary.jpg

Ewentualnie można zrobić tak:

rozklad1kuchniawiek.jpg

Edytowane przez adr84

I mam jeszcze trzecią opcję, który wymagałaby skucia części sufitu i "przesunięcia schodów" do kuchni.

Wtedy zmniejszamy trochę kuchnię i zrównujemy powierzchnię dwóch małych pokoików u góry.

Mamy prawie regularny kształt salonu (bez skosów od schodów), pozbywamy się korytarza u góry i schody idą z korytarza, a nie z salonu (na tym mi zależy).

W dużej sypialni zostaje miejsce na garderobę.

rozklad3.jpg

Witam,

jeśli się uprzesz to możesz zrobić kuchnie o szerokości 160cm, tylko po co. Loft powinien być przestrzenny - proponuje maksymalnie otworzyć parter, wydzielić tylko małe wc, garderobę i ew. mikro hall. Jeśli będzie za mało schowków, można zabudować bazę schodów np do wysokości kuchennego blatu. Parter jet pojemny - duży stół zmieści się i w kuchni i w salonie.

Schody lepiej prowadzić z hallu, nie z salonu.

Duża sypialnia ma ponad 18m2 - nie trzeba jej powiększać.

Na piętrze nie rób "klitek" - 7m2 to za mało nawet dla 1 osoby.

Do momentu gdy będą potrzebne 3 sypialnie, połącz te dwie mniejsze przy tarasie.

Ewentualny podział zaznaczyłem przerywaną kreską.

adr84 Model (1) A copy s.jpg

Edytowane przez 2013arch

2013arch dzięki za konkrtny przykład.

Chociaż zawsze chciałem mieć oddzielny salon i odzielną kuchnię, to przyznam szczerze, że podoba mi się to co zaproponowałeś na dolnej kondygnacji.

Będę teraz się musiał głęboko zastanowić nad Twoją koncepcją.

Myślę, że gdyby kuchnię zamknąć takim systemem jak w linku http://muratordom.pl/dzial-dedykowany/oknoplus/drzwi-przesuwne-narozne-z-ruchomym-slupkiem,540_10386.html, oczywiście nie oknami, ale np. coś takiego jak tu https://nexterio.pl/107602,Radex-System-nascienny-2000mm.html?gclid=CObKk9yCqMkCFcHacgodl6QDUQ&gclsrc=aw.ds to zdałoby to rozwiązanie. Wiekszość czasu drzwi przesuwne byłyby otwarte, a w razie gdy w kuchni nie jest taki porządek, jaki być powinien i mamy gości to drzwi się wysuwa i nie widać nieporządku. To samo można zrobić np. podczas gotowania, żeby zapachy nie niosły się po całym mieszkaniu.

Zaznaczyłem to liniami ciągłymi i przerywanymi wzdłuż ścian w kuchni:

projekt nowy.jpg

Chciałbym, aby jeszcze gdzieś dołożyć trochę blatu do przygotowywania posiłków. Może pod oknem? A może na ścianie z przesuwnymi drzwiami koło schodów? Tylko wtedy drzwi trzeba by wpuścić w ścianę... ściana - drzwi- ściana- blat z szafkami.

Może zatem lepiej lodówkę przerzucić tam, gdzie ja pierwotnie ją umiejscowiłem, a przy ścianie z oknami pociągnąć blat w kształcie litery L.

Wyszłoby coś takiego:

projekt nowy1.jpg

Co o tym myślisz?

Celowo pomniejszyłem 3 krzesła, gdyż będą one używane sporadzycznie, dlatego zostały wsunięte pod stół;)

Co do piętra, to zależy mi, żeby wyjście na taras było bezpośrednio z korytarza, bez wchodzenia do pokoju.

Jeśli mogę prosić o lekką modyfikację, która uwzględniałaby moje potrzeby będę wdzięczny

Edytowane przez adr84