omnimodo 23.11.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 (edytowane) Witajcie. Od paru dni staramy sie odpalić piec a co za tym idzie grzejniki. Piec ok, instalacja pex i stal, pompa, zbiornik ciśnienia i rozdzielacze. Pojawił mi się problem gdy na piecu wskazywało 100 stopni a na grzejniku zima. Odpowietrzyłem pompę, grzejniki, układ. I dalej problem. Proszę was o pomoc co zrobiliśmy zle. Idzie zima i coraz mniej chce mi się uśmiechać. :| Rozwiązanie mojego problemu: ]Po wymianie bardzo ciekawych zdań i spostrzeżeń okazało sie ze sprawdzając czy piec grzeje grzejnik podłączyłem tylko 2 z 8. Na piec ktory ma 18kW, 2 grzejniki to bylo za malo. Po podłączeniu 5 grzejników problem zimnych grzejników mając na kotle 100C* znikł. Odpowiedz #9 Wszystkim Dziękuję za pomoc. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez omnimodo otrzymałem rozwiazanie problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 23.11.2015 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Co może być przyczyną "bulgotania" w grzejnikach kiedy na piecu jest 70 C* i temp spada ponieważ piec jest juz wygaszany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 24.11.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Prosimy o więcej zdjęć podłączenia kotła. Tam gdzie masz odpowietrznik automatyczny ( od redukcji na 1" ) powinna iść rura bezpieczeństwa połączona z naczyniem wyrównawczym. Jak to przerobisz to twój problem zniknie. Jaki jest kocioł. Prawdopodobnie musisz palić od góry. Przy 70 st. zaczyna Ci podgotowywać wodę na ruszcie i para zasuwa do grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 24.11.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Witajcie. Od paru dni staramy sie odpalić piec a co za tym idzie grzejniki. Piec ok, instalacja pex i stal, pompa, zbiornik ciśnienia i rozdzielacze. Pojawił mi się problem gdy na piecu wskazywało 100 stopni a na grzejniku zima. Odpowietrzyłem pompę, grzejniki, układ. I dalej problem. [ATTACH=CONFIG]338444[/ATTACH] Proszę was o pomoc co zrobiliśmy zle. Idzie zima i coraz mniej chce mi się uśmiechać. :| Instalacja nowa czy już pracowała? Flitry wyczyszczone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 24.11.2015 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) Juz jestem. Dzisiaj od rana zaczynam jazdę z piecem. Odpowiem wa również na pytania i dodam zdjęcia. Kociol (palenie górne) i zbiornik wyrównawczy przeponowy: instalacja nowa. do rozdzielacza stal za rozdzielaczem pex 16: filtr czysty pompa i podłaczenie pex do rozdzielacza...Czy może być takie podłączenie górne? zazwyczaj spotykałem sie dolnym ale nie mam innej możliwości. zawory bezpieczeństwa (2,5 bar) jeszcze filmik z instalacją. https://www.youtube.com/watch?v=p1WXP15RDsg&feature=youtu.be Póki co nie mam bojlera ale będzie Edytowane 24 Listopada 2015 przez omnimodo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 24.11.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) Załączniki się nie otwierają. Podłączenie górne rozdzielacza do grzejników może być. Dlaczego na rozdzielaczu jest tylko jeden zaworek otwarty? Widząc tylko gabaryty kotła myślę że jest za duży do twojej instalacji. popraw załączniki. Edytowane 24 Listopada 2015 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 24.11.2015 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Załączniki się nie otwierają. Podłączenie górne rozdzielacza do grzejników może być. Dlaczego na rozdzielaczu jest tylko jeden zaworek otwarty? Widząc tylko gabaryty kotła myślę że jest za duży do twojej instalacji. popraw załączniki. z wszystkimi załącznikami jest problem? ja miałem problem z pierwszym i drugi. Czy filmm jest widoczny na yt? https://www.youtube.com/watch?v=p1WXP15RDsg&feature=youtu.be co do rozdzielacza to zaworek tylko jeden poniewaz nie mam jeszcze całej instalacji połączonej z grzejnikami. Każdy grzejnik ma osobne połaczenie wiec nie powinno byc z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 24.11.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 a oba zawory odcinające przy grzejniku oraz zawór regulacyjny (głowica termostatyczna) są otwarte? Żeby napełnić i odpowietrzyć grzejnik wystarczy tylko jeden otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 24.11.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Filmik jest widoczny. Przeczytałeś jaką ma moc ten kocioł? A ty tylko jeden grzejnik masz podłączony. Dołóż resztę grzejników i zmniejsz moc kotła poprzez jego zabudowę od środka. Za mały jest przepływ przez kocioł dlatego gotuje. Zaraz będziesz miał mnóstwo uwag na temat podłączenia kotła więc napiszę i ja przerób tą instalacje w kotłowni bo jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 24.11.2015 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 a oba zawory odcinające przy grzejniku oraz zawór regulacyjny (głowica termostatyczna) są otwarte? Żeby napełnić i odpowietrzyć grzejnik wystarczy tylko jeden otwarty. odpowietrzyłem grzejnik az poleciała woda. nie mam pojęcia dlaczego ale jak jest wygaszony piec potrafi "zabulkać" dzisiaj odpowietrzyłem po kolei od inst koło pieca, pompa, rozdzielacze i grzejniki. psyt i woda wiec jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 24.11.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Mam nadzieję że odpowietrzasz przy wyłączonej pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 24.11.2015 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 dobra ide po kawę i zabieram się za montaż pozostałych grzejników. Piec był kupowany większy ponieważ mam zamiar zwiększyć powierzchnię do 130 metrów. ale jak to juz w urzedzie bywa ślimacze tempo jest wskazane. Aktualnie bez rozbudowy mam 7 grzejników w tym 1 zeberkowy. (2 na górze i pozostałe parter) Czy pompa nie będzie za słaba do przepchania tej wody na piętro? od pieca do góry w pionie ma ok 4m. Gresik co byś przerobił? pewnie napiszesz mi że wszystko ale mnie interesuje szczególnie rozdzielacz i to co jest przed. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 24.11.2015 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 .........Przeczytałeś jaką ma moc ten kocioł?...........zmniejsz moc kotła poprzez jego zabudowę od środka. .......... znalzałem coś takiego. Jest ok? ze stronki http://czysteogrzewanie.pl/kociol/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 24.11.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Czym palisz? Jeśli węglem to zabuduj trzy ściany kota. Na tył daj 12 a po bokach 6 cegłę i do samej góry. Najpierw zamontuj wszystkie grzejniki i poodpowietrzaj. Jeśli chodzi o instalacje w kotłowni to kocioł nie nadaje śię do układu zamkniętego. Powinien być układ otwarty i naczynie przelewowe co najmniej 50 cm wyżej niż najwyższy grzejnik. http://www.is.pw.edu.pl/~pawel_kedzierski/Zabezpieczenie%20NW%20otwarte.pdf Jak nie masz takiej możliwości to powinny być dwa układy (otwarty i zamknięty) połączone wymiennikiem.http://kotly-wozniak.pl/wp-content/uploads/2014/12/Obieg-otwarty-zawor-czterodrozny-wymiennik-plytowy.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 24.11.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Popytaj tu;http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego/page905Oni zmniejszali kotły to na pewno CI pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 24.11.2015 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Czym palisz? Jeśli węglem to zabuduj trzy ściany kota. Na tył daj 12 a po bokach 6 cegłę i do samej góry. Najpierw zamontuj wszystkie grzejniki i poodpowietrzaj. Jeśli chodzi o instalacje w kotłowni to kocioł nie nadaje śię do układu zamkniętego. Powinien być układ otwarty i naczynie przelewowe co najmniej 50 cm wyżej niż najwyższy grzejnik. http://www.is.pw.edu.pl/~pawel_kedzierski/Zabezpieczenie%20NW%20otwarte.pdf Jak nie masz takiej możliwości to powinny być dwa układy (otwarty i zamknięty) połączone wymiennikiem. http://kotly-wozniak.pl/wp-content/uploads/2014/12/Obieg-otwarty-zawor-czterodrozny-wymiennik-plytowy.png Juz dziś nie mogę robić. Paliwo to węgiel a od czasu do czasu drewno. Kiedyś mialem układ ze zbiornikiem wyrównawczym . Na jutro mam przygotowane grzejniki tylko podpiąć do rur. Dziękuję Wam za info i do jutra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 25.11.2015 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 ja miałem bardzo podobną sytuację . Nowa instalacja na piecu 90-95 stopni grzejniki zimne lub letnie . Zawór różnicowy pomógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 25.11.2015 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 (edytowane) Masz za molo wody w ukladzie. W takim stanie to nie bedzie poprawnie pracowac. Troche sie martwie o ta instalacje. Na pierwszy rzut oka wyglada to molo bezpiecznie,popraw mnie jesli sie myle ps. uważaj żeby nie gotować wody bo masz pex blisko kotła. Edytowane 25 Listopada 2015 przez poltowski2000 zobaczyłem zawory na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 25.11.2015 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 ja miałem bardzo podobną sytuację . Nowa instalacja na piecu 90-95 stopni grzejniki zimne lub letnie . Zawór różnicowy pomógł. Cześć. Masz zachowana grawitację? Moj układ nie ma dlatego nie wiem czy jest sens lądować sie w ten zawór. Miałem we wcześniejszej instalacji ale tam byla grawitacja sprawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 25.11.2015 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Masz za molo wody w ukladzie. W takim stanie to nie bedzie poprawnie pracowac. Troche sie martwie o ta instalacje. Na pierwszy rzut oka wyglada to molo bezpiecznie,popraw mnie jesli sie myle ps. uważaj żeby nie gotować wody bo masz pex blisko kotła. Hej. Masz na myśli instalacje cala piec - rozdzielacz czy tylko przed rozdzielaczem? Zastanawiam sie czy pompa nie jest za słaba na te instalacje. Musze porozmawiać z teściem bo to razem robimy (on posiada wiedze w tym zakresie) Co do gotowania to cieplo przed pompa będzie ok 100 C* za pompa zima :| nie przepycha. Pompa sprawna. Dzis zamontuje pozostałe grzejniki i sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts