gersik 25.11.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 (edytowane) Nie ma żadnego uzasadnienia do zamontowania zaworu różnicowego. Założyłeś grzejniki? A ta pompa w ogóle kręci? Edytowane 25 Listopada 2015 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 25.11.2015 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Czym palisz? Jeśli węglem to zabuduj trzy ściany kota. Na tył daj 12 a po bokach 6 cegłę i do samej góry. Najpierw zamontuj wszystkie grzejniki i poodpowietrzaj. ] Dzisiaj podlaczylem w sumie 5 grzejników. Gersik dziękuję bardzo za pomocne informacje dotyczące ilości grzejników. To bylo to.z 5 hulały 4 bo jeden prawdopodobnie jest zle podłączony. Jeszcze interesuje mnie zabudowa tego pieca Aha 40 C* na kotle i cieple grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 25.11.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Fajnie. O zabudowie popytaj tam gdzie Cię odesłałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 25.11.2015 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 40 stopni to chyba trochę mało jak na kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 26.11.2015 01:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 40 stopni to chyba trochę mało jak na kocioł. Nie wiedziałem czy się uda. Poprzednie rozpalania dochodziły do 100C* Zabrakło mi tez czasu rozpalić tak fest do np 70/80 C* Popołudniu zabiorę się za grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 26.11.2015 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Jest ranek i zaczynam hajcować. Zatrzymałem sie na prawie 80C* bo szło do góry. Pozatykałem wszystkie możliwe otwory by utrzymać tempo ale spadlo na 60C* i zaczynam od nowa. Wszystko odetkane i niech rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 26.11.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Widzę że zaczyna Cię to cieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 26.11.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Przepisy i rozsądek nakazywałby dla kotłów na paliwo stałe zrobienie instalacji w układzie otwartym, czyli z naczyniem wzbiorczym otwartym, nie przeponowym. Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że jeżeli coś się wydarzy /awaria i będziesz miał szkody to żaden ubezpieczyciel nie wypłaci ani złotówki za straty. Znam sytuację kiedy kocioł na paliwo stałe znalazł się w wyniku błędu właściciela/palacza w ogrodzie i nie przeszkadzała mu w tym ściana budynku. Kto Ciebie namówił na taki układ . Dobrze, że masz zawory bezpieczeństwa, tylko pytanie czy kiedykolwiek je sprawdzałeś a powinno się to robić przynajmniej raz na dobę. Zawory potrafią się zapiec i nie zadziałać wtedy kiedy trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 26.11.2015 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Napisałem to już tu #9 ale właściciela to nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 26.11.2015 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Przepisy i rozsądek nakazywałby dla kotłów na paliwo stałe zrobienie instalacji w układzie otwartym, czyli z naczyniem wzbiorczym otwartym, nie przeponowym. Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że jeżeli coś się wydarzy /awaria i będziesz miał szkody to żaden ubezpieczyciel nie wypłaci ani złotówki za straty. Znam sytuację kiedy kocioł na paliwo stałe znalazł się w wyniku błędu właściciela/palacza w ogrodzie i nie przeszkadzała mu w tym ściana budynku. Kto Ciebie namówił na taki układ . Dobrze, że masz zawory bezpieczeństwa, tylko pytanie czy kiedykolwiek je sprawdzałeś a powinno się to robić przynajmniej raz na dobę. Zawory potrafią się zapiec i nie zadziałać wtedy kiedy trzeba. Wczoraj rozmawiałem na ten temat i nie wskazywano bym miał układ z naczyniem. Z teściem widzę się w weekend to ogadamy na spokojnie. Ja rozmyślam nad tym i jestem zza. Gdybym juz miał to naczynie wyrównawcze wprowadzić to jaka średnicą rury mogę to pociągnąć do góry? I czy może to być pex czy stal lub miedz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 26.11.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Przeczytaj tam jest napisane:http://www.is.pw.edu.pl/~pawel_kedzierski/Zabezpieczenie%20NW%20otwarte.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 27.11.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 (edytowane) @ gersik, nieraz trzeba dwa razy i konkretniej, zawsze jest szansa, że dotrze. @ omnimodoNie słuchaj niedouczonych "fachowców", oni nawet się nie dowiedzą o tym jak w Twoim domu stanie się nieszczęście, czego nikt Ci nie życzy. Edytowane 27 Listopada 2015 przez janusz_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 27.11.2015 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 @ gersik, nieraz trzeba dwa razy i konkretniej, zawsze jest szansa, że dotrze. @ omnimodo Nie słuchaj niedouczonych "fachowców", oni nawet się nie dowiedzą o tym jak w Twoim domu stanie się nieszczęście, czego nikt Ci nie życzy. Janusz dotarło do mnie i rozmawiałem juz z teściem. Wiesz on jest fachmanem od tych robot i trzeba podejść do tematu poważnie. On wie o tym dyskutowaliśmy i jak wydrukuje tę informacje od Gersik to ponownie sie zastanowimy. Nie jest nieudolny bo postawił wiele instalacji których nikt nie reklamuje. Wiesz o co chodzi musze na spokojnie z nim pogadać a nie od razu nieudolny fachman. Fakt ze jak pierdyknie to tylko sasiad mnie odwiedzi. Będziemy rozmawiać bo to nie tylko o moje zdrowie/zycie chodzi ale jego córki i wnuków. Pracujemy teraz na nocki wiec ciężko sie zgadać. W weekend to jedyna opcja. Dziękuję Wam za informacje i motywacje do przerobienia instalacji. Jak będę miał chwile (za ok dobę) wrzucę schemat jak to wygląda a jak waszym zdaniem powinno. Pozdrawiam "już" ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 27.11.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 to że ktoś postawił wiele instalacji których nikt nie reklamuje o niczym kompletnie nie świadczy. One mogą działać, co wcale nie znaczy że są bezpieczne. A u fachowców którzy instalują kilkakrotnie przewymiarowane kotły, też pewnie nikt nie reklamuje(bo się na tym nie zna), a instalatorzy są święcie przekonaniu że robią dobrze. Co wcale nie znaczy że tak jest w rzeczywistości....po lekturze forum i przypadków tutaj opisanych przestaje się wierzyć w fachowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 05.01.2016 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Panowie czy jesteście chętni rozkręcić ponownie temat Sprawa się ma pkt w którym mowa by uważać na temperatury bo pex jest blisko. Nie mam z tym problemu ale nie chciałbym mieć bo jak wejdzie mi temp powyżej dopuszczalnej to będzie duża lipa. Gdybym chciał zmienić instalacje (bo przeraza mnie wizja pieca na dworze) to czy taki układ miałby sens? Materiał ze stali czarnej 3/4 cala cały układ oprócz dojścia do grzejników tam zwężę do 1/2 cala. Oczywiście pex idzie do kosza Edytowane 5 Stycznia 2016 przez omnimodo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 05.01.2016 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Tak w ogóle to wszystkiego dobrego w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 05.01.2016 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Parter piętro zbiornik Edytowane 11 Stycznia 2016 przez omnimodo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 05.01.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Załączniki się nie otwierają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 14.01.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Z piwnicy na parter 1" do boku 3/4" a gałązki do grzejników 1/2". Z parteru na poddasze tak samo. Nie zapomnij tylko o prawidłowym podłączeniu naczynia zbiorczego z kotłem. Koło tych pionów co masz narysowane muszą iść jeszcze dwie rury do naczynia. Rura bezpieczeństwa 1" i rura przewału też 1". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnimodo 20.01.2016 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 pojawia się u mnie problem z 3/4 " w poziomie ponieważ mam legary przez które muszę puscić rury. Starczyło mi fajnie na pexa. Zobacz zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts