arkoxxx 23.11.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 (edytowane) Drodzy, zwracam się do Was, starych wyjadaczy z problemem, przed którym właśnie stanąłem. Jestem szczęśliwym (mam nadzieję, że tak; okaże się to po zakończeniu sezonu grzewczego) posiadaczem pompy ciepła Panasonic T-CAP 9kW 1 faza. Do tego zasobnik 200l. Nie mam żadnego sterowania temperaturą w pomieszczeniach. Nie ma też sprzęgła (cokolwiek to znaczy, nie znam się) Pompa zainstalowana w nowym domu jednorodzinnym. Dla uściślenia podaję jego parametry, wiem już, że to też ważne Tak więc budynek parterowy o pow. użytkowej 123 m2 ogrzewanej podłogówką po całości. Ściany beton komórkowy 24 cm + styropian szary gr. 20 cm. W podłodze styropian twardy 20 cm. Strop lekki ocieplony wełną (lambda 0,38?) gr. 40 cm. Budynek powstał w 6 m-cy. Zamieszkaliśmy w nim 1 października. Pompa została uruchomiona a ja nie wiem jak ją ustawić. I tu właśnie zaczynają się dla mnie schody. Niby jest instrukcja ale... Mam taryfę G12w. Do napisania posta zmusił mnie... pierwszy rachunek. Naliczenie od 20 września (od tego momentu PW zaczęła chodzić) do dziś - 2 m-ce - wynosi: T1 644 kWh, T2 974 kWh. Razem ponad 1600 kWh. Nie mam pojęcia ile poszło na codzienne zużycie (oświetlenie, gotowanie, itp.), ile na CWU a ile na CO. Do niedawna w domu było jak w saunie dlatego około 2 tyg. temu przykręciłem kilka powrotów z podłogówki. Zrobiło się znośniej. Przechodząc do sedna - czytam, że macie możliwość korzystania z tańszej taryfy aby buforować ciepło w posadzce a ograniczyć zużycie w dzień. Zastanawiam się, czy to się kalkuluje, wszak w nocy temperatury spadają, trzeba więcej pracy sprężarki i czy nie równoważy to oszczędności. W każdym razie nie wiem jak temat ugryźć. Czy to da się ustawić na PC? Widziałem, że jest możliwość programowania temperatury na każdy dzień. Czy może jakieś inne ustrojstwo jest potrzebne? Albo pomożecie, albo z torbami pójdę Edytowane 23 Listopada 2015 przez arkoxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 23.11.2015 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Tak jak wspomniałeś,masz timer tygodniowy,ustaw go na widełki taniej taryfy w moim przypadku 22-6 i 13-5 na heat+tank z priorytetem tank,ustaw grzywą grzewczą,tu musisz wybadać bo ja mam +15 na 32 a -15 na 36 i mi styka. I daj pompie pracować Potem zajmij się regulacją podłogówki,bo to się robi na końcu. Masz fajny cieplutki domek,podobny parametrami do mojego także zużycie będziesz miał fajne i z torbami na pewno nie pójdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 24.11.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 I na razie nie patrz na zużycie bo jak masz dom wybudowany w 6 miesięcy to masz tam tyle wilgoci technologicznej do wygonienia z domu że mocno podwyższone zużycie będziesz miał przez cały sezon. Miarodajnie zacznie być dopiero od następnego roku. Druga sprawa dotyczy tego że to co aktualnie zużyła pompa poszło w większości na wygrzewanie podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.11.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Najpierw porządnie wygrzej cały dom, a od drugiego sezonu zacznij jakieś optymalizacje. Z mojego doświadczenia najlepsze efekty finansowe bez straty na komforcie uzyskuje przy sterowaniu zewnętrznym termostatem, ale w Twoim domku każde sterowanie będzie dość tanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 12.10.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 Od dzisiaj i u mnie pracuje pompa TCAP 9kW jednofazowa. Jaki program do wygrzewania podłogówek stosowaliście?U mnie wylewka standard z mixokreta jak to się u nas na wsi mówi piasko-cement z plastyfikatorami.Wylana już ponad 4 tygodnie temu. Jak rozpisaliście program wygrzewania w pompie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkoxxx 12.10.2016 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 MWM, nie stosowalem wygrzewania wylewek. U mnie byly juz raczej suche i nie dozowalem im ciepla w specjalnym programie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiterBo 17.10.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Witam,Formalnie pochwalę się, że od już prawie miesiąca jestem i ja użytkownikiem T-Capa 9kw + zbiornik elektromet 300l PC Duo + Euroster 2025rtx ,domek modernizowany około 160m/kw po podłodze ( 100% podłogówka) + rekuperator z odzyskiem + glikolowy GWC ( jeszcze nie odpalony) + kominek ( powietrzny). Na chwilę obecną pracuje na regulatorze pokojowym dzień i noc 19*C. W domku jeszcze nie mieszkamy więc i CWU nie grzeje. Jedynie zastanawiam się właśnie czy przejść z jednej taryfy na czasową.Plan byłby taki aby CWU grzało w drugiej tańszej taryfie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 17.10.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 CWU to w sumie najmniejszy problem Bardziej bym się zastanawiał nad II taryfą do CO, ale to już kwestia ile Twój dom wytrzyma bez 'dogrzewania' w ciągu dnia. Ja mam pierwszy sezon grzewczy domu, mam taryfę G12w od ENEA, tą bez okna w ciągu dnia i niestety na 2-3h muszę odpalać PC w ciągu dnia na obniżonej histerezie, bo wieczorem po prostu było chłodnawo. Mam nadzieję, że na następne sezony będzie już z tym lepiej, jak dom się do końca wysuszy. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent1983 17.12.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 dobra a jakie są opłaty tak mniej więcej.zdecydowałem sie na pompe i mnie to ciekawi.grzałbym tylko w 2 taryfie.czy ktoś tak robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.12.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 To tak jakbyś zapytał ile pali samochód. Mój jak ja prowadzę 7-8 a jak syn to i czasem 9 mało. Podaj więcej szczegółów to może ktoś coś powie. Wstępnie to moźe być zakres od 800 do 2-3k na sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 01.01.2017 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 (edytowane) KOLEDZY POMÓŻCIE,Nie ogarniam tematu Ustawienia programatora tygodniowego.Jak pisałem wcześniej mam T-Cap 9kW 1 faza dokładnie tak jak arkoxx.Nawet dom to w zasadzie kopia, identyczne ściany i ocieplenia.Do rzeczy:od 1go Stycznia chciałem już włączyć grzanie domu tylko w tańszych taryfach.Mamy taryfę G12w z Taurona okno tańsze mam więc:13-15 oraz 22-6 rano oraz oczywiście całe weekendy.Czytam instrukcję po polsku i po angielsku i nie ogarniam programatora. Jak ustawić programy dla każdego dnia?Czy muszę dla każdego dnia w tygodniu roboczym ustawiać programy jak niżej:00:00 - 6:00 - heater6:00 - 13:00 - co????13:00-15:00 - heater15:00- 22:00 - co ???22:00 - 24:00 heater? Mam jeszcze parę pytań:1. do wyboru dla każdego programu mam trzy tryby: MODE, QUIET, HEATERKtóry trzeba ustawić aby w godzinach tańszej taryfy pompa grzała dom i zbiornik CWU?CO znaczy tryb MODE?2. Czy dogrzewacie zbiornik CWU poza godzinami tańszymi? Jeżeli tak to jak?3. Jak ustawić priorytet TANK w trybie HEAT + TANK?4. Czy w powyżej opisanych programach ustawić może MODE zamiast HEATER? jakk w takim wypadku sparametryzować MODE?5. Czy ktoś wie po co jest krok #5 w instrukcji? "NACIŚNIJ PRZYCISK OFF/ON, ABY WŁĄCZYĆ LUB WYŁĄCZYĆ PROGRAMATOR????????Czy mam włączać lub wyłączyć programator dla każdego programu w danym dniu???? Nic nie rozumiem Ktoś gdzieś widział instrukcję jak krowie na rowie napisaną? Instrukcja firmowa jest dla mnie mocno niejasna.Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam Edytowane 1 Stycznia 2017 przez MWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 01.01.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Tak jak wspomniałeś,masz timer tygodniowy,ustaw go na widełki taniej taryfy w moim przypadku 22-6 i 13-5 na heat+tank z priorytetem tank,ustaw grzywą grzewczą,tu musisz wybadać bo ja mam +15 na 32 a -15 na 36 i mi styka. I daj pompie pracować Potem zajmij się regulacją podłogówki,bo to się robi na końcu. Masz fajny cieplutki domek,podobny parametrami do mojego także zużycie będziesz miał fajne i z torbami na pewno nie pójdziesz Jak ustawić te widełki???? Ile programów i jak w takim razie ustawić w każdy dzień roboczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 01.01.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Zrozumiałem, że dla danego programu w dniu nie da się ustawić zakresu czasowego tylko wg mnie w danym czasie włacza jakąś funkcję.Z tego co rozumiem, dany program ma działać dopóki następny nie zmieni ustawień TAK?Jak na razie ustawiłem: PN-PT:00:00 - MODE - HEATER + TANK6:00 - MODE - TANK13:00-MODE - HEATER + TANK15:00- MODE - TANK22:00 - MODE - HEATER + TANK SOB-NIEDZ00:00 -MODE- HEATER + TANK Czy grzanie będzie działać tylko w tańszej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.01.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Zrozumiałem, że dla danego programu w dniu nie da się ustawić zakresu czasowego tylko wg mnie w danym czasie włacza jakąś funkcję. Z tego co rozumiem, dany program ma działać dopóki następny nie zmieni ustawień TAK? Jak na razie ustawiłem: PN-PT: 00:00 - MODE - HEATER + TANK 6:00 - MODE - TANK 13:00-MODE - HEATER + TANK 15:00- MODE - TANK 22:00 - MODE - HEATER + TANK SOB-NIEDZ 00:00 -MODE- HEATER + TANK Czy grzanie będzie działać tylko w tańszej taryfie? Od poniedziałku do piątku ustawiasz: 6.00 - Tank 13.00 - Heater+Tank 15.00 - Tank 22.00 - Heater + Tank I to by było na tyle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.01.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Tylko wszędzie daj ON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 01.01.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Od poniedziałku do piątku ustawiasz: 6.00 - Tank 13.00 - Heater+Tank 15.00 - Tank 22.00 - Heater + Tank I to by było na tyle:) W takim wypadku Soboty i Niedzieli w ogóle nie ruszać? Co ustawić w dni weekendowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.01.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 zostaw czysty panel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 01.01.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 (edytowane) Jaka macie ustawiona temp. Cwu? Instalator ustawił mi 50*C. Wydawało mi się to za dużo. Zmniejszyłem do 46. Czy da się ustawić temp od ktorej pómpa zaczyna grzać? Czy to jest stała wartość, czy zmienia się w stosunku do temp która ma być osiągnięta? Edytowane 1 Stycznia 2017 przez link2jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.01.2017 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 A nie masz delty przy CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 02.01.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 W Panasonicu domyślna delta dla CWU to 8+1K, więc spora. W takim wypadku trzeba grzać wyżej, żeby zawsze woda zdatna to kąpieli/mycia była.Ja w swoim P zworką na płycie głównej przestawiłem deltę na 3+1K i grzeję wodę do 47-48*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts