Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienie Panasonic T-CAP 9kW

arkoxxx

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

plusfoto - może masz najnowszą wersje Panasonic'a? Ja nie widze u siebie możliwości zminy Delty ;/

K@mil_ - podpowiesz dokładniej co zrobiłeś by mieć mniejszą delte?

wychodzi na to że ustawiając wode na 47*C włączy się dopiero w okolicach 38*C - troche za zimna.

Druga sprawa. U mnie cwu jest puszczone "samopas" - czyli grzeje kiedy chce. Wy grzejecie wodę tylko w taniej? U mnie zbiornik 300L od 38*C do 47*C grzał się okolo 50minut i "pożarło" okolo 4kw.

• 2 weeks później...

Witam. Interesuje mnie kwestia ustawienia timera. Przeczytałem wcześniejsze rady ale niestety nie rozumiem. Pomóżcie.

Ja ustawiłem tak:

poniedziałek:

1.ON 0.00 , OFF 6.00 - MODE HEAT

2.ON 13.00, OFF 15.00 MODE HEAT +TANK

3.ON 22.00, OFF 22.00 MODE HEAT

pozostałe dni tygodnia jak wyżej

Za kilka dni będę miał taryfę G12 i chciałbym żeby pompa od północy do 6 rano grzała co, od 13.00 do 15.00 grzała cwu i co, od 22,00 do północy grzała co.

Rozumiem, że chyba coś pomyliłem.

Mam jeszcze pytanie - jaką wartość zakresu temperatury ustawić w prawym górnym rogu (od -5 do +5)?

Po prawidłowym ustawieniu programatora - jak go włączyć żeby działał?

Proszę o wyrozumiałość i pozdrawiam i proszę o pomoc.

Czytałem trochę na innych postach. Z tego co zrozumiałem powinienem chyba ustawić tak:

poniedziałek-niedziela (taryfa G12):

prog.1 OFF 6.00

prog.2 ON 13.00 HEAT + TANK

prog.3 OFF 15.00

prog.4 ON 22.00 HEAT

Czy mam rację?

Co radzicie jeszcze ws tej temperatury (-5-5 stopni)?

I jeszcze - rozumiem że programator uaktywniam przez wciśnięcie "Timer" i następnie "Set"? W instrukcji Panasonica jest chyba błąd (napisane jest najpierw "Set" potem "Timer".

Edytowane przez emaju

Bardzo dobrze. Jeśli chodzi o zakres -5/+5 to jest to obniżenie lub podniesienie całej krzywej o określoną ilość stopni. U mnie - nie wiem jak u innych- podniesienie lub obniżenie krzywej o 1 stopień skutkuje zmianą temp. w pomieszczeniu w przybliżeniu o 0,3 stopnia.

Obniżyłem grzanie CWU do 47*C - czyli pompa zaczyna grzać od 39*C. Wczoraj trafiła się prysznic 3 osób po sobie gdy temp w zbiorniku miała już 40*C

Jednak te 39*C to za mało. Gdzieś CNC odpisał mi ze nie ma opcji zmniejszenia histezy. Czy na pewno? U mnie tcap serii F, produkcji 2015.08.

Chyba fachman19 pisał na forum by nie ustawiać grzania powyżej 47*C. Dlatego zmiana histezy była by chyba jednym sensownym wyjściem

Data prod. to pewnie zeszły rok, ale nie sądzę żeby tak wielkie zmiany zaszły, więc te zworki zapewne odpowiadają za to samo.

Teraz CWU ustawiona na 44*C, a grzeje się do 47*C (zawsze 'dogrzewała' o 3K lepiej) i ciepłą wodę mam zawsze (czujnik temp. mam na środku zasobnika). CWU grzeję 1x/dobę o 21ej.

No pewnie, że możesz ustawić kiedy ma grzać TANK. Przyciskiem MODE wybierasz czy HEAT, czy TANK, czy HEAT+TANK ;)

W TIMERze ustawiasz daną godzinę, czyli jak chcesz u Ciebie taką 13-tą i przyciskiem MODE (ew. najpierw ON/OFF) wybierasz co PC ma grzać (patrz jw. napisałem).

Dlaczego ja grzeję o 21-ej? Tak w końcu udało mi się wycyrklować i histerezą (zworka) i wysokością grzania CWU. Bąbla kąpię o 20.30 i mam jeszcze ciepłą (bardzo ciepłą) wodę, a my kąpiemy się w okolicach 23-ej, więc PC akurat w tym 'okienku' 21-23.00 dogrzewa mi CWU do wartości pożądanej. Rano woda ciepła, w ciągu dnia nikogo nie ma w domu, o 20.30 koło się zamyka :)

Pozdrawiam.