Stnley 23.01.2018 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 A elewacje masz już skończoną? Bo jak dla mnie to wyglada na brak kompletengo ocieplenia domu. Wiem co piszę, bo mam taką samą pompę i grzeję aktualnie dom z silki bez styropianu na ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posky 23.01.2018 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 dużo pytań wylewki 8 cm. cześć powierzchni domu (garaz) nieogrzewany izolowany od domu plytą pir 5cm. po waszych postach mam wrażenie, że cierpliwie muszę wygrzewać dom. pewnie, że chciałbym grzać głównie w 2 taryfie, ale nie zamierzam być jej zakładnikiem. od wczorajszego wieczoru mam 32/27. znów odkręcam kolejne pętle, ale powoli. PC nie sięga po grzałkę. dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 29.01.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Jeżeli ktoś ma instalację na samych grzejnikach prosiłbym o pomoc w optymalnym ustawieniu mojej pcZ góry dziękuję za dotychczasową pomoc bobrow i pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 29.01.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Jeżeli ktoś ma instalację na samych grzejnikach prosiłbym o pomoc w optymalnym ustawieniu mojej pc Z góry dziękuję za dotychczasową pomoc bobrow i pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 29.01.2018 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Jeżeli ktoś ma instalację na samych grzejnikach prosiłbym o pomoc w optymalnym ustawieniu mojej pc Z góry dziękuję za dotychczasową pomoc bobrow i pzdr Mam 100% grzejniki i grzeje 24h na krzywej +10 -15 /35 - 45. Ale to będzie zależało od przewymiarania grzejników w stosunku do zapotrzebowania na ciepło.trzeba to ustalić doswiadczalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 29.01.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 [ATTACH=CONFIG]406086[/ATTACH] Przestawilem zobaczymy czy podoła jak przyjdą mrozy , dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egosc 25.02.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Witam wszystkich,od trzech tygodni jestem użytkownikiem pompy ciepła T-Cap F, ( zlikwidowałem piec na ekogroszek), plus zasobnik 200l;próbuję różnych ustawień ale cały czas mam bardzo duże zużycie prądu.Dom 9letni, parterowy z użytkowym poddaszem 167m2, podłogówka na parterze ok 40m2, reszta grzejniki;w domu temperatura ok 21,5st.Mam ustawioną krzywą -15/45 +12/35, na podłogówkę mam zawór 3d i ustawioną temperaturę 29stopni.Taryfę G11, w domu mieszka 5 osób, 3 osoby wychodzą rano i wracają po południu, 2 osoby praca biurowa w domu.Zużycie prądu przy temperaturach w okolicach -2+2 to c.o. ok 31-35kWh cwu. 12-18kWhprzy temperaturach -10, -15 c.o. ok. 45-50kWh, cwu ok. 20-26kWh.Dla porównania zużywałem 3,5 do 4 ton ekogroszku przez 12 miesięcy (ok. 3000zł) na c.o. i cwu.Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.02.2018 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) Witam wszystkich, od trzech tygodni jestem użytkownikiem pompy ciepła T-Cap F, ( zlikwidowałem piec na ekogroszek), plus zasobnik 200l; próbuję różnych ustawień ale cały czas mam bardzo duże zużycie prądu. Dom 9letni, parterowy z użytkowym poddaszem 167m2, podłogówka na parterze ok 40m2, reszta grzejniki; w domu temperatura ok 21,5st. Mam ustawioną krzywą -15/45 +12/35, na podłogówkę mam zawór 3d i ustawioną temperaturę 29stopni. Taryfę G11, w domu mieszka 5 osób, 3 osoby wychodzą rano i wracają po południu, 2 osoby praca biurowa w domu. Zużycie prądu przy temperaturach w okolicach -2+2 to c.o. ok 31-35kWh cwu. 12-18kWh przy temperaturach -10, -15 c.o. ok. 45-50kWh, cwu ok. 20-26kWh. Dla porównania zużywałem 3,5 do 4 ton ekogroszku przez 12 miesięcy (ok. 3000zł) na c.o. i cwu. Bardzo proszę o pomoc. Witam, zużycie jak na grzejniki nie jest jakieś nadzwyczajne ( jedynie CWU jest duże , ale nie wiemy ile wody zużywasz) Aby zmniejszyć koszty należy : -zastosować termostat pokojowy -przejść na G12W -trafić w KG ( nie wiem jakie masz grzejniki, ale 35 st to może być za mało) Pzdr Edytowane 25 Lutego 2018 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.02.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 @egość,odnośnie zużycia CWU :-jaką masz powierzchnię wymiany -czy nasz cyrkulację -do jakiej temp grzejesz Odnośnie instalacji :-czy masz bufor/ sprzęgło-jaką masz prędkość pompy obiegowej w PC Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egosc 25.02.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Zużycie wody duże, ok 18m3 miesięcznie,Wydaje mi się, że G12w może być niekorzystna dla mnie, przez cały dzień w domu ktoś jest.... czy polecasz jakiś termostat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egosc 25.02.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 @egość,odnośnie zużycia CWU :-jaką masz powierzchnię wymiany ____nie wiem-czy nasz cyrkulację ____mam, ale wyłączyłem pompę-do jakiej temp grzejesz____44stopnie Odnośnie instalacji :-czy masz bufor/ sprzęgło__mam sprzęgło-jaką masz prędkość pompy obiegowej w PC_____nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.02.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Zużycie wody duże, ok 18m3 miesięcznie, Wydaje mi się, że G12w może być niekorzystna dla mnie, przez cały dzień w domu ktoś jest.... czy polecasz jakiś termostat? U mnie też jest ktoś cały dzień w domu- nie jesteśmy niewolnikami T2 ( normalnie żyjąc powinieneś mieć 60% w T2 , co przekłada się na rachunek roczny dla całego domu o ok 20% mniej niż w G11). Połowę pierwszego sezonu byłem na G11 i sam się przekonałem o różnicy w kosztach. Polecam Euroster - jest prosty i nie zawodny. Do firmy kupiłem trochę tańszy jakiś czeski wynalazek - porażka programowa. U mnie w godz 8-24 jest fizycznie temp 22-22.8 st. Na resztę nie masz wpływu ( chyba , że będziesz docieplał lub zmieniał grzejniki)-zużycie będziesz miał wg potrzeb. Bardzo ważny jest przepływ- max moc powoduje zmniejszenie kosztów. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.02.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 @egość, odnośnie zużycia CWU : -jaką masz powierzchnię wymiany ____nie wiem -czy nasz cyrkulację ____mam, ale wyłączyłem pompę -do jakiej temp grzejesz____44stopnie Odnośnie instalacji : -czy masz bufor/ sprzęgło__mam sprzęgło -jaką masz prędkość pompy obiegowej w PC_____nie wiem A jaką pompę wtórną masz i na jakim biegu ? Możesz podać model zas CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.02.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Egość,jeśli nie masz termostatu pokojowego i uruchomionego programatora w PC - to naprawdę będziesz miał duże zużycie.Zakładam , że masz przynajmniej te 10 cm styro na ścianach i chociaż ze 20 cm wełny na stropie czy dachu.Termostat pokojowy obróci największą wadę grzejników w zaletę - grzejnikami znacznie szybciej się reguluje temp w domu.Kiedy będzie odpowiednio ciepło - PC wyłączy się.W nocy możesz zrobić obniżenie do np 20 st - od 4/5 rano możesz już grzać , o 7 będzie już cieplutko Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 25.02.2018 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Czy taki sterownik podpina sie pod pompę ciepła czy pod rozdzielacz z podłogówki, jeśli pod pompę to jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egosc 25.02.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Styropian 12cm;Wełna 2x20;mam dwie pompy osobną na podłogówkę i grzejniki ( Wilo typ RS25/6-3p, na I biegu)Zasobnik Galmet Vulcan Kombi 200l plus grzałka 3kW- ogrzałka aktualnie odłączona.W jakim pomieszczeniu najlepiej termostat zamontować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.02.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) Czy taki sterownik podpina sie pod pompę ciepła czy pod rozdzielacz z podłogówki, jeśli pod pompę to jak ? Zasadniczo podpina się termostat pod PC , ale jak masz dodatkowe pompy obiegowe , to też można pod nie równolegle podłączyć ( o ile nie mają swojego sterowania) Nie wiem o co chodzi z podłączeniem pod rozdzielacz. Samo podłączenie zależy od danej PC- jeśli masz Panasa , to podpinasz się pod odpowiednie przyłącze w jedn wewn i uruchamiasz funkcję w parametrach serwisowych Edytowane 25 Lutego 2018 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.02.2018 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Styropian 12cm; Wełna 2x20; mam dwie pompy osobną na podłogówkę i grzejniki ( Wilo typ RS25/6-3p, na I biegu) Zasobnik Galmet Vulcan Kombi 200l plus grzałka 3kW- ogrzałka aktualnie odłączona. W jakim pomieszczeniu najlepiej termostat zamontować ? Ok-jest jak jest . Odnośnie pomp obiegowych , proponuję : -od podłogówki niech zostanie na 1 biegu -od grzejników daj na 2 bieg , ale zostaw odkręcony na max min jeden zawór termostatyczny od grzejnika ( chyba , że masz bypass) Zas ma małą wężownicę 1.6 m2 - w miarę ok Teraz obiegówka w PC- proponuję ustawić 3 bieg. Pomarańczowym przyciskiem wył PC ,wciskasz srvice aż pojawi się Sr 01 ,strzałką pod setting przewijasz na Sr 02 i patrzysz u góry jaki nr biegu. Jeśli konieczna zmiana - wciskasz set , select i strzałkami zmieniasz.Potwierdzasz set zmianę.Wył pomarańczowym i czekasz , aż pompa wodna się wył- ponownie włączasz PC. Sam dom masz nie najgorzej ocieplony- masz może ocieplane rolety ? Jeśli nie , to pomyśl o nich - bardzo dużo ciepła ucieka przez ( każde) okna. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 25.02.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Zasadniczo podpina się termostat pod PC , ale jak masz dodatkowe pompy obiegowe , to też można pod nie równolegle podłączyć ( o ile nie mają swojego sterowania) Nie wiem o co chodzi z podłączeniem pod rozdzielacz. Samo podłączenie zależy od danej PC- jeśli masz Panasa , to podpinasz się pod odpowiednie przyłącze w jedn wewn i uruchamiasz funkcję w parametrach serwisowych W końcu uzyskałem w takim razie odpowiedź, która mnie interesuje, jakim kablem podpiąć trzeba te sterowniki do PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.02.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 W końcu uzyskałem w takim razie odpowiedź, która mnie interesuje, jakim kablem podpiąć trzeba te sterowniki do PC? Proponuję termostat bezprzewodowy - w kpl jest długi kabel z odbiornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts