Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienie Panasonic T-CAP 9kW

arkoxxx

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dużo pytań :) wylewki 8 cm. cześć powierzchni domu (garaz) nieogrzewany izolowany od domu plytą pir 5cm. po waszych postach mam wrażenie, że cierpliwie muszę wygrzewać dom. pewnie, że chciałbym grzać głównie w 2 taryfie, ale nie zamierzam być jej zakładnikiem. od wczorajszego wieczoru mam 32/27. znów odkręcam kolejne pętle, ale powoli. PC nie sięga po grzałkę.

dzięki i pozdrawiam

Jeżeli ktoś ma instalację na samych grzejnikach prosiłbym o pomoc w optymalnym ustawieniu mojej pc

Z góry dziękuję za dotychczasową pomoc bobrow i pzdr

Mam 100% grzejniki i grzeje 24h na krzywej +10 -15 /35 - 45. Ale to będzie zależało od przewymiarania grzejników w stosunku do zapotrzebowania na ciepło.trzeba to ustalić doswiadczalnie.

• 4 weeks później...

Witam wszystkich,

od trzech tygodni jestem użytkownikiem pompy ciepła T-Cap F, ( zlikwidowałem piec na ekogroszek), plus zasobnik 200l;

próbuję różnych ustawień ale cały czas mam bardzo duże zużycie prądu.

Dom 9letni, parterowy z użytkowym poddaszem 167m2, podłogówka na parterze ok 40m2, reszta grzejniki;

w domu temperatura ok 21,5st.

Mam ustawioną krzywą -15/45 +12/35, na podłogówkę mam zawór 3d i ustawioną temperaturę 29stopni.

Taryfę G11, w domu mieszka 5 osób, 3 osoby wychodzą rano i wracają po południu, 2 osoby praca biurowa w domu.

Zużycie prądu przy temperaturach w okolicach -2+2 to c.o. ok 31-35kWh cwu. 12-18kWh

przy temperaturach -10, -15 c.o. ok. 45-50kWh, cwu ok. 20-26kWh.

Dla porównania zużywałem 3,5 do 4 ton ekogroszku przez 12 miesięcy (ok. 3000zł) na c.o. i cwu.

Bardzo proszę o pomoc.

Witam wszystkich,

od trzech tygodni jestem użytkownikiem pompy ciepła T-Cap F, ( zlikwidowałem piec na ekogroszek), plus zasobnik 200l;

próbuję różnych ustawień ale cały czas mam bardzo duże zużycie prądu.

Dom 9letni, parterowy z użytkowym poddaszem 167m2, podłogówka na parterze ok 40m2, reszta grzejniki;

w domu temperatura ok 21,5st.

Mam ustawioną krzywą -15/45 +12/35, na podłogówkę mam zawór 3d i ustawioną temperaturę 29stopni.

Taryfę G11, w domu mieszka 5 osób, 3 osoby wychodzą rano i wracają po południu, 2 osoby praca biurowa w domu.

Zużycie prądu przy temperaturach w okolicach -2+2 to c.o. ok 31-35kWh cwu. 12-18kWh

przy temperaturach -10, -15 c.o. ok. 45-50kWh, cwu ok. 20-26kWh.

Dla porównania zużywałem 3,5 do 4 ton ekogroszku przez 12 miesięcy (ok. 3000zł) na c.o. i cwu.

Bardzo proszę o pomoc.

Witam,

zużycie jak na grzejniki nie jest jakieś nadzwyczajne ( jedynie CWU jest duże , ale nie wiemy ile wody zużywasz)

Aby zmniejszyć koszty należy :

-zastosować termostat pokojowy

-przejść na G12W

-trafić w KG ( nie wiem jakie masz grzejniki, ale 35 st to może być za mało)

Pzdr

Edytowane przez bobrow

@egość,

odnośnie zużycia CWU :

-jaką masz powierzchnię wymiany ____nie wiem

-czy nasz cyrkulację ____mam, ale wyłączyłem pompę

-do jakiej temp grzejesz____44stopnie

Odnośnie instalacji :

-czy masz bufor/ sprzęgło__mam sprzęgło

-jaką masz prędkość pompy obiegowej w PC_____nie wiem

Zużycie wody duże, ok 18m3 miesięcznie,

Wydaje mi się, że G12w może być niekorzystna dla mnie, przez cały dzień w domu ktoś jest....

czy polecasz jakiś termostat?

U mnie też jest ktoś cały dzień w domu- nie jesteśmy niewolnikami T2 ( normalnie żyjąc powinieneś mieć 60% w T2 , co przekłada się na rachunek roczny dla całego domu o ok 20% mniej niż w G11). Połowę pierwszego sezonu byłem na G11 i sam się przekonałem o różnicy w kosztach.

Polecam Euroster - jest prosty i nie zawodny. Do firmy kupiłem trochę tańszy jakiś czeski wynalazek - porażka programowa.

U mnie w godz 8-24 jest fizycznie temp 22-22.8 st.

Na resztę nie masz wpływu ( chyba , że będziesz docieplał lub zmieniał grzejniki)-zużycie będziesz miał wg potrzeb.

Bardzo ważny jest przepływ- max moc powoduje zmniejszenie kosztów.

Pzdr

@egość,

odnośnie zużycia CWU :

-jaką masz powierzchnię wymiany ____nie wiem

-czy nasz cyrkulację ____mam, ale wyłączyłem pompę

-do jakiej temp grzejesz____44stopnie

Odnośnie instalacji :

-czy masz bufor/ sprzęgło__mam sprzęgło

-jaką masz prędkość pompy obiegowej w PC_____nie wiem

A jaką pompę wtórną masz i na jakim biegu ? Możesz podać model zas CWU ?

Egość,

jeśli nie masz termostatu pokojowego i uruchomionego programatora w PC - to naprawdę będziesz miał duże zużycie.

Zakładam , że masz przynajmniej te 10 cm styro na ścianach i chociaż ze 20 cm wełny na stropie czy dachu.

Termostat pokojowy obróci największą wadę grzejników w zaletę - grzejnikami znacznie szybciej się reguluje temp w domu.

Kiedy będzie odpowiednio ciepło - PC wyłączy się.

W nocy możesz zrobić obniżenie do np 20 st - od 4/5 rano możesz już grzać , o 7 będzie już cieplutko

Pzdr

Czy taki sterownik podpina sie pod pompę ciepła czy pod rozdzielacz z podłogówki, jeśli pod pompę to jak ?

Zasadniczo podpina się termostat pod PC , ale jak masz dodatkowe pompy obiegowe , to też można pod nie równolegle podłączyć ( o ile nie mają swojego sterowania)

Nie wiem o co chodzi z podłączeniem pod rozdzielacz.

Samo podłączenie zależy od danej PC- jeśli masz Panasa , to podpinasz się pod odpowiednie przyłącze w jedn wewn i uruchamiasz funkcję w parametrach serwisowych

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Styropian 12cm;

Wełna 2x20;

mam dwie pompy osobną na podłogówkę i grzejniki ( Wilo typ RS25/6-3p, na I biegu)

Zasobnik Galmet Vulcan Kombi 200l plus grzałka 3kW- ogrzałka aktualnie odłączona.

W jakim pomieszczeniu najlepiej termostat zamontować ?

Ok-jest jak jest .

Odnośnie pomp obiegowych , proponuję :

-od podłogówki niech zostanie na 1 biegu

-od grzejników daj na 2 bieg , ale zostaw odkręcony na max min jeden zawór termostatyczny od grzejnika ( chyba , że masz bypass)

Zas ma małą wężownicę 1.6 m2 - w miarę ok

Teraz obiegówka w PC- proponuję ustawić 3 bieg.

Pomarańczowym przyciskiem wył PC ,wciskasz srvice aż pojawi się Sr 01 ,strzałką pod setting przewijasz na Sr 02 i patrzysz u góry jaki nr biegu.

Jeśli konieczna zmiana - wciskasz set , select i strzałkami zmieniasz.Potwierdzasz set zmianę.Wył pomarańczowym i czekasz , aż pompa wodna się wył- ponownie włączasz PC.

Sam dom masz nie najgorzej ocieplony- masz może ocieplane rolety ?

Jeśli nie , to pomyśl o nich - bardzo dużo ciepła ucieka przez ( każde) okna.

Pzdr

Zasadniczo podpina się termostat pod PC , ale jak masz dodatkowe pompy obiegowe , to też można pod nie równolegle podłączyć ( o ile nie mają swojego sterowania)

Nie wiem o co chodzi z podłączeniem pod rozdzielacz.

Samo podłączenie zależy od danej PC- jeśli masz Panasa , to podpinasz się pod odpowiednie przyłącze w jedn wewn i uruchamiasz funkcję w parametrach serwisowych

W końcu uzyskałem w takim razie odpowiedź, która mnie interesuje, jakim kablem podpiąć trzeba te sterowniki do PC?