lookaszpl 23.11.2015 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Witam, Posiadam kominek powietrzy 12kW w salonie bez dystrybucji ciepła do innych pomieszczeń, jedynie z komorą i kratkami nad samym wkładem. Niestety w praktyce podczas palenia salon mocno się nagrzewa i jest w nim niekomfortowo, natomiast pokoje na poddaszu nagrzewają się dopiero po 2-3 godzinach palenia (wtedy też w salonie nie idzie już wytrzymać). Zastanawiam się jakie mam obecnie możliwości "pozbycia" się balastu ciepła. W salonie mam sufit podwieszany - zastanawiam się czy poprowadzenie od komory spalania kanału (lub kilku kanałów) 50x150mm po suficie na odcinku 1,5 metra i wyprowadzenie rury w dwóch pokojach u góry zadziała metodą grawitacyjną? Niestety nie mam możliwości wypuszczenia rury bezpośrednio nad kominkiem. PozdrawiamŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.11.2015 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Zadziała i poprawi sytuację zdecydowanie. Uważaj na drewno i zrób wyloty z możliwością zamykania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts