Krypcio 24.11.2015 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Zostałem posiadaczem 20 letniego domu wybudowanego z bloczków cementowych, przez 20 lat ściany były gołe niczym nie zaizolowane, nie ocieplone, nie zabezpieczone.Czy po takim czasie ściany mogły ulec jakiemuś głębszemu uszkodzeniu? Bądź mogą być bardzo osłabione? Gdy oglądałem dom to ściany nie wydawał się jakoś bardzo zniszczone ale może na pierwszy rzut oka tego nie widać. Wewnątrz budynku jest grzyb ale tylko w jednym pomieszczeniu którego zewnętrzna ściana jest najbardziej odsłonięta na opady deszczu.Zastanawiam się czy opłaca się go wykańczać, czy jak go ocieplę to nie stanie się coś złego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.11.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Witaj Przykro powiedzieć, jesteś kolejną ofiarą mitu, że jak izolacja= coś złego. To pewnie jeszcze z 10-15 lat potrwa niczym oddolnie "fachowcy" się czegoś "nauczą" . Grzyb jest z powodu, dość prostego - mokra ściana równa się = zimna ściana= grzyb.W powietrzu choć tego nie widać jest sporo pary wodnej- gazu. Czasem wrednego gazu który w kontakcie z zimną powierzchnią ściany ulega kondensacji.Tu może być jeszcze - przeciek przez spoiny w murze, jeśli deszcz zacina po elewacji, to faktycznie może woda nawet spływać do wnętrza. Trzeba było by zobaczyć foto, z bliska czy aby nie ma wykwitów solnych.. choć czasem może nic nie być widać .. Jeśli stan będzie zachęcający .. to socjalne min 20cm dobrze przyklejonego EPS'a (styropianu) dobrze to znaczy całą powierzchnią, lub ewentualnie obwodowo i na placki w środku. Wykrycie każdego detalu, typu balkony, ściany szczytowe, tak aby jak nadokładniej izolować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krypcio 24.11.2015 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) Chodzi mi gównie o to czy jak ściany nasiąkały wodą potem zamarzały zimą i tak przez 20 lat to czy mury mogły zostać jakoś mocno osłabione. Edytowane 24 Listopada 2015 przez Krypcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts