DrKubus 24.11.2015 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Zbliżam się do SSZ, na zimę planuję instalacje elektryczne i wod-kan. Mam jednak dylemat. Jaką powinienem przyjąć kolejność prac, do zrobienia jest: - montaż przewodów elektrycznych- montaż wod-kan- ocieplenie podłogi i stropu- montaż ścianek działowych z k-g na poddaszu i kilku pomieszczeniach na parterze (w tym ściana na której wylądują rozdzielacze i pompa ciepła)- montaż podłogówki- tynkowanie- montaż sufitu podwieszonego na poddaszu (20 cm poniżej krokwi)- wylewka na podłogówce Jakie mam dylematy:- jak wylać wylewkę na poddaszu (na środku mam otwór 1,3 x 3,5m) jak go szalować, żeby mi na parter nie spłynęło?- jak zamontować podłogówkę, skoro ścianki działowe będą dopiero na wylewce, a w tych ściankach rozdzielacze?- jak i kiedy wygrzać podłogówkę, jeśli pompa ciepła będzie zainstalowana dopiero po ściankach działowych (na jednej z nich)?- czy najpierw montować ścianki z k-g na poddaszu, a później sufit, czy odwrotnie?- ścianki działowe idą równolegle do krokwi (ale między nimi), do czego przymocować górny profil?- czy przy ściance kolankowej 1,7m powinienem okładać ją k-g, czy normalnie otynkować - w obu przypadkach, gdzie i jak zakończyć paroizolację, która będzie na skosach?- czy mogę poprowadzić rurki c.w.u. w posadzce? czy mam je wyprowadzić na ostateczną wysokość w miejscu gdzie będą ukryte w ściance z k-g? Czy w takiej sytuacji przy wylewkach nie stanie im się krzywda? Dużo niewiadomych, mam nadzieję że Ci którzy już przez to przeszli będą mieli ochotę podzielić się spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 24.11.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 wylewka nie jest lejaca i przez ten otwór tobie nic nie spłynieSciany z karton gipsu możesz zrobić przed wylaniem podłogi - widziałem takie rzeczy wiele razy u developerówYouTube - kartongipsitd do tego filmy instruktażowe regips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 24.11.2015 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 wylewka nie jest lejaca i przez ten otwór tobie nic nie spłynie Sciany z karton gipsu możesz zrobić przed wylaniem podłogi - widziałem takie rzeczy wiele razy u developerów YouTube - kartongipsitd do tego filmy instruktażowe regips Dzięki za odpowiedź, co do budowania ścianek przed wylewką, mam pewne obawy co do ewentualnego zawilgocenia ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 24.11.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 1.Możesz krawędzie otworu zaszalować.2.Stelaże pod ścianki z g-k stawiasz na stropie, płytujesz do wysokości wylewki+kilka cm (później to wywalisz).3.Co planujesz jako posadzkę?4.Najpierw ścianki.5.Wykonujesz wymiany z desek co ok 1m pomiędzy krokwiami.6.Jak wolisz, w obu przypadkach paroizolację kleiłbym do wieńca.7.Rurki lepiej jak pójdą w izolacji termicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 24.11.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Dzięki za odpowiedź, co do budowania ścianek przed wylewką, mam pewne obawy co do ewentualnego zawilgocenia ścian. tylko to jest technologia made in developer wiec nie wiem czy do końca prawidlowa. Jednak posadzka to nie jest beton z gruchy - płynny to jest "kasza" gdzie jeszcze wykonawcy bardzo ostrożnie dozuja wode aby łatwiej było zacierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts