Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trzeci pokój z kuchni, mieszkanie 51m2

Aliiii

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów :bye:

Jesteśmy świeżymi nabywcami pierwszego M. Jest to mieszkanie w bloku o powierzchni 51m2. Mieszkanie jest dwupokojowe i zastanawiamy się czy dałoby bez wielkiego burzenia i przesuwania wszystkich ścian zyskać trzeci pokój. Pierwsza nasza myśl to przeniesienie kuchni do przedpokoju (przedpokój jest szeroki na 1,95m i długi około 4 metrów - jak będę w domu, zmierzę dokładniej). Nie znam się na kanalizacji i wentylacji, ale wydaje mi się, że moglibyśmy się podłączyć do komina wentylacyjnego w łazience, to samo z wodą i odpływem.

Byłabym wdzięczna za sugestie. Czy nasz pomysł ma sens? A może jakieś inne pomysły?

Pozdrawiam.

Ps. A może lepszym rozwiązaniem byłoby zburzenie ścianki między przedpokojem i zrobienie salonu z aneksem kuchennym (wtedy jego powierzchnia miałaby ok 30m2)? Tylko czy przeniesienie kuchni do salonu będzie możliwe jeżeli chodzi o podłączenie wody i wentylację?

img158.jpg

img159.jpg

Edytowane przez Aliiii

Kinka, Twój pomysł jest bezbłędny! Tylko....obawiam się, że ściana między przedpokojem a dużym pokojem jest jednak nośna (mamy mieszkanie dopiero od dwóch dni i nie zdążyliśmy jeszcze dokładnie wszystkiego zbadać, ale niestety na to się zapowiada. Ta ściana jest sporo grubsza niż pozostałe...). Kurcze szkoda, bo mieszkanie byłoby mega funkcjonalne :(

Pozostaje kombinować z kuchnią bez burzenia ściany. Ale czy to ma sens?

Ufff... Całe popołudnie po pracy biegałam z miarą i robiłam o nowa projekt mieszkania (poprzedni był robiony przez sprzedających i wypadało sprawdzić go z rzeczywistością). Wklejam efekty mojej pracy :cool:

Byłam dziś też w spółdzielni i niestety się potwierdziło, że ściana między przedpokojem a dużym pokojem jest nośna... Szkoda, bo zlikwidowanie tej ściany dałoby najlepszy efekt. W tej sytuacji moim jedynym pomysłem jest zrobienie aneksu na korytarzu ale mam wątpliwości czy takie rozwiązanie będzie funkcjonalne. Może jakieś pomysły?

projekt.jpg

• 4 weeks później...

Cześć!

Kinka, dzieki wielkie za pomoc. Udało nam się załatwić wszystkie pozwolenia ze spóldzielni i kominiarskie i postanowione! Przenosimy kuchnię w formie aneksu do "salonu". Niestety jedna ścianka aneksu nam nie wystarczy. Sprzęty, które muszą się zmieścić w kuchni to: zmywarka, płyta indukcyjna, piekarnik, lodówka. Do tego dochodzi zlew i wychodzi na to, że niestety nie ma blatu kuchennego. Nie ma też wystarczającej ilości szafek, żeby pomieścić wszystko.

Pomyśleliśmy, żeby za drzwiami balkonowymi wstawić jeszcze szafki. Mam wątpliwości, czy:

- drzwi balkonowe będą dobrze wyglądały, jeżeli będą zasłonięte przez ten "barek"?

- czy zmieści nam się rogówka? Telewizor??

Proszę o opinie :) Na planie to jakoś wygląda, ale czy w rzeczywistości też będzie ok?

projekt b.jpg

Połączyłabym wersję Twoją i Kinki :)

U Kinki z prawej strony od wejścia, w kącie jest wysoka zabudowa, tam może być lodowka i słupek z piekarnikiem, wówczas z lewej strony masz płytę, zlewozmywak, pozostałe to szafki i zmywarka, czyli blatu masz około 1,5 m, to nie jest tak mało

tu gdzie wrysowałaś dodatkowy ciąg szafek dałabym stół, zwykły, prostokątny, 80/100 lub 80/120, krótszym bokiem do okna

kanapę odsunęłabym trochę od telewizora, pomiędzy kanapą a stołem wystarczy przejście 60 cm, to są niskie sprzęty, nie przytloczą, a dzięki temu nie będziecie siedzieć "na telewizorze"

na scianie na przeciwko kuchni mozna dać jakąś komodę/kredens, nieduży, na świąteczną zastawę albo na książki

Dzięki za sugestie :) Rozrysowałam na szybko Twoją wersję - dobrze to zrozumiałam? Nie wiem czy zachowałam proporcje mebli bo rysowałam w paincie (jestem w pracy i nie mam tutaj tamtego programu). Ewentualnie żeby uzyskać troszeczkę większą przestrzeń możnaby zamienić rogówkę na sofę, chociaż wolałabym nie :( Tak szczerze wcześniej nie zauważyłam, że Kinka narysowała lodówkę z prawej strony. Założyłam, że są to jakieś meble pokojowe. Ale pomysł mi się podoba! Dzisiaj przychodzi do nas stolarz i musimy mu przedstawić jakąś wstępną koncepcję.

Z drugiej strony.... czy postawienie lodówki po prawej strony od drzwi nie będzie niepraktyczne? Trzebe będzie wędrować między blatem a lodówką, a po drodze jest przecież wejście do pokoju.

111111111.jpg

Edytowane przez Aliiii

A odniesiesz się może do ustawienia lodówki? Nie wydaje Ci się, że to będzie niepraktyczne?

odległość 90 cm od blatu to jeden krok, moim zdaniem to nie problem, bardziej przeszkadza mi kolejność zlewozmywak-płyta, zamieniłabym miejscami

po "złapaniu" proporcji można rozważyć jeszcze np. kawałek wąskiego blatu coś w rodzaju baru 30 cm głęboki, długi na 1 do 1,2m, przymocowany krótkim bokiem do ściany na wysokości około 1,2m po lewej stronie od wejścia, równolegle do wysokiej zabudowy, ale jakby zamykający kuchnię

mam nadzieję, że da się z mojego opisu wyłapać o co mi chodzi :D

Idea jest taka, żeby był blat bliżej lodówki, wysoka zabudowa w taki sposób, że w kacie słupek z piekarnikiem, a lodówka za nim

Wydaje mi się, że mogłoby się zmieścić i być funkcjonalne