Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyklinowanie parkietu - ocena efektów

bortner

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mamy świeżo wycyklinowany parkiet z jedną warstwą podkładu i jedną warstwą lakieru (będzie teraz polerowany i na to przyjdzie kolejna warstwa lakieru). Chciałbym Państwa prosić o ocenę efektów. Wg. wykonawcy jest to parkiet dębowy.

Tak wyglądał parkiet zaraz po cyklinowaniu:

http://postimg.org/image/iz83tynbp/

Na tym etapie zwracaliśmy cykliniarzowi uwagę na to, że chcielibyśmy jak najbardziej zachować właśnie tę jasną barwę. Szczególnie zwracaliśmy uwagę na to aby podłoga nie miała żółtej barwy. Nie byliśmy pewni czy lepiej będzie olejować czy lakierować. Cykliniarz doradził lakierowanie. 1 raz podklad capon i 2x domalux classic silver półmat. Zapewniał, że to bardzo dobry lakier.

Efekt po jednej warstwe lakieru jest następujący:

http://postimg.org/image/qqotsirh1/

Obecnie wykonawca twierdzi, że nie dało się tego wykonać inaczej. Czy mogą się Państwo podzielić z nami swoimi opiniami na ten temat?

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Norbert

A co niby sie tam nie dalo ? , spapral podloge i sciemnia na potege , zeby to poprawic trzeba zaczac od nowa . Tak przy okazji to nie parkiet tylko mozaika podlogowa ( robiona z odpadow zeby zminimalizowac straty na stolarni ) . Niestety znalezienie dobrego rzemieslnika od podlog nie jest latwe , na zdobycie wiedzy trzeba wyszlifowac kilka km ² . Na zdieciach zawsze wszystko wyglada dobrze a w tym wypadku nawet zdiecie nie pomoglo . Na zywo pewnie jest tragedia . ja bym gnal goscia z budowy bez pieniedzy .

A co niby sie tam nie dalo ? , spapral podloge i sciemnia na potege , zeby to poprawic trzeba zaczac od nowa . Tak przy okazji to nie parkiet tylko mozaika podlogowa ( robiona z odpadow zeby zminimalizowac straty na stolarni ) . Niestety znalezienie dobrego rzemieslnika od podlog nie jest latwe , na zdobycie wiedzy trzeba wyszlifowac kilka km ² . Na zdieciach zawsze wszystko wyglada dobrze a w tym wypadku nawet zdiecie nie pomoglo . Na zywo pewnie jest tragedia . ja bym gnal goscia z budowy bez pieniedzy .

Spaprał też założyciel tematu bo jaki problem poprosić parkeiciarza o zrobienie w rogu próbek , chyba pewniejsze jest zobaczyć niż na słowo sobie kolory wyobrażać

No ja nie wiem o jakie kolory panu chodzi ? . nie slyszalem tez o robieniu probek w rogach bo co mialby inwestor tam zobaczyc ? Na zdieciach widac golym okiem cienie po lakierowaniu , jezeli tego parkieciarz niepotrafi to moge sobie tylko wyobrazic jak wyglada jego szlifowanie , zapewne kupa niedoszlifowanych krech i kolek po fleksie . Czy to mozajka , deska czy parkiet jak jest zrobiona dobrze zawsze prezentuje sie bardzo dobrze . Szczegolnie stare okladziny podlog maja swoj niepowtarzalny charakter i wyglad . Tu winy inwestora nie ma zadnej (moze pozatym ze wziol nie sprawdzonego rzemieslnika ) .

No ja nie wiem o jakie kolory panu chodzi ? . nie slyszalem tez o robieniu probek w rogach bo co mialby inwestor tam zobaczyc ? Na zdieciach widac golym okiem cienie po lakierowaniu , jezeli tego parkieciarz niepotrafi to moge sobie tylko wyobrazic jak wyglada jego szlifowanie , zapewne kupa niedoszlifowanych krech i kolek po fleksie . Czy to mozajka , deska czy parkiet jak jest zrobiona dobrze zawsze prezentuje sie bardzo dobrze . Szczegolnie stare okladziny podlog maja swoj niepowtarzalny charakter i wyglad . Tu winy inwestora nie ma zadnej (moze pozatym ze wziol nie sprawdzonego rzemieslnika ) .

Temat dotyczy koloru ( barwy ) Inwestor ( właściciel mieszkania ) chciał aby pozostał kolor w miare jasny naturalny a nie miodowy , więc jeśli parkieciarz nie potrafił dobrze określić jakie materiały jakie kolory uwydatnią tylko skupił się na podstawowym caponie to powinno zrobić się próbki jedna koło drugiej jakie barwy uzyska się poprzez użycie caponu , podkładu innej firmy , oleju , itp itd .Jest to stara mozaika więc materiały użyte będą dawać troche inne kolory ( odcienie) niż na nowym parkiecie. A czy są cienie , smugi i rysy to już inna sprawa

Edytowane przez monkey222

1. Po tych mało wyraźnych zdjęciach wygląda mi na to, że to jest odnawianie parkietu a nie nowy parkiet?

2. domalux classic silver - to chyba najgorszy z dostępnych na rynku lakierów podłogowych

3. Aby zachować jasną barwę drewna należy używać lakierów wodnych a nie rozpuszczalnikowych

4. O wymaganym przez klienta efekcie (jasna barwa drewna) parkieciarz powinien wiedzieć przed rozpoczęciem prac - po podkładzie i nałożeniu 1 warstwy na zmiany jest za późno.

5. Po pierwszej warstwie lakieru należy go zmatowić a nie polerować

Tak to jest jak dla jednej strony liczy się tylko cena, a dla drugiej tylko zysk - proszę napisać na jaką cenę się umówiliście będzie łatwiej ocenić kto tu bardziej zawinił.

Dzie

jeżeli jest to mozaika dębowa o grubości 8mm na siatce, to trudno jest coś takiego równo wyszlifować, tym bardziej gdy miejscami lub w całości jest odklejona.

Jeżeli jest to mozaika grubości 22mm sprawa jest łatwiejsza, nawet jeżeli jest luźna (odklejona). Brak danych aby doradzić jak należy dobrze wykonać pracę.

Tobie chodzi jednak o kolor. Niestety ten kolor nadał drewnu lakier syntetyczny (rozpuszczalnikowy). Nie pomoże tutaj capon nawet na alkoholu. Jest to zestaw mało profesjonalny ale za to tani.

Ja stosuję lakier podkładowy do egzotyków firmy Renova i lakier nawierzchniowy np. Pallman. Dąb po tych środkach jest jasny.

1. Po tych ma

cena nie ma tutaj znaczenia. Wykonawca nie ma prawa powiedzieć, że za taką cenę to bądź Pan zadowolony, że w ogóle robiłem. Podjął się zrobić za ustaloną cenę i to zgodnie z życzeniem zamawiającego, więc on tutaj ponosi winę za brak wiedzy i umiejętności