wera23 24.11.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Witam.Mam problem z odzyskiem ciepła w tym rekuperatorze. Rekuperator zamontowany jest na ocieplonym nieogrzewanym poddaszu. Chodzi cały czas na pierwszym biegu. Przy temperaturze wewnętrznej +23'C i zewnętrznej 0'C odczyty na sterowniku są następujące:- temperatura wyciągu 18'C- temperatura nawiewu 11 'C- temperatura z czerpni 2'C- temperatura do wyrzutni 12'C Przy temperaturze wewnętrznej +23'C i zewnętrznej 12'C odczyty na sterowniku są następujące:- temperatura wyciągu 20'C- temperatura nawiewu 17 'C- temperatura z czerpni 12'C- temperatura do wyrzutni 16'C Część straty ciepła na wyciągu jest pewnie z kanałów które w pewnym momencie przechodzą przez nieogrzewaną garderobę i idą po stropie w warstwie styropianu (od góry przykrycie 5 cm). Ale skąd takie duże straty w samym rekuperatorze, zwłaszcza przy niskich temperaturach zewnętrznych? Przecież to nie jest chyba normalne że temperatura do wyrzutni jest wyższa niż temperatura nawiewu do pomieszczeń? Co może być tego przyczyną? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wielgosie 27.11.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Witam mam podobny Problem z onyx dream 200 . Wieczorem ustawiłem prędkość wentylatorów na 20% a rano odczytałem następujące wyniki. -temperatura wyciągu 13'C- temperatura nawiewu 8 'C- temperatura z czerpni 4'C- temperatura do wyrzutni 6'C W domu mam 21'C na zewnątrz -3 'C. Kanały mam na poddaszu ocieplonym ,nie ogrzewanym temp okolo10'C Kanały są położone w perlicie 10cm . Zauważyłem że parametry podnoszą się przy zwiekszonych prędkościach np przy 80% nawiewa okolo 14-16 'C. Wszystkie przewody są ocieplone :/ . Wera23 Zauważyłem również że Reku produkuje spore ilości wody i tacka zazwyczaj jest pełna wody ,nawet ten "zbiorniczek " nie połączony z tacką , a bezpośrednio pod wymiennikiem był pełny wody :/ możesz sprawdzić jak to wygląda u ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 27.11.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 To samo obserwuje u siebie tyle że w ONYXIE 400 przy małym przepływie. Chociaż nie ma aż tak dużego spadku temperatur. Teraz mam -wyciąg z domu 21-czerpnia 1-nawiew 18-wyrzutnia 7 Spowodowane jest to za małą ilością powietrza przepływającego przez wymiennik i możliwe że przepływem turbulentnym. Wyjściem jest trzymać rekuperator na wyższych biegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.11.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Dlatego w wersji passiv i w airpackach wymiennik jest w prostopadle do strumienia powietrza nie jak było kiedyś wzdłuż strumienia. Po bokach są komory, działa to jak Tichelmann . Po prostu, przy małym strumieniu powietrze zimne idzie jedną częścią wymiennika a ciepłe inną, nie są strumienie pomieszane o tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 27.11.2015 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Brzęczuś a co mnie obchodzi że FRAPOL zauważył swój błąd i poprawił go wersji passiv? Ja mam wersję DREAM, więc jak nie masz do powiedzenia nic w temacie tylko znowu spamujesz tymi samymi zdjęciami to zamilknij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mileski 27.11.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 To jesli dobrze licze masz sprawnosc 90% - ja bym nie narzekal... To samo obserwuje u siebie tyle że w ONYXIE 400 przy małym przepływie. Chociaż nie ma aż tak dużego spadku temperatur. Teraz mam -wyeciąg z domu 21 -czerpnia 1 -nawiew 18 -wyrzutnia 7 Spowodowane jest to za małą ilością powietrza przepływającego przez wymiennik i możliwe że przepływem turbulentnym. Wyjściem jest trzymać rekuperator na wyższych biegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 27.11.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Mi z obliczeń wychodzi 85%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wielgosie 27.11.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 (edytowane) Przy zwiekszonej wydajnosci na 40% Wychodzi - -temperatura wyciągu 16'C - temperatura nawiewu 12C - temperatura z czerpni 1'C - temperatura do wyrzutni 8'C Na 90% - -temperatura wyciągu 19C - temperatura nawiewu 14C - temperatura z czerpni 0'C - temperatura do wyrzutni 8'C Problem z tym że przy wiekszych obrotach mocno wysusza mi dom i mam z 30% wilgotności Dupa straszna ... Ps. Czy to możliwe że są aż takie straty na kanałach ? Jak pisałem wczesniej na poddaszu jest 10 stopni. Instalacja jest zrobiona na 63mm ,wszystkie kanały okolo 10 m długości, wszystkie w ociepleniu leżą na stropie . Gdzie szukać tu błedów .? Mam jeszcze możliwość poprawy i zmiany tylko gdzie szukać chochlika. Edytowane 27 Listopada 2015 przez Wielgosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.11.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Przy zwiekszonej wydajnosci na 40% Wychodzi - -temperatura wyciągu 16'C - temperatura nawiewu 12C - temperatura z czerpni 1'C - temperatura do wyrzutni 8'C Na 90% - -temperatura wyciągu 19C - temperatura nawiewu 14C - temperatura z czerpni 0'C - temperatura do wyrzutni 8'C Problem z tym że przy wiekszych obrotach mocno wysusza mi dom i mam z 30% wilgotności Dupa straszna ... Ps. Czy to możliwe że są aż takie straty na kanałach ? Jak pisałem wczesniej na poddaszu jest 10 stopni. Instalacja jest zrobiona na 63mm ,wszystkie kanały okolo 10 m długości, wszystkie w ociepleniu leżą na stropie . Gdzie szukać tu błedów .? Mam jeszcze możliwość poprawy i zmiany tylko gdzie szukać chochlika. Już pisałem, to wynika z ułożenia wymiennika. Gdyby straty były na kanałach, to na wszystkich prędkościach. Wymienniki ułożone w szeregu mają niską sprawność na małych biegach. W kamerze termowizyjnej to dobrze widać. Są pola niebieskie i czerwone, nie jest powietrze dobrze "wymieszane" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 28.11.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Już pisałem, to wynika z ułożenia wymiennika. Gdyby straty były na kanałach, to na wszystkich prędkościach. Wymienniki ułożone w szeregu mają niską sprawność na małych biegach. W kamerze termowizyjnej to dobrze widać. Są pola niebieskie i czerwone, nie jest powietrze dobrze "wymieszane" Ale to już stwierdziliśmy że to jest wina wymiennika na niższych prędkościach ale przestań bredzić że te same straty będą na wyższych biegach rekuperatora. Jak powietrze płynie wolno przez kanały to dłużej w nich przebywa i więcej się ochłodzi przez czas kiedy jest w zimniejszych kanałach, im szybciej powietrze zapieprza w kanałach tym spadek temperatury będzie mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 28.11.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 ,,,, Jak powietrze płynie wolno przez kanały to dłużej w nich przebywa i więcej się ochłodzi przez czas kiedy jest w zimniejszych kanałach, im szybciej powietrze zapieprza w kanałach tym spadek temperatury będzie mniejszy. Przeczytaj jeszcze raz, to co napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 29.11.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 (edytowane) Przeczytaj jeszcze raz, to co napisałeś. Ja przeczytałem i się z tym w 100procentach zgadzam. A tak po za tym to ciekaw jestem czy pan TB nadal twierdzi że ten wymiennik jest najlepszy na świecie i ma najlepszą sprawnośc i bardzo małe opory zwłaszcza przy niskim przepływie i jakim cudem u niego przy tym wymienniku miał różnice niecały stopien miedzy nawiewem a wywiewem przy temp.zewn. ok 0 a wiekszośc ma średnio 3do 5stopni różnicy.u mnie jest ok 3stopnie różnicy temperatura mierzona zaraz za wymiennikiem. Edytowane 29 Listopada 2015 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.11.2015 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Ja przeczytałem i się z tym w 100procentach zgadzam. A tak po za tym to ciekaw jestem czy pan TB nadal twierdzi że ten wymiennik jest najlepszy na świecie i ma najlepszą sprawnośc i bardzo małe opory zwłaszcza przy niskim przepływie i jakim cudem u niego przy tym wymienniku miał różnice niecały stopien miedzy nawiewem a wywiewem przy temp.zewn. ok 0 a wiekszośc ma średnio 3do 5stopni różnicy.u mnie jest ok 3stopnie różnicy temperatura mierzona zaraz za wymiennikiem. Jak na razie jest najlepszy. Gorsze są często pozostałe rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 30.11.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Jak na razie jest najlepszy. Gorsze są często pozostałe rzeczy. Wymiennik może i tak, ale jak nie jest konstrukcja rekuperatora zepsuta przy okazji i niejest przewymiarowany, chociaż patrząc teraz na te same a nawet większe problemy użytkowników w Dreamie 200 to stwierdzam że w mojej przewymiarowanej 400 są mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.11.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Jak użytkował Pan kilka central, to zapewne ma Pan rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.12.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Przy zwiekszonej wydajnosci na 40% Wychodzi - -temperatura wyciągu 16'C - temperatura nawiewu 12C - temperatura z czerpni 1'C - temperatura do wyrzutni 8'C Na 90% - -temperatura wyciągu 19C - temperatura nawiewu 14C - temperatura z czerpni 0'C - temperatura do wyrzutni 8'C Problem z tym że przy wiekszych obrotach mocno wysusza mi dom i mam z 30% wilgotności Dupa straszna ... Ps. Czy to możliwe że są aż takie straty na kanałach ? Jak pisałem wczesniej na poddaszu jest 10 stopni. Instalacja jest zrobiona na 63mm ,wszystkie kanały okolo 10 m długości, wszystkie w ociepleniu leżą na stropie . Gdzie szukać tu błedów .? Mam jeszcze możliwość poprawy i zmiany tylko gdzie szukać chochlika. Filtry czyste? Nic nie blokuje przepływu powietrza? Odpowiednie przekroje kanałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wielgosie 15.12.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Tak , filtry czyszcze raz na miesiąc . Instalacja może odrobine przewymiarowana gdyż w planach miałem zakupić reku 300m3. Rożnica między wywiewem i nawiewem jest zawsze okolo 5'C . Łudzę się że mam jeszcze straty na poddaszu i mimo ocieplenia rur ciepło ucieka . Problem różnic temp. znika jak jest plus 10 'C na zewnątrz wtedy jest wszystko w normie . Martwią mnie jeszcze tylko te duże ilosci w rekuperatorze pod wymienikiem ;/ Ps. Żeby nikt sobie niedopowiadał dodam że komfort w domu jest ok i tak naprawdę nie jest odczuwalne to że nawiewa zimniejsze powietrze nawet jak leci 10'C. Gdy by nie sterownik człowiek by nie wnikał w to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.12.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Tak , filtry czyszcze raz na miesiąc . Instalacja może odrobine przewymiarowana gdyż w planach miałem zakupić reku 300m3. Rożnica między wywiewem i nawiewem jest zawsze okolo 5'C . Łudzę się że mam jeszcze straty na poddaszu i mimo ocieplenia rur ciepło ucieka . Problem różnic temp. znika jak jest plus 10 'C na zewnątrz wtedy jest wszystko w normie . Martwią mnie jeszcze tylko te duże ilosci w rekuperatorze pod wymienikiem ;/ Ps. Żeby nikt sobie niedopowiadał dodam że komfort w domu jest ok i tak naprawdę nie jest odczuwalne to że nawiewa zimniejsze powietrze nawet jak leci 10'C. Gdy by nie sterownik człowiek by nie wnikał w to. a sterownik aby dobrze podaje dane? te kanały w perlicie to jakie masz? to są elastyki izolowane czy też PE? Jak to masz zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 20.12.2015 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Ciekawa dyskusja. Ja ma Onyx Classic 550 i tez na nieogrzewanym ocieplonym strychu. W tej chwili pracuje na wolnych obrotach 30% i:Czerpnia 9Wyrzutnia 12Usuwane 19 ( w domu tak naprawdę 23)Nawiewane 17 Jeśli dobrze liczę to sprawnosc 89%, zdaje się ze producent podaje dla tego wymiennia 85% takze chyba w normieCiąga praca na wyzszych biegach jest bez sensu ze wzgledu na wysuszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 20.12.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Ciekawa dyskusja. Ja ma Onyx Classic 550 i tez na nieogrzewanym ocieplonym strychu. W tej chwili pracuje na wolnych obrotach 30% i: Czerpnia 9 Wyrzutnia 12 Usuwane 19 ( w domu tak naprawdę 23) Nawiewane 17 Jeśli dobrze liczę to sprawnosc 89%, zdaje się ze producent podaje dla tego wymiennia 85% takze chyba w normie Ciąga praca na wyzszych biegach jest bez sensu ze wzgledu na wysuszanie Cos tu mi nie gra temperatury mierzone są w reku ? bo jeśli powietrze o temp.23 zanim dojdzie do reku straci 4 stopnie to nawiewane też powinno tyle stracic czyli z anemostatu nawiewnego będzie leciało ok.13 stopni chyba że kanały nawiewne masz dużo lepiej ocieplone od wywiewnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts