dux133 30.01.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Mówili co to zmieni? Co poprawili? Ostatnio wymieniają je na potęgę. Czekamy tak czy inaczej na Twoje spostrzeżenia. A na chwilę obecną jak wygląda odzysk i przy jakich temp.? Zmienili algorytm pracy grzałki i wentylatorów. Temperatura 12 st za wymiennikiem aktywuje procesy aby zapobiec zamarzaniu. Obecnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dux133 30.01.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 A ja proponuje nobla dla tego co wymyślił system anty szronowy. A tak na marginesie to przepiac grzalke w miejsce nagrzewnicy wstepnej i sterowac sobie nia z panela jak spada temp na czerpni.Ale to po gwarancji������ Właśnie też o tym myślałem, no ale to faktycznie po gwarancji można robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel2809 30.01.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 (edytowane) John;7059759]Po co wy ten bypass uszczelniacie? Im więcej powietrza przejdzie przez wymiennik, tym szybciej zamarznie. marcel, wykonując komorę mieszania do wychłodzonej do temperatur ujemnych strony czerpnej rekuperatora będziesz wprowadzał ciepłe i wilgotne powietrze. Zamarznie ci ten wymiennik po obu stronach. Moim zdaniem cyklicznie otwarty bypass z grzałką na 100% to najprostszy i najskuteczniejszy sposób na rozmrożenie tego wymiennika. U mnie bypass jest nie szczelny podczas zamknięcia i dlatego go uszczelniłem (leciała bardzo sprawność). Mam pytanie czemu chcesz puszczać podgrzewane grzałką powietrze przez baypass a nie przez wymiennik ( o ile ta grzałka montowana w reku jest wstanie podgrzać powietrze z -15 C) Edytowane 30 Stycznia 2016 przez marcel2809 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel2809 05.02.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Do John lub R&D Fr*** Moim zdaniem cyklicznie otwarty bypass z grzałką na 100% to najprostszy i najskuteczniejszy sposób na rozmrożenie tego wymiennika. Może podrzucić jakiś schemacik elektryczny podłączeń do Onyx drem 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 05.02.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Może podrzucić jakiś schemacik elektryczny podłączeń do Onyx drem 400 Jest w instrukcji która była z urządzeniem albo Instrukcja w wersji online Ja się muszę pochwalić, mam już nowy sterownik i różnica w stosunku do poprzedniej wersji jest bardzo na plus, tutaj w końcu trzeba pochwalić Frapol. W końcu widać co się klika w ustawieniach, jest możliwość indywidualnej korekcji nawiew/wywiew, doszła opcja przedmuchania wymiennika, kolejno nawiew 100% wywiew stoi i w drugą stronę, możliwość programowania dla każdego dnia tygodnia. Jak będzie z zamarzaniem zobaczymy jak przyjdą jakieś mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 06.02.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 Mam pytanie czemu chcesz puszczać podgrzewane grzałką powietrze przez baypass a nie przez wymiennik ( o ile ta grzałka montowana w reku jest wstanie podgrzać powietrze z -15 C) By zminimalizować czas rozmrażania wymiennika. Całość powietrza świeżego puścić by-pass'em by jak najszybciej rozgrzać i osuszyć wymiennik. Grzałka włączona tylko po to, by kanałami nie leciały temperatury ujemne. Przy 125 m3/h grzałka 500 W podgrzeje powietrze o ok 11 st.C. Oczywiście trzeba to sprawdzić na istniejącym układzie. Wymiennik Recair, który ma dużo małych kanalików może lepiej pracować z włączoną grzałką na czerpni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 06.02.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 A ja mam pytanie do firmy Frapol dlaczego wymiennik montujecie w ten sposób a nie jest obrócony o 180stopni bo z przekrojów dostępnych na stronie recair.pl wynika ze po obróceniu środkowe kanaliki byłyby w pionie a nie w poziomie jak obecnie co było by napewno korzystniejsze dla szybszego spływania skroplin czy może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dux133 07.02.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 A ja mam pytanie do firmy Frapol dlaczego wymiennik montujecie w ten sposób a nie jest obrócony o 180stopni bo z przekrojów dostępnych na stronie recair.pl wynika ze po obróceniu środkowe kanaliki byłyby w pionie a nie w poziomie jak obecnie co było by napewno korzystniejsze dla szybszego spływania skroplin czy może się mylę? też myślałem czy nie obrócić wymiennika ale o 90st bo wymiary są prawie identyczne. Kwestia tylko podklejenia grubszych uszczelnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 07.02.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 też myślałem czy nie obrócić wymiennika ale o 90st bo wymiary są prawie identyczne. Kwestia tylko podklejenia grubszych uszczelnień. Właśnie chodziło mi o 90stopni a nie 180 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD Fr 07.02.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Witam Przy obracaniu należy pamiętać, że filtry i wentylatory należy obrócić wraz z wymiennikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 07.02.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Witam Przy obracaniu należy pamiętać, że filtry i wentylatory należy obrócić wraz z wymiennikiem. Nie za bardzo kumam po co robic takie skomplikowane zabiegi ja gdy obracałem wymiennik to mu tylko wcześniej zrobiłem kąpiel w wannie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RD Fr 07.02.2016 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Jeśli dobrze Pana zrozumiałem chce Pan obrócić wymiennik o 90 st. w celu zmiany kierunku przepływu powietrza z poziomego na pionowy (wyciag z góry na dół) http://www.recair.com.pl/upload/fck/file/RS%20160-220-330%20juni%202013/REC%2013017%20BRO%20Sensitive%20RS160%20PO.pdf tak jak w folederze Recair str. 7. Trzeba zachować przeciwprądowy przepływ powietrza przez wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 07.02.2016 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Jeśli dobrze Pana zrozumiałem chce Pan obrócić wymiennik o 90 st. w celu zmiany kierunku przepływu powietrza z poziomego na pionowy (wyciag z góry na dół) http://www.recair.com.pl/upload/fck/file/RS%20160-220-330%20juni%202013/REC%2013017%20BRO%20Sensitive%20RS160%20PO.pdf tak jak w folederze Recair str. 7. Trzeba zachować przeciwprądowy przepływ powietrza przez wymiennik. Ja mam wymiennik przeciwprądowo od początku dokładnie jak na rysunku nr7 tymi trójkątnymi kanalikami w dół czyli w pionie nie w poziomie.na tej stronie nawet pisze że jest preferowany montaz z rysunku nr.7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dux133 07.02.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Jeśli dobrze Pana zrozumiałem chce Pan obrócić wymiennik o 90 st. w celu zmiany kierunku przepływu powietrza z poziomego na pionowy (wyciag z góry na dół) http://www.recair.com.pl/upload/fck/file/RS%20160-220-330%20juni%202013/REC%2013017%20BRO%20Sensitive%20RS160%20PO.pdf tak jak w folederze Recair str. 7. Trzeba zachować przeciwprądowy przepływ powietrza przez wymiennik. Racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel2809 09.02.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Napisał R&D Fr*** Jeśli dobrze Pana zrozumiałem chce Pan obrócić wymiennik o 90 st. w celu zmiany kierunku przepływu powietrza z poziomego na pionowy (wyciag z góry na dół) http://www.recair.com.pl/upload/fck/...RS160%20PO.pdf tak jak w folederze Recair str. 7. Trzeba zachować przeciwprądowy przepływ powietrza przez wymiennik. Mam pytanie czy do funkcji chłodzenia ktoś próbował odwracać wymiennik tak jak na stronie 7 i czy przyniosło to jakieś efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynio 23.02.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Po ostatnim serwisie i wymianie sterownika przełączanie biegów rekuperatora działa z dużym opóźnieniem lub wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 23.02.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Po ostatnim serwisie i wymianie sterownika przełączanie biegów rekuperatora działa z dużym opóźnieniem lub wcale. Czyli po raz kolejny feler... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 23.02.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Po ostatnim serwisie i wymianie sterownika przełączanie biegów rekuperatora działa z dużym opóźnieniem lub wcale. Tzn.? Przełączanie w automacie w sterowaniu tygodniowym? Z jednego biegu na drugi ręcznie. Ja mam sterownik jakieś3 tygodnie i nic takiego nie zauważyłem. I w tygodniowym programowaniu i ręcznie wszystko chodzi elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynio 24.02.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Przy sterowaniu ręcznym. Automat nie sprawdzałem. Jest tak że przełączam z 1go na 3 lub przewietrzenie, zaczyna wiać po 1-3 minutach lub wcale nie przełącza. W drugą stronę tak samo. Reset nic nie dał. Testuję tydzień i zgłaszam następną reklamację. Szkoda tylko że nie ma już mrozów i prawdopodobnie nie sprawdzimy zamarzania. A to ostatni rok gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 24.02.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Przy sterowaniu ręcznym. Automat nie sprawdzałem. Jest tak że przełączam z 1go na 3 lub przewietrzenie, zaczyna wiać po 1-3 minutach lub wcale nie przełącza. W drugą stronę tak samo. Reset nic nie dał. Testuję tydzień i zgłaszam następną reklamację. Szkoda tylko że nie ma już mrozów i prawdopodobnie nie sprawdzimy zamarzania. A to ostatni rok gwarancji. Frapol morduje się z wszystkimi sterownikami w ten sposób. Niektórym wymieniali już ze 3-4 razy! Ja sam mam wymieniany 3 razy... Ten na razie działa OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts