oszczednyGrześ 20.12.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Cos tu mi nie gra temperatury mierzone są w reku ? bo jeśli powietrze o temp.23 zanim dojdzie do reku straci 4 stopnie to nawiewane też powinno tyle stracic czyli z anemostatu nawiewnego będzie leciało ok.13 stopni chyba że kanały nawiewne masz dużo lepiej ocieplone od wywiewnych. Nie przywiązywałbym ogromnej uwagi do tego co podaje odczyt na sterowniku. .. Sprawdzalem i czasami wyniki różniły się przy zastosowaniu innych urządzeń pomiarowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 20.12.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Cos tu mi nie gra temperatury mierzone są w reku ? bo jeśli powietrze o temp.23 zanim dojdzie do reku straci 4 stopnie to nawiewane też powinno tyle stracic czyli z anemostatu nawiewnego będzie leciało ok.13 stopni chyba że kanały nawiewne masz dużo lepiej ocieplone od wywiewnych. Kanały ocieplone są tak samo. W domu jest ok 22.8-23 poza sypialnią gdzie jest 22 i pownicą gdzie jest 18.7-19, a piwnica też z WM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel2809 07.01.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Witam wszystkich forumowiczów.Panowie w takich temperaturach ta sprawność nie jest najgorsza podobna do mojej. Proszę podzielcie się informacja jaką macie sprawność po ostatnich mrozach bo u mnie przy mrozach spadła do 40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 07.01.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Witam wszystkich forumowiczów. Panowie w takich temperaturach ta sprawność nie jest najgorsza podobna do mojej. Proszę podzielcie się informacja jaką macie sprawność po ostatnich mrozach bo u mnie przy mrozach spadła do 40%. A nie zamarzł Ci czasem wymiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel2809 07.01.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Zamarzł. Po odmrożeniu było ok. Ale jak tego uniknąć, bo przy mrozie - 15 (reku na strychu przy +6 i w "ubranku") zamarzał codziennie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 07.01.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Zamarzł. Po odmrożeniu było ok. Ale jak tego uniknąć, bo przy mrozie - 15 (reku na strychu przy +6 i w "ubranku") zamarzał codziennie:( No niestety te reku mają tą przypadłość... Na ile ustawiona wydajność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 08.01.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Nagrzewnica wstępna możesz tez zatrzymać na jakiś czas nawiew , zakryć cześć wymiennika od strony czerpni i wywiewu z pomieszczeń albo było pisane w innym wątku lub usprawnić reku w prowadzając drobne zmiany w izolacji i podłączeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 08.01.2016 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Zamarzł. Po odmrożeniu było ok. Ale jak tego uniknąć, bo przy mrozie - 15 (reku na strychu przy +6 i w "ubranku") zamarzał codziennie:( Na płytce sterowania masz potencjometry dwa, jeden do regulacji wentylatora nawiewnego, drugi to wywiewnego. Musisz osłabić delikatnie ten nawiewny, żeby więcej wyciągał niż dmuchał do środka. Chyba że masz możliwość zrobić to ze sterownika, nowsze wersje sterownika miały tą opcję. Jeżeli rekuperator chodzi na minimum to możesz też zakryć gdzieś z 10cm wymiennika z dwóch stron, tak żeby zmniejszyć część która bierze udział w wymianie ciepła, dzięki temu powietrze będzie szybciej płynąć przez sam wymiennik. Ja tak zrobiłem i u mnie mimo dwóch dni z -15 już nie zamarzł. Popołudniu wrzucę jakieś fotki jak to jest u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 08.01.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Rozwiązania problemów z rekuperatorem i zamarzania: Po pierwsze, zakryłem z dwóch stron trochę lamelek wymiennika. Teraz w zimie żeby nie przesuszać powietrza rekuperator chodzi na minimum czyli 25%, plus minus 100m3/h, u mnie trochę mniej ale o tym później. Więc dla takich ilości powietrza wymiennik w Onyxie 400 jest chyba za duży, powietrze przez niego wolno płynie, spada wydajność odzysku, zaczyna się robić przepływ burzliwy czy coś takiego. Więc za pomocą dwóch kawałków plastiku zmniejszyłem trochę wymiennik. Dzięki temu powietrze przez wymiennik przepływa szybciej, przypuszczam że odzysk jest lepszy a i wodę łatwiej wydmuchać z lamelek to tacy ociekowej a nie zamarza w środku. Po drugie zmniejszyłem nawiew delikatnie, w nowszych sterownikach uzyskuje się to z poziomu tegoż sterownika. A w starszych wersjach, tak jak u mnie, przez dobranie się do dwóch potencjometrów na płycie z elektroniką, to te małe niebieskie elementy na zdjęciu. Jeden służy do regulacji wentylatora nawiewnego drugi do wywiewnego. Regulację zrobiłem w dwóch krokach, obydwa potencjometry skręciłem delikatnie żeby wentylować trochę mniej niż 25% czyli 100m3, wydaje mi się że gdzieś w granicach 80m3 jest teraz, a do tego delikatnie osłabiłem nawiew. Mniej zimnego powietrza z zewnątrz, więcej wyciąga ze środka, większy odzysk, wymiennik trudniej zamarza. Jak się zrobi ciepło będę musiał zbilansować strumienie żeby wywiewał tyle samo co nawiewał. Wykorzystam patent z wklejeniem folii w drzwi wejściowe. Kiedyś jeszcze ociepliłem rekuperator matą kauczukową samoprzylepną. Ja miałem wersję Onyxa wczesną, gdzie nie było ocieplenia między komorą czerpni a komorą wywiewu z pomieszczeń i woda skraplała się po stronie wywiewu a stamtąd nie miała gdzie odpłynąć. Ocieplenie to jest ta czarna mata nad wymiennikiem. Dodatkowo wykleiłem całą górę komory czerpni. Bezpośrednio nad tą komorą , za pojedynczą blaszką jest elektronika sterująca która ma dostęp do powietrza z pomieszczenia. A co się dzieję po zimnej stronie tej blaszki, tuż pod elektroniką? Oczywiście skropli się tam para wodna, co nie będzie miało dobrego wpływu na elektronikę. Z resztą zaczyna już tam być widoczna rdza, szczególnie w okolicach siłownika do sterowania baypasem. Swoją drogą że ktoś u producenta jak składał wszystko do kupy nie trafił sobie dwoma blachowkrętami tam gdzie chciał, więc wykręcił je i wkręcił w nowe miejsce a dziurki pozostały. Po jednej w komorze czerpni i wywiewu z pomieszczeń, prowadziły do elektroniki. Zakleiłem je taśmą aluminiową. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=342648&d=1452284756 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=342650&d=1452284775 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=342649&d=1452284769 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=342647&d=1452284750 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 08.01.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 teraz dochadze do wniosku ze reku lepiej zrobic samemu na ale cóz zabrakło na to czasu trzeba poprawiać producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 08.01.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 teraz dochadze do wniosku ze reku lepiej zrobic samemu na ale cóz zabrakło na to czasu trzeba poprawiać producenta Dokładnie do tego samego wniosku doszedłem. A i kasy by zostało w kieszeni sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.01.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Dokładnie do tego samego wniosku doszedłem. A i kasy by zostało w kieszeni sporo. Niestety Frapol za dużo uczył się na tych onyxach. Sam w nim robiłem kilka poprawek jak schizo85. Czasem aż dziw bierze że ktoś nie dopatrzył się takich prostych rzeczy... dlatego niektórzy zrobili thesslę i wyeliminowali największe błędy. Reku samemu, jak ktoś ma wiedzę, chęć i czas czemu nie... Kiedyś też o tym myślałem ale czas mi nie pozwolił na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 08.01.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Rozwiązania problemów z rekuperatorem i zamarzania: Po pierwsze, zakryłem z dwóch stron trochę lamelek wymiennika. Jaką masz wysokość wymiennika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynio 09.01.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Mam prawdopodobnie to samo, ponieważ podczas mrozów sprawność drastycznie spada i przy -15 czerpnia i 21 w domu, nawiewa +2 . Szkoda że dopiero teraz doczytałem to na FORUM... FRAPOL ONYX CLASSIC 550 Przy dodatnich temp. sprawność jest wysoka, dziś przy +2 czerpnia i 22 w domu, nawiewa +18 . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 09.01.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Jaką masz wysokość wymiennika ? 400mm, bez wysokości obudowy jest to 390. Po zakryciu części zostało 290mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.01.2016 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Mam prawdopodobnie to samo, ponieważ podczas mrozów sprawność drastycznie spada i przy -15 czerpnia i 21 w domu, nawiewa +2 . Szkoda że dopiero teraz doczytałem to na FORUM... FRAPOL ONYX CLASSIC 550 Przy dodatnich temp. sprawność jest wysoka, dziś przy +2 czerpnia i 22 w domu, nawiewa +18 . Pozdrawiam Co ja robiłem z onyxami... dawałem 10mb rury w ziemię pomagało i pomaga nadal Aha, nie zapominajcie często czyścić filtrów! I wymiennik od czasu do czasu ze 2 razy w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 09.01.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Co ja robiłem z onyxami... dawałem 10mb rury w ziemię pomagało i pomaga nadal Aha, nie zapominajcie często czyścić filtrów! I wymiennik od czasu do czasu ze 2 razy w roku. Rozumie takie min. GWC ? jakiej średnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.01.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Rozumie takie min. GWC ? jakiej średnicy Dokładnie... fi 160. Robotę robi do dzisiaj. W mrozy pod -25C wystarczało. Tylko wiadomo jedziemy na jak najmniejszym biegu co zimą oczywiście jest normą, żeby tego nie przechłodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 09.01.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Dokładnie... fi 160. Robotę robi do dzisiaj. W mrozy pod -25C wystarczało. Tylko wiadomo jedziemy na jak najmniejszym biegu co zimą oczywiście jest normą, żeby tego nie przechłodzić. Na tyle bym miejsca znalazł koło domu. Wystarczyło by to jako jedna nitka w prostej linii? Mam teraz przepływ 80m3/h., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.01.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Na tyle bym miejsca znalazł koło domu. Wystarczyło by to jako jedna nitka w prostej linii? Mam teraz przepływ 80m3/h., Wystarczy. Tylko wkop na przynajmniej 1,8 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts