Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana zaworów na termostatyczne ?

Draxo

Recommended Posts

Witam

Posiadam zwykłe zawory grzejnikowe marki caleffi takie jak na obrazku:

http://assets.panshop.pl/123728/19326/0/0/127/15690952554c10ac10b69a.jpg

W opisie produktu na stronie podają , że to zawory właśnie termo. Są 2 wersje na rynku ? Czy to oznacza , że mogę do nich dołożyć głowicę np Salus PH60-C bez wymiany całego zaworu ?

Witam

Posiadam zwykłe zawory grzejnikowe marki caleffi takie jak na obrazku:

http://assets.panshop.pl/123728/19326/0/0/127/15690952554c10ac10b69a.jpg

W opisie produktu na stronie podają , że to zawory właśnie termo. Są 2 wersje na rynku ? Czy to oznacza , że mogę do nich dołożyć głowicę np Salus PH60-C bez wymiany całego zaworu ?

Zdejmij pokrętło zaworu i zobacz czy jest tam iglica zaworu termostatycznego. Jak nie ma to jest to zwykły zawór.

Podważyłem dekielek, wtedy można przekręcić kurek w lewo i schodzi . Nie ma żadnej nakrętki, jest tylko taki pręcik metalowy po środku , czyli jednak są termostatyczne uff... Pytanie jakie zastosować głowice ? Dobre ,tanie. Ważne aby były małe, estetyczne, odczyt temperatury był wiarygodny, nastawa co 1stopień. Warto dokładać do tych elektronicznych czy szkoda kasy ?

Podważyłem dekielek, wtedy można przekręcić kurek w lewo i schodzi . Nie ma żadnej nakrętki, jest tylko taki pręcik metalowy po środku , czyli jednak są termostatyczne uff... Pytanie jakie zastosować głowice ? Dobre ,tanie. Ważne aby były małe, estetyczne, odczyt temperatury był wiarygodny, nastawa co 1stopień. Warto dokładać do tych elektronicznych czy szkoda kasy ?

Głowice zastosuj najlepiej takie jak zaleca producent zaworu, może maja swoje głowice.

Elektronicznych raczej nie stosuj. ja u siebie mam grzejniki zawory i głowice buderusa.