Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problmy ze stawem

Recommended Posts

Ponieważ przypływ kasy (na wykończenie) się opóźnia :sad:, a czytając Forum aż się palę do roboty zaczęłam porządkować otoczenie - wykopałam staw. Całkiem ładnie to wyszło, ale mam kilka problemów i wątpliwości - po pierwsze coś poziom wody nie za wysoki, po drugie dno gliniaste - co zrobić, żeby było przyjemniejsze w dotyku? Może żwiru tam wsypać?

I jeszcze jedno - czym osadzić/wyłożyć (?) brzegi - własnoręcznie przeze mnie skopane i wyrównane!

"wykpoałam staw" - podziwiam!

Poziomu wody nie da się w żaden trwały sposób podnieść.Można wody dolać z wodociągu,lub studni,ale ucieknie ,jeżeli dno i skarpy nie będą uszczelnione.Jedyne wyjście - pogłębić.Będzie więcej wody,jednak na tym samym poziomie.

Dno można pokryć warstwą żwiru,kiedyś też się zamuli,jakiś czas będzie przyjemniejsze,a może tylko bardziej szorstkie.

Skarpy umacniamy.

Można to zrobić na wiele sposobów.Wyłożyć kamieniem /w formie bruku/na podsypce z pospółki,lub wtopionym w beton,na wysokość niewiele powyżej lustra wody,a dalejpołożyć darninę,lub posiać trawę.W tym wypadku należy zwrócić uwagę na dobre oparcie bruku/aby całość nie zjechała/,pierwszy kamień większy i wpuszczony w dno.

Przy braku kamienia można zrobić palisadę zkołków wbitych na styku wody z gruntem na skarpie,a powyżej również darnina lub obsiem.

Powodzenia.