zuzka 08.07.2002 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2002 Ponieważ przypływ kasy (na wykończenie) się opóźnia , a czytając Forum aż się palę do roboty zaczęłam porządkować otoczenie - wykopałam staw. Całkiem ładnie to wyszło, ale mam kilka problemów i wątpliwości - po pierwsze coś poziom wody nie za wysoki, po drugie dno gliniaste - co zrobić, żeby było przyjemniejsze w dotyku? Może żwiru tam wsypać? I jeszcze jedno - czym osadzić/wyłożyć (?) brzegi - własnoręcznie przeze mnie skopane i wyrównane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.07.2002 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2002 "wykpoałam staw" - podziwiam!Poziomu wody nie da się w żaden trwały sposób podnieść.Można wody dolać z wodociągu,lub studni,ale ucieknie ,jeżeli dno i skarpy nie będą uszczelnione.Jedyne wyjście - pogłębić.Będzie więcej wody,jednak na tym samym poziomie.Dno można pokryć warstwą żwiru,kiedyś też się zamuli,jakiś czas będzie przyjemniejsze,a może tylko bardziej szorstkie.Skarpy umacniamy.Można to zrobić na wiele sposobów.Wyłożyć kamieniem /w formie bruku/na podsypce z pospółki,lub wtopionym w beton,na wysokość niewiele powyżej lustra wody,a dalejpołożyć darninę,lub posiać trawę.W tym wypadku należy zwrócić uwagę na dobre oparcie bruku/aby całość nie zjechała/,pierwszy kamień większy i wpuszczony w dno.Przy braku kamienia można zrobić palisadę zkołków wbitych na styku wody z gruntem na skarpie,a powyżej również darnina lub obsiem.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts