dimas 13.07.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 własnie ! jakie rurki zastosować biorąc pod uwage ze będzie wspólpracowąc z piecem na miał lub z podajnikiem na ekogroszek ! Dodam że niechciałbym żadnych połaczeń i lutów w posadzkach ? więc zostaje miedź miękka w kręgach która lepiej zachowuje sie przy niekontrolowanym wzroscie temp. ale cena duża , czy może system Rehau zaciskowy lub kissan ?- wychodzi taniej. czy naprawde plastiki tak sie wyginają i wydłużają przy dużych temp. ? przecież jeśli bedą w peszlu w posadzce ? Prosze o jakies porady i uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.07.2004 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Podstawowa zasada jest taka ze do pieca na opał stały daje się miedz a do gazu i oleju co chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.M. 14.07.2004 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Zastosuj Rury PEX-ALU-PEX które mają najmniejsza rozszeżalność i pracę, firmy Kisan lub innych są też polskie firmy które robią te rury, i możesz każdy piec podłączyć jaki ci się podoba tylko piece na paliwa stałe musisz połączyć zasilanie między piecem a rozdzielaczem na sztywno czyli rurą stalową lul miedzią Naprawde polecam bo sam mam taką instalację jest niezawodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 16.07.2004 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Podlacze sie z moim pytaniem do tego jeszcze watku - chodzi o odpowiednia srednice rury do CO (kociol gazowy otwarta komora, rura do CO alupex /pex z wkladka al./, instalacja na 2 rozdzielaczach. Grzejniki plytowe dolne (V-ki), dosc duze (np. 60x200, 50x230 - moce pomiedzy 2000 a 3000 W), odleglosci miedzy rozdzielaczem a grzejnikami od 6 do 15 m, na jednym rozdzielaczu 8-9 grzejnikow). Projektant radzi rure 20x2.0 (srednica wewn. 16), twierdzac, ze przy mniejszej srednicy duze grzejniki moga byc niedogrzane z uwagi na zbyt maly przeplyw wody. Instalator natomiast twierdzi, ze wystarczy rura 16x2.0 (srednica wewn. 12).Roznica w cenie rury nie taka znowu wielka, gorzej z ksztaltkami. Ale i to jakos przeboleje. Prosilbym tylko o kilka wypowiedzi osob w temacie, co sadza o wlaciwej srednicy rury. tomek_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R.R 16.07.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 DO rozdzielacza 28 do grzejników 16 lub miedż 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 17.07.2004 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 Chodzi o srednice 16 wewn. czy zewn.? Wczoraj zamienilem rure fi 16x2.0 na fi 20x2.0 za rada projektanta w firmie, gdzie rure kupowalem. Ale jesli mowisz o srednicach aewn. rury - to znaczy, ze zrobilem blad? A co inni moga powiedziec w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 17.07.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 W miedzyczasie podliczylem sobie koszty zlaczek do rury alupex i zlapalem sie troche za glowe - w porownaniu z ksztaltkami z miedzi sa kilka-kilkanascie razy drozsze. Dlatego zaczalem zastanawiac sie jeszcze alternatywnie nad instalacja z miekkiej miedzi - rura b. droga, ale ksztaltki praktycznie groszowe. Raz jeszcze prosilbym o jakies opinie na temat poprawnej srednicy rur do CO, zarowno z alupex-u jak i miedzi przy opisanej wyzej instalacji. Prosze zaznaczyc, czy chodzi o srednice wewn. czy zewn. rury. Dziekitomek_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSTALATOR 17.07.2004 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 TomekPo co Ci kształtki.Przecież w systemie rozdzielaczowym potrzebujesz tylko zacisk przy rozdzielaczu i grzejniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 17.07.2004 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 OK - chodzi mi glownie o zaciski.Gdybym chcial ciagnac rure alupex 20x2.0, producent USMetrix (do 15 grzejnikow na 2 kondygnacjach), potrzebuje: a) zlaczki: rura alupex - zawor katowy grzejnika, typ 20x3/4 GW, skrecane lub prasowane, chrom/nikiel, 30 szt.; koszt 10-13 zl; w sumie 300-400 zl b) (o ile bedzie problem z wygieciem alupex-a w luk C o promieniu 20-25 cm na odcinku spod podlogi od dolu w sciane i potem gora do zaworu grzejnika): kolanka laczace pionowy odcinek rury w scianie z poziomym dochodzacym do zaworu katowego; typ 20x20, 90 st., prasowane; 30 szt.; koszt podobny do zlaczek 10-13 zl; w sumie kolejne 300-400 zl; c) zlaczki rura alupex - rozdzielacz (z wejsciami 1/2 cala GW), typ. 20 x 1/2 GZ, koszt ok. 10 zl, w sumie 300 zł Te zlaczki jednak, mimo, ze sa w ofercie kilku firm, nie sa chwilowo osiagalne. Proponuja mi lacznik 20x3/4 GW i do tego nypel redukcyjny 1/2x 3/4 cala, koszt kompletu ok. 14 zl, lacznie wiec ok. 400 zl d) trojnik do polaczenia lazienkowych drabinek z grzejnikami plytowymi w lazienkach, typ 20x20x20 lub redukcyjny 16x20x16, koszt ok. 14-15 zl, lacznie 6 szt. za 85-90 zl Nie licze jeszcze zaciskow do drabinek, bo chwilowo jeszcze ich nie mam. Suma sumarum, koszt zaciskow do alupex-a wyniesie mnie 700 do 900 zl bez kolanek, a z kolankami ok. 1000 zl. moze nawe powyzej tej kwoty. Do tego dochodzi 300 m rury PEX 20x2.0, koszt po rabacie 4,65/mb, lacznie ok. 1400 zl. W sumie wiec zaplace 2100-2400 zl. Ceny zaciskow stanowia 50-75 % cen rury. Miedz w kregu z kolei: zaciski i ksztaltki w granicach 200-250 zl dla calej instalacji, gorzej natomiast z rura:fi 15 po rabacie: 8 zl/mb, w sumie 2400 zl, z zaciskami 2600-2700 zlfi 18 po rabacie: 9 zl/mb, w sumie 2700 zl, z ksztaltkami 2900-3000 zl Troche taniej jednak wychodzi alupex (porownujac 20x2.0 z miedzia 18-tka i 16x2.0 z miedzia 15-tka), ale czy sprawdzi sie tak dobrze jak miedz w instalacji CO? Jest to w miare nowy material, nie tak dobrze znany jak miedz. Czy mozecie sie wypowiedziec w tej kwestii oraz - co bylo moim glownym pytaniem - w temacie wlasciwych srednic rur do tej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSTALATOR 17.07.2004 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 Zapewniam Cię że od rozdzielacza do grzejników na pewno wystarczy rura fi zew 16.Z tego co pamiętam to najdłuższą drogę od rozdzielacza do grzejnika miałem ok 25 m, dwa rozdzielacze i w sumie 22 grzejniki.Do rozdzielaczy rura fi 25 natomiast do wszystkich grzejników fi 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 17.07.2004 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 Hmm... zbyt pochopnie chyba zamienilem 16-tke na 20-tke w takim razie... A co powiedzialbys w temacie: miedz czy alupex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 17.07.2004 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 Alu-pex ale dobrej firmy a nie z marketu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 17.07.2004 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 A ten USMetrix to taki z marketu? Kupowalem go akurat w dosc duzej hurtowni hydraulicznej, nie mam porownania z innymi producentami. Moze moglbys cos doradzic kolego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INSTALATOR 17.07.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 Z ciekawości obejrzałem stronę www i muszę stwierdzić że wybór PEX-AL-PEX jest bardzo mały.Tylko 16 i 20, trójników jak na lekarstwo.System w którym ja wykonuję instalacje ma rury od 16mm do 110mm i ogromny wybór trójników i złączek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 17.07.2004 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 A jaki to system jesli moge zapytac? Byc moze zlaczki ma kompatybilne z tym "moim" systemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 18.07.2004 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2004 Ponawiam moje wczesniejsze pytanie - jakie srednice zewn. rur i jaki rodzaj rur macie poprowadzone od rozdzielaczy do grzejnikow, i jakie moce cieplne grzejnikow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.07.2004 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Do centralnego zdecydowanie wystarczy rura pex-al-pex 16 (średnica zewnętrzna).Wszystkie rozdzielacze są do takich rur przystosowane. Nie ma potrzeby stosowania rur 20, poza tym nie wiem czy takie rury da się podłączyć do typowych belek rozdzielaczy, bo że w ogóle są takie do których można te rury podłączyć - nie wątpię.Jeżeli chodzi o kształtki to jak już ktoś pisał do podłączenia grzejników żadnych kształtek nie potrzeba. Licząc od rozdzielacza jest tak: belka rozdzielacza, zacisk rury na belce (nakrętka), rura, taka sama nakrętka na przyłączu kątowym (ze ściany - polecam) lub prostym (z podłogi), grzejnik. Trójniki kolana itp. stosuje się przy instalacji wody użytkowej, ale pexa nie polecam ze względu na brak właściwości hamujących rozwój bakterii, lepiej Hepworth lub miedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 19.07.2004 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 A czy wieksza srednica, czyli 20-tka, bedzie miala jakies ujemne skutki poza wyzszym kosztem materialu i zaciskow? Bo nie wiem, czy znowu ja wymieniac na 16-tke (18-tki niestety nie maja w ofercie) czy zostawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 19.07.2004 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 A czy wieksza srednica, czyli 20-tka, bedzie miala jakies ujemne skutki poza wyzszym kosztem materialu i zaciskow? Bo nie wiem, czy znowu ja wymieniac na 16-tke (18-tki niestety nie maja w ofercie) czy zostawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 19.07.2004 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 A czy wieksza srednica, czyli 20-tka, bedzie miala jakies ujemne skutki poza wyzszym kosztem materialu i zaciskow? Bo nie wiem, czy znowu ja wymieniac na 16-tke (18-tki niestety nie maja w ofercie) czy zostawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts