MMichal 04.01.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Witam Sam profil ma niewielkie znaczenie ale ma jak sam piszesz. Za statykę odpowiada system ( profil + stal) który ktoś zaprojektował, przyjął komory ich rozstawienie, grubość ścianek itd. Oczywiście też przyjął odpowiednio stal dla ramy inną, dla skrzydła inną i zależną od gabarytów. W załącznikach trzy systemy dla okna 865 x 1435 Schuco Si 82, Veka 82 i Aluplast 8000 tego samego producenta, na tym samym okuciu i na tym samym szkleniu a o różnych wagach. Dlaczego ? Czy to nie sztywność? Różnice są duże a to tylko małe okno. Co wyjdzie dla okna 3 - skrzydłowego. Ale wracając do stali, która odpowiada w dużej mierze za sztywność. Każdy systemodawca ma stal w ofercie. Zgadnij gdzie 90% producentów szczególnie tych dużych prężnych kupuje stal u Rysia za rogiem bo taniej. W przypadku Schuco jest trochę inaczej tam większość kupuje stal razem z profilem, a co niektórzy nawet muszą. A wracając do samego profilu to dlaczego metr ramy ze skrzydłem bez zbrojenia ma różną wagę dla każdego sytemu. I Schuco znowu wagową wychodzi najlepiej. Takie są fakty. Wybacz ale, z całym szacunkiem, nie masz pojęcia o czym piszesz - i to jest jedyny fakt. Porównanie ciężaru okna, z oferty, i na tej podstawie wyciąganie wniosków no tego jeszcze nie przerabiałem A gdzie w tych ofertach WIDAĆ jakiej grubości stal została zastosowana ??? a co jeżeli w wersji najcięższej jest np. 2,5mm a najlżejszej 1,5mm ??? A po 2 na pierwszy rzut oka, kogoś kto coś tam w temacie okien wie, widać, że ta waga, w szczególności przy Aluplaście jest jakaś mocno za mała. Skoro szkło o grubości 1mm waży ok 2,5 kg/m2 - a tutaj mamy 4+4+4=12mm szkła x 2,5 kg to mamy 30 kg w tym oknie jest ponad 1m2 szkła dajmy na to jakieś 34 kg sama szyba - więc 7 kg rama ze skrzydłem a w przypadku Schuco 57-34 = 23kg czyli ponad 3 razy tyle ???!!!??? to jest ABSURD i tylko na tym prostym wyliczeniu można Pana wnioski włożyć ... między bajki dla dzieci, które jeszcze wierzą we wszystko. Kolejna totalna insynuacja - to wg Pana TYLKO producenci pracujący na Schuco kupują stal u systemodawcy ?? Nie chce mi się już wykazywać kolejnych nieścisłości i insynuacji o których Pan pisze. Wiem jedno - robi Pan kręcią robotę dla Schuco a jest to na tyle dobry system, że doskonale poradzi sobie bez Pana "reklamy". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek1185 04.01.2016 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Witam Wybacz ale, z całym szacunkiem, nie masz pojęcia o czym piszesz - i to jest jedyny fakt. Porównanie ciężaru okna, z oferty, i na tej podstawie wyciąganie wniosków no tego jeszcze nie przerabiałem A gdzie w tych ofertach WIDAĆ jakiej grubości stal została zastosowana ??? a co jeżeli w wersji najcięższej jest np. 2,5mm a najlżejszej 1,5mm ??? A po 2 na pierwszy rzut oka, kogoś kto coś tam w temacie okien wie, widać, że ta waga, w szczególności przy Aluplaście jest jakaś mocno za mała. Skoro szkło o grubości 1mm waży ok 2,5 kg/m2 - a tutaj mamy 4+4+4=12mm szkła x 2,5 kg to mamy 30 kg w tym oknie jest ponad 1m2 szkła dajmy na to jakieś 34 kg sama szyba - więc 7 kg rama ze skrzydłem a w przypadku Schuco 57-34 = 23kg czyli ponad 3 razy tyle ???!!!??? to jest ABSURD i tylko na tym prostym wyliczeniu można Pana wnioski włożyć ... między bajki dla dzieci, które jeszcze wierzą we wszystko. Kolejna totalna insynuacja - to wg Pana TYLKO producenci pracujący na Schuco kupują stal u systemodawcy ?? Nie chce mi się już wykazywać kolejnych nieścisłości i insynuacji o których Pan pisze. Wiem jedno - robi Pan kręcią robotę dla Schuco a jest to na tyle dobry system, że doskonale poradzi sobie bez Pana "reklamy". Pozdrawiam Michał po co te nerwy zaraz. Wysłałem oferty jak najbardziej z programu który pokazuje ciężar okna dla 3 systemów znanego producenta. Nie wiem gdzie nie mam pojęcia o czym pisze. Pisze tylko o wadze okna na podstawie programu. A dla mnie jak ma większy ciężar to znaczy ze okno sztywniejsze. Okno gabaryty ma takie same wiec stal powinno mieć tez taka sama, ale skoro ma inna widocznie w Schuco jest stal mocniejsza bo system tak przewidział, a moze błąd programu sprawdziłem dwa razy pokazuje ciężar ten sam. Program Winkhausa nie da sie ciężaru wstawić wiec widocznie błąd przy wpisywaniu danych przez informatyka. Albo i rzeczywista waga. Bajki to dzieci oglądają na pierwszym kanale telewizji Polskiej o 19 i raczej nie o oknach. O producentach Schuco nie pisze ze wszyscy tylko większość bo taka jest prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 05.01.2016 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Witam Michał po co te nerwy zaraz. Wysłałem oferty jak najbardziej z programu który pokazuje ciężar okna dla 3 systemów znanego producenta. Nie wiem gdzie nie mam pojęcia o czym pisze. Pisze tylko o wadze okna na podstawie programu. A dla mnie jak ma większy ciężar to znaczy ze okno sztywniejsze. Okno gabaryty ma takie same wiec stal powinno mieć tez taka sama, ale skoro ma inna widocznie w Schuco jest stal mocniejsza bo system tak przewidział, a moze błąd programu sprawdziłem dwa razy pokazuje ciężar ten sam. Program Winkhausa nie da sie ciężaru wstawić wiec widocznie błąd przy wpisywaniu danych przez informatyka. Albo i rzeczywista waga. Bajki to dzieci oglądają na pierwszym kanale telewizji Polskiej o 19 i raczej nie o oknach. O producentach Schuco nie pisze ze wszyscy tylko większość bo taka jest prawda. Ja spokojny jestem zawsze Ale skoro nie wiesz co i jak zostało wpisane w program i wyciągasz takie wnioski to popełniasz błąd i dodatkowo w błąd wprowadzasz innych. Zdanie w stylu Albo i rzeczywista waga to zabawne jest, unaoczniłem Ci, że NIE jest, bo różnica 3 krotna wagi SI82 i A8000 to bzdura. Rozumiem, że znasz większość producentów Schuco to miło - ja znam zaledwie kilkunastu ale ilu z nich kupuje stal w Schuco - nie wiem, wiem, że stosują taką stal jaką przewiduje system i tyle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 05.01.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Ktoś już dziś napisał:rozmydlasz wątki niewiele do nich wnosząc. Teraz kluczysz, a wystarczy rzut oka na ościeżnice obu systemów o ktorych mówię by widzieć ze są identyczne. Alphaline w Oknoplascie ma nazwę Thermic. Finlandia - nawiązując do wątku o którym wspomniałes - powiedz co ty wniosłeś do tamtego watku? rozmydliłeś go swoim głupim komentarzem ale merytorycznie? Drugie pytanie - co wniosłeś do tego wątku - skoro autor pyta (nie w pierwszym poscie ale w kolejnym) czy Aluplast czy Winergetic? Ja podałem swoje zdanie i umotywowałem na podstawie tego http://www.stolarka.org.pl/index.php?s1=ddh600&s3=befuch489&vl=0, ponieważ veka jest dla mnie profilem lepszym niz aluplast, podobnkie jak alphaline 90 jest dla mnie lepsze od softline. Ale jest to moje subiektywne zdanie do którego miałem prawo, wynikajace z reguł forum a mówiące o tym ze jest to miejsce do dyskusji. No chyba ze jako moderator tylko Ty masz prawo do wypowiadania się w tych wątkach? Ps. nie sa identyczne, rama okna może tak, ale skrzydłowa ma delikatne różnice, jka nie pisałem że winergetic jest robiony na profilu alphalinea, tylko że jest jego nastepcą, w kwestii nowoczesniejszej konstrukcji itd, ale zreszta nie bede Ci tego tłumaczył bo...sądzac po dyskusji z Tobą - i tak nie zrozumiesz. Mam prośbę....pomijaj moje wpisy i nie komentuj ich bo chyba nie mam ochoty na dyskusje z "takim" specjalistą. EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.01.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Reguły forum nie zabraniają odpowiedzi, a gdy ktos wygasza błędną tezę należy z nią dyskutować. za to możesz dodawać użytkowników do ignorowanych i wtedy będziesz miał "czysty" obraz. Szerzej odpiszę jak będę miał dostęp do komputera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts