Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki system inteligentnego domu się nada do takiej instalacji?

Recommended Posts

Mieszkam z rodziną w domu w którym do niedawna zajmowałem całe piętro a szwagierka parter. Ona teraz się wyprowadza a ja kupuję jej część. Planuję gruby remont parteru i będę robił nowe tynki, wyburzał ściany, zmieniał instalacje. Chcę założyć inteligentny system ale problem w tym, że góra jest już wyremontowana i nie chcę tego ruszać bo żona mnie zabije. Na dole mogę robić wszystko co chcę. Jaki system polecacie do takiej instalacji?

Skoro nie możesz ruszać jednego poziomu to raczej bezprzewodówka. Ja mam z bezprzewodówkami złe doświadczenia i stronie od nich jak ognia, głównie jeśli chodzi o ich stabilność (zresztą nie tylko ja) ale zdaje się że nie masz innego wyjścia. Jest jeszcze LCN który niby leci po kablach energetycznych ale potrzebuje do tego dodatkową żyłę a nie sądzę żebyś ją miał.

Jest jeszcze taki system jak Sienna który komunikuje się po prostu po kablach prądowych wykorzystując fazę, czyli komunikacja leci po 230V. Nie znam cen natomiast kiedyś byłem u polskiego dystrybutora w Katowicach który powiedział mi że system jest, delikatnie mówiąc kosztowny. Tu masz link do strony http://www.sienna-system.de

Przyjrzyj się polskiemu Grentonowi bo tam można łączyć kablowe moduły z radiowymi. Duża część sprzedawców przestrzegała mnie przed bezprzewodowym systemem ale ja już byłem po remoncie i wyboru nie miałem. Mogłem wybierać między Fibaro czy innymi z jedną centralką z zwave, wynalazkami typu extra free z Zamela i Grentonem który zrobił na mnie największe wrażenie. Mam go od września i jak na razie problemów z bezprzewodówymi modułami nie miałem, ale mam osobne sterowniki na parterze i poddaszu więc do nadajnika nie mają za daleko i każdy ze sterowników obsługuje max 25 modułów. U Ciebie może sprawdzić się taka instalacja że górę zrobisz na radiu a dół na kablach. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie na poddaszu jest dużo mniej modułów niż na parterze, więc tym bardziej.

Jest jeszcze system SmartStruxure Lite działający po ZigBee i EnOcean. ZigBee działa dużo stabilniej niż Z-wave, a na parterze można system połączyć po kablu. Na piętrze można dać pastylki EnOcean i przyciski bezprzewodowe do sterowania obwodami on/off. Do sterowania ogrzewaniem moduły SE7000 lub SE8000 z kartą ZigBee. Do tego zawory bezprzewodowe na grzejnikach. Wszystko bez kucia ścian i większej ingerencji w instalacje. Jedyny problem to znaleźć miejsce pod regulatory, bo wymagają zasilania, ale można wykorzystać puszkę po włączniku światła.

Na parterze instalacje można pociągnąć po kablu ( wyjdzie trochę taniej). Sercem systemu jest MPM. Komunikuje się z urządzeniami bezprzewodowo oraz posiada dodatkowe wejścia, wyjścia oraz Ethernet i RS485. Dodatkowo jest w nim cała logika, wizualizacja i integracja z innymi systemami. Dobrze by było umieścić go na parterze, bo wymaga doprowadzenia paru kabelków. Można upchnąć go w rozdzielnicy przy okazji będzie blisko do sterowania ewentualnymi przekaźnikami.

Grenton jest chyba jedynym przedstawicielem polskich hybrydówek. Zaletą jest też cena.

Z zagranicznych warto sprawdzić Loxone. Pod kątem możliwości przebija Grentona i wiele innych systemów.

Jeśli chodzi o polską hybrydę to Ampio ma spore możliwości i bardzo duży zasięg modułów bezprzewodowych. Tyle że te "spore możliwości" jak na razie tyczą się głównie urządzeń magistralnych. Moduły bezprzewodowe z tego co widzę nie są priorytetem dla producenta i nie są tak szybko rozwijane jak moduły magistralne. Ja osobiście z tego powodu nie cierpię bo jak już wyżej napisałem nie lubię bezprzewodówki. Samo oświetlenie na bezprzewodówce Ampio OK, ale reszta ma się jeszcze nijak.

Ja mam u siebie zainstalowanego Grentona. Póki co zero problemów. Poza tymi spowodowanymi... przeze mnie samego ;)

Miałem podobny problem jak Ty, ale ja miałem pociągniętą skrętkę i kable pod KNX tyle że nie wszędzie. W tej chwili zdecydowana większość domu działa na kablach z niewielkim dodatkiem bezprzewodówki, a większość tego co wokół (np. całe oświetlenie ogrodu) na Z-Wave.

Bezprzewodówka w Grentonie jest na Z-Wave i nie ma żadnej różnicy w funkcjonalności niezależnie od tego czy moduł jest bezprzewodowy czy przewodowy. Tyle że tak jak napisał wyżej Drozdu, możesz postawić w domu kilka sterowników i uniknąć tworzenia sieci mesh, długich dużych dystansów transmisji czyli wszystkiego tego co może robić problemy - to moim zdaniem duża przewaga nad Fibaro, które u mnie roibło problemy ze względu na dużą ilość żelbetu w ścianach.

Ostatnie dwa tygodnie spędziłem na telefonowaniu i spotkaniach i wiem mniej niż na początku :bash: Co firma to mówią co innego. Jedni mówią że bezprzewodowe systemy są rewelacyjne a inni że beznadziejne. Po przeanalizowaniu tego co chciałbym mieć w domu i cen to chcę przeznaczyć na system maksymalnie 12 do 14 tysięcy. Może później dołożę nowe rzeczy, ale tyle mam do wydania na teraz. W tej chwili na mojej liście są Fibaro, Xcomfort i Grenton. Przy czym skłaniam się ku Fibaro. Co możecie powiedzieć o tych systemach?

Ostatnie dwa tygodnie spędziłem na telefonowaniu i spotkaniach i wiem mniej niż na początku :bash: Co firma to mówią co innego. Jedni mówią że bezprzewodowe systemy są rewelacyjne a inni że beznadziejne.

Zapewne ci co mówią że bezprzewodowe są rewelacyjne mają w ofercie tylko bezprzewodowe bo najłatwiej je zainstalować i są w tej chwili najbardziej "wypromowane". A co za tym idzie większość firm proponujących systemy inteligentne ma tylko te bezprzewodowe i logicznym jest że będą murem stać za tym co mają. My mamy i takie i takie, mamy doświadczenie i z magistralą i z radiem i uważam że jeśli ktoś buduje i nic nie stoi na przeszkodzie żeby pociągnąć magistralę to największą głupotą jest wchodzić w bezprzewodówkę.

Edytowane przez iF-Jimi