sullifan 24.11.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) Witam Od pewnego czasu mam problem z ogrzewaniem ponieważ powyższy piec sam załącza się do ogrzewania mimo iż temperatura która jest zadana została już osiągnięta. Regulator sterujący to E200Przykład:Na programie automatycznym zaprogramowanym jest na dany moment zadana temperatura 21 stopni, mimo że w pomieszczeniu jest 21,4 piec się włącza i grzeje dalej, nie reagując na ustawienia programu. Dzieje się to o różnych porach dnia i nocy.Wyłączyłem ochronę przeciw zamarzaniu w ustawieniach regulatora i nic to nie zmieniło. Zauważyłem, że samoczynne załączanie się pieca nasiliło się wraz z nadejściem niższych temperatur w ostatnim czasie. Dzisiaj przykładowo na włączeniu na program automatyczny chce piec chce grzać przez cały dzień mimo osiągniętej zadanej temperatury, aby go wyłączyć muszę przełączać na tryb ręczny i wtedy się wyłącza. Czyli problem występuje wyłącznie po przełączeniu na program automatyczny/zaprogramowany na poszczególne godziny dnia. Czym to może być spowodowane? Czytałem inne podobne tematy jednak nie odpowiadają one na mój problem Edytowane 24 Listopada 2015 przez sullifan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 24.11.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) sterownik każe grzac czy nie każe a kociol sie wlacza ? Edytowane 25 Listopada 2015 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sullifan 24.11.2015 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) od razu mówię, ze jestem laikiem, więc napiszę takRegulator pokojowy E200 który jest zamontowany w pokoju jest ustawiony na 21 stopni - zadana temperatura, więc jeśli taka jest lub wyższa to powinien się wyłączyć, a on tego nie robi, grzeje dalej. Np. w dzień jest temperatura ponad 21, nie grzeje jakiś czas (kilka godzin), i nagle nie wiedzieć czemu się załącza o jakiejś porze i grzeje do oporu.Zadana temperatura nie wymusza przecież na nim tego. Na ustawieniu manualnym jest też 21 oraz na automacie jest 21, po przełaczeniu na ręczny tryb się wyłącza, a po powrocie na automat ponownie grzeje (mimo że obie zadane temperatury to 21)Czy o to chodziło? Edytowane 24 Listopada 2015 przez sullifan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek6 24.11.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 sterownik karze grzac czy nie karze a kociol sie wlacza ? - każe albo kara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sullifan 24.11.2015 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 - każe albo kara hehe... no tak, wpadka - sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sullifan 25.11.2015 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 sprawdziłem dzisiaj dokładniej temat i wyszła ciekawa rzeczmianowicie piec załącza się do grzania 45 minut przed zaplanowaną godziną startu:przykład:regulator zaprogramowany na 22 stopnie od godziny 9:00 do 10:00piec załącza się już 45 minut wcześniej czyli o 8:15 i grzeje do zaplanowanej 10:00 (myślałem że też wyłączy się 45 minut wcześniej, ale nie) czyli zawsze grzanie trwa o te 45 minut więcej niż zaprogramowane Pytanie z czego może to wynikać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 25.11.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 - każe albo kara mialem napisać dobrze ale coś z karaniem mi się pomieszało i niepotrzebnie zmieniłem a poza tym mogłeś więcej na temat napisać ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 18.12.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Wcześniejszy start prawdopodobnie wynika z funkcji "Optymalny start" (Fun.Inst.nr.6).Rozumiem, że sterownik włącza i wyłącza kocioł - jeśli tak, to F.I.nr. 8 OFF; 11 0; 12 on/off; przywróć zab.przeciw zamar.Co prawda instrukcja nie wspomina ale sterownik pewnie ma coś takiego jak histerezę i w momencie gdy przekroczy temp zadaną i np. 0,5stC wyłączy kocioł.Jeśli masz bardzo dobrze dobraną temp. zasilania to może się okazać, że temperatura w punkcie pomiaru nie przekroczy histerezy i kocioł będzie pracował i utrzymywał temperaturę ciut poniżej wyłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.03.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 I jak? Wszystko się wyjaśniło? Chciałem tylko poinformować, że jeżeli jest jakikolwiek problem z naszymi urządzeniami, to warto wiedzieć, że przez cały czas do dyspozycji pozostają doradcy techniczno-serwisowi, doradcy 24-godzinnej Infolinii oraz sieć autoryzowanych Firm Serwisowych.Przez 365 dni w roku i 24 godziny na dobę udostępniamy Państwu pomoc techniczno-serwisową. Pomoc skierowana jest zarówno do użytkowników naszych urządzeń, jak i do instalatorów oraz serwisantów. Profesjonalnie przygotowani konsultanci oraz doradcy techniczni są do Państwa dyspozycji przez 24 godziny, niezależnie od pory dnia i roku. W przypadku, gdy konieczny okaże się przyjazd służb serwisowych, pracownicy Infolinii organizują ich przyjazd do Państwa w jak najkrótszym czasie. 801 0801 24 | viessmann-serwis.pl Także mam nadzieję, że już nie będzie potrzeby, ale gdyby to proszę od razu, niezwłocznie poinformować o tym nasz serwis!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts