Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Weryfikacja poprawności wentylacji

Recommended Posts

Witam

Chciałem zapytać się Was o opinie na temat wentylacji mechanicznej z rekuperacją która u mnie wykonano. Przede wszystkim mam wątpliwości co do:

- umieszczania w sypialniach nawiewu i wywiewu. Czy takie rozwiązanie się stosuje i ma jakiś sens?

- liczeniu materiałów z VAT w wysokości 23% również na rekuperator mimo że usługa była z montażem

- niskie prędkości przepływu powietrza - czy to będzie rodziło jakieś problemy?

http://s23.postimg.org/mhwvi70iz/schemat.png

schemat.jpg

Edytowane przez combo

Wywiewy są wyłącznie w łazienkach i mniejszy w kuchni, inaczej nie zbilansuje Pan wentylacji. Nie ma wywiewów w pokojach, ciągu komunikacyjnym itp.

Optymalna prędkość powietrza w kanale to 2 do 5m/sek. Najlepiej średnice kanałów dobrać do centrali.

Jak centrala ma wyjście 200mm2 (fi 160) to suma pól kanałów odchodzących od rozdzielacza powinna mieć 200-240 cm2!!

Kanał 75/63mm wewnątrz ma 30 cm2 .

Witam

Chciałem zapytać się Was o opinie na temat wentylacji mechanicznej z rekuperacją która u mnie wykonano. Przede wszystkim mam wątpliwości co do:

- umieszczania w sypialniach nawiewu i wywiewu. Czy takie rozwiązanie się stosuje i ma jakiś sens?

- liczeniu materiałów z VAT w wysokości 23% również na rekuperator mimo że usługa była z montażem

- niskie prędkości przepływu powietrza - czy to będzie rodziło jakieś problemy?

http://s23.postimg.org/mhwvi70iz/schemat.png

Nie jest to poprawne wykonanie. Nie daje się wywiewów w sypialni. Prosta zasada, z pomieszczeń brudnych i mokrych wywiewamy a nawiewamy do pokoi. Rekuperator też powinien być na 8% jeżeli robiona była całość.

Nie jest to poprawne wykonanie. Nie daje się wywiewów w sypialni. Prosta zasada, z pomieszczeń brudnych i mokrych wywiewamy a nawiewamy do pokoi. Rekuperator też powinien być na 8% jeżeli robiona była całość.

chyba, że jest to przypadek opisany w obowiązujacych przepisach:

, pokoju oddzielonego od tych pomieszczeń więcej niż dwojgiem drzwi, pokoju znajdującego się na wyższej kondygnacji w wielopoziomowym domu jednorodzinnym lub w wielopoziomowym mieszkaniu domu wielorodzinnego.

Obowiazujaca norma pkt.2.1.1.b).

tak na marginesie instalacja jest zrobiona przez jednego ze znanych forumowiczow ktory sie tym zajmuje. :-)

czy te wywiewy w sypialniach mozna jeszcze jakos odlaczyc czy zostawic?

salon i kuchnia tez sa zazwyczaj polaczone wiec powiedzmy ze stanowia jedno pomieszczenie. Mamy wiec nawiew i wywiew w 1 "pomieszczeniu"

tak na marginesie instalacja jest zrobiona przez jednego ze znanych forumowiczow ktory sie tym zajmuje. :-)

salon i kuchnia tez sa zazwyczaj polaczone wiec powiedzmy ze stanowia jedno pomieszczenie. Mamy wiec nawiew i wywiew w 1 "pomieszczeniu"

Wywiewy mogą być w łazienkach i mały w kuchni, inaczej nie zbilansuje Pan wentylacji. "Forumowicz" wpuścił Pana w koszty.

Zostaw - nie jest to błąd.

Góra ma tylko jedno pomieszczenie brudne (wymagane 50m3) co jest zbyt mało do zbilansowania potrzeb nawiewu.

Jeśli to budynek mieszkalny to podatek VAT powinien wynosić 8% na wszystko - zapytaj wykonawcę dlaczego naliczył wyższy - zawsze mozna wystawić F-rę korygującą.

Ps. Jak będziesz miał kłopot z tym VAT - napisz na PW spróbuję pomóc.

Suma kanałów ( nie anemostatów) nawiewnych i wywiewnych, dobrze jak jest równa. By się powietrze w kanałach nie rozprężało, dobrze jak suma pól przekrojów kanałów PE jest taka jak kanał główny .

Wywiewy głównie powinny być w łazienkach, mały w kuchni. Chodzi o to, by maksymalnie wentylować łazienki przy nawiewie określonym przez liczbę osób x 20 m3/h ( do 30-tu)

Jeżeli wywiewy będą poza łazienkami, to "zabiorą" powietrze, które powinno przejść przez łazienki. Pozostaje wtedy, zwiększyć strumień, a to przesuszy pokoje w okresie grzewczym.

Wiedziałem ze przekombinowane jest cos mimo że się na tym nie znam. Zleciłem to człowiekowi którego polecają tutaj na forum. Już żałuję że zdecydowałem sie na WM.

To nie jest przekombinowane - jest zgodne ze sztuką i przepisami, ale co ważniejsze będzie praktyczne w użytkowaniu.

Jeśli masz taka wole na PW napisz mi kto jest autorem tego rozwiązania wentylacji - zapytam u źródła (także dlaczego naliczył 23%).

Takie dość luźne uwagi.

1. Zlecanie tylko robocizny jest objawem ..................... inwestora, bo to "zrzuca" wszelką odpowiedzialność wykonawcy za działanie całości systemu wentylacji.

2. Wymaganie wykonawcy, aby inwestor sam kupował centralę z 23% podatkiem VAT jest nieetyczne, bo naraża inwestora na nieuzasadnione koszty.

3. Naliczanie od własnej pracy podatku VAT w wys. 23% + płacenie przez inwestora za materiały też 23% VAT jest j.w.(pkt.2.) + osobny komentarz ............. (autocenzura zadziałała).

4. Zakończenie prac przy wykonaniu WM zawsze powinno kończyć się pomiarami, których wyniki muszą spełniać wymagania przepisów i wyliczenia wykonawcy - pomiary powinny być podpisane przez osobę wykonującą pomiar, oraz zawierać informacje o mierniku i dostarczone inwestorowi (kierbud powinien wpisać ten fakt w dzienniku budowy i podpisać wyniki, albo nie jak ma wątpliwości).

5. Kominiarze nie są uprawnieni do odbiory wentylacji mechanicznej - zamiast tego jest pkt. 4.

• 2 weeks później...
Jeszcze takie pytanie. Wywiew w kuchni mam nad kuchenką gazowa ale nie planuję podłączać do niego okapu. Czy lepiej jest wywiew przesunać z dala od kuchenki czy zostawić tam gdzie jest. Mam taką obawę że wywiew wm będzie konkurował z wyciągiem i opary zamiast wedrowac do okapu będa zaciagage do wentylacji.