maciejtoya 24.11.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Witam, Chciałem się zabrać za ocieplanie poddasza wełną ale czytając forum i internet zauwazyłem kolejny błąd w moim projekcie. Mianowicie na ściance kolankowej obok murłaty domurowano dwie warstwy cegieł tak, że cegły stykają się bezpośrednio z deskowaniem dachu. Teraz moje pytania: 1. Czy te cegły mam skuć ? Jeśli tak to co włożyć pomiędzy murłatę a przyszłe ocieplenie zewnętrzne ? 2. Czy zrobić szczelinę wentylacyjną ? Czy ewentualną szczelinę mogę zapiankować ? 3. Jak zabezpieczyć to miejsce przed gryzoniami i owadami ? 4. Czy jesien i zima to dobre miesiące na ocieplanie poddasza wełną ? Nie mam jeszcze ogrzewania. Niedługo będzie kominek. Wrzucam też zdjęcie jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 25.11.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Wykuj cegły, Daj wełnę z przerwą 2 cm . Przewierć kulawki w górnej części . Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 25.11.2015 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Dziękuję za odp. Nie wiem co to znaczy "przewierć kulawki w górnej części".Jak zabezpieczyć szczelinę przeciwko gryzoniom, owadom, ptakom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 25.11.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Dziękuję za odp. Nie wiem co to znaczy "przewierć kulawki w górnej części". Jak zabezpieczyć szczelinę przeciwko gryzoniom, owadom, ptakom ? Nie. Chodzi o wentylację zamkniętych pól między krokwiami. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 25.11.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Jak zabezpieczyć szczelinę przeciwko gryzoniom, owadom, ptakom ? Gryzonie zazwyczaj na dach nie włażą, osom to otwór o średnicy 7 mm wystarczy. Chodzi pewnie o 2 cm pomiędzy wełną a deskowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 25.11.2015 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Ale jak wyrzuce cegły, włożę wełnę zachowam szczelinę 2 cm to co mam jeszcze przewiercić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 25.11.2015 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Czy mogę np. do murłaty przykręcić płytę osb i na to materiał taki jak z moskitiery i dalej przykręcić do deskowania ? W jakimś poście wlaśnie takie coś wyczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 25.11.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Kulawki (krótkie krokwie). W rogu , przy kalenicy.Przy deskach. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 26.11.2015 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Dziękuję, teraz już wiem o co chodzi.Czy szczelinę mogę zapiankować czy nie ? Myślałem również o przykręceniu płyty OSB do murłaty i do tego siatki jak na moskitierę. Czy to dobry pomysł ? Widziałem, że niektóre osoby tak robią.Czy mogę ocieplać zimą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 03.01.2016 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Udało się usunąc cegły. W ich miejsce przykrecilismy płyty osb 10 mm do murłaty zostawiając szczelinę około 3 cm między skosem. Do tego zamontowałem materiał na moskitierę by nie dostawało się tam żadne robactwo. Teraz generalnie jest duży przedmuch i narodziły się pytania.1. Czy taki owiew zimą nie będzie wychładzał pomieszczeń ?2. Czy mogę zacząć teraz zimą ocieplać poddasze ? Chciałem narazie zamocować tylko profile + wełnę. Płyty gk na wiosnę jak pogoda się poprawi.3. Jak wykonać podłogę na strychu ? Czy mogę bezpośrednio na jętki i belki dać płytę OSB 22 lub grubszą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 03.01.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Zastanawiam sie po co montowales ta plyte osb. Trzeba bylo to obrobic styropianem tak aby zostawic szczeline do wentylacji pod polacia i wysunac ten styropian na taka odleglosc za murbelke aby laczyl sie z ociepleniem na zewnatrz. Masz na FM watek ocieplam poddasze krotkie pytania - zapraszam do lektury. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts