Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połaczenie ocieplenia poddasza z ociepleniem zewnętrznym - scianka kolankowa

maciejtoya

Recommended Posts

Witam,

Chciałem się zabrać za ocieplanie poddasza wełną ale czytając forum i internet zauwazyłem kolejny błąd w moim projekcie. Mianowicie na ściance kolankowej obok murłaty domurowano dwie warstwy cegieł tak, że cegły stykają się bezpośrednio z deskowaniem dachu. Teraz moje pytania:

1. Czy te cegły mam skuć ? Jeśli tak to co włożyć pomiędzy murłatę a przyszłe ocieplenie zewnętrzne ?

2. Czy zrobić szczelinę wentylacyjną ? Czy ewentualną szczelinę mogę zapiankować ?

3. Jak zabezpieczyć to miejsce przed gryzoniami i owadami ?

4. Czy jesien i zima to dobre miesiące na ocieplanie poddasza wełną ? Nie mam jeszcze ogrzewania. Niedługo będzie kominek.

Wrzucam też zdjęcie jak to wygląda.

DSCN2937.jpg

• 1 month później...

Udało się usunąc cegły. W ich miejsce przykrecilismy płyty osb 10 mm do murłaty zostawiając szczelinę około 3 cm między skosem. Do tego zamontowałem materiał na moskitierę by nie dostawało się tam żadne robactwo. Teraz generalnie jest duży przedmuch i narodziły się pytania.

1. Czy taki owiew zimą nie będzie wychładzał pomieszczeń ?

2. Czy mogę zacząć teraz zimą ocieplać poddasze ? Chciałem narazie zamocować tylko profile + wełnę. Płyty gk na wiosnę jak pogoda się poprawi.

3. Jak wykonać podłogę na strychu ? Czy mogę bezpośrednio na jętki i belki dać płytę OSB 22 lub grubszą ?

Zastanawiam sie po co montowales ta plyte osb. Trzeba bylo to obrobic styropianem tak aby zostawic szczeline do wentylacji pod polacia i wysunac ten styropian na taka odleglosc za murbelke aby laczyl sie z ociepleniem na zewnatrz.

Masz na FM watek ocieplam poddasze krotkie pytania - zapraszam do lektury.

Pozdrawiam