Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja z szarego styropianiu - wyłażą plamy przy mrozie

Recommended Posts

Witam Forumowiczów,

Pierwsza zima w nowym domu i pierwsze kwiatki / wątpliwości.

Obleciałem dzisiaj wieczorem dom z latarką i zauważyłem na elewacji, że widać jakieś ślady, place, zacieki, łączenia płyt styropianiwych, punkty po kołkach.

Zdziwiłem się mocno i nie wiem, czy to jest normalne, czy też firma która robiła elewcję delikatnie mówieć dała ciała.

Elewacja (no i ocieplenie ścian) zrobiona jest na bazie szarego styropianiu z frezem o grobości 20 cm (Genderki, trzymał parametry gęstości - wążyłem paczki), potem siatka, oczywiście listwa startowa. Na całość farba jakiś gotowiec (nie pamiętam nazwy) - kolor jasny szary. Jak kołkowali, to dawali potem w miejsce kołkowania zaślepkę ze styropianiu (tutaj zaślepki były z białego styro, nie mieli z szarego - nie są podobno dostępne na rynku).

Porobiłem kilka zdjęć - kiepsko dosyć widać, ale może ktoś będzie łaskawy i spojrzy.

Atakować wykonawcę o błędy wykonacze, czy nie ma co się spalać?

bok_01.jpgbok_02.jpgwejscie_01.jpgwejscie_02.jpg

wejscie_01.jpg

wejscie_02.jpg

hmmm - nie ma szarych zaslepek ?? chyba lekko zrobili Cie w balona (bo u mnie na budowie takich pare workow sie poniewieralo)

poprawnie powinno byc:

- styropian (zakolkowany z zaslepkami)

- siatka

- klej

- albo tynk i farba (w sumie chyba malo kto tak robi)

- albo tynk barwiony

Przy czyms takim polaczeni nie powinno byc widac, "efekt biedronki" czasami moze wystapic (szczegolnie na scianach polnocnych)

Jeżeli jest tak, jak piszesz, gdzieś dali ciała. Nie ma mowy żeby biedronka robiła się na prawidłowo wykonanej elewacji. Coś chyba spartolone przy kołkowaniu i zaślepianiu frezowanych otworów (może wcale nie frezowali i nie zaślepiali, albo nie wszędzie). Ja mam zaślepki z szarego styro, są w każdej porządnej hurtowni budowlanej, do tego kołki z "ciepłym" plastikowym końcem trzpienia. Wtedy nie ma prawa wyjść biedronka. Może też było tak krzywo, że tu i tam zeszlifowali styro aż prawie do talerzyków ?? NIie wiem, nie chcę więcej gdybać. Biedronki nie powinno być !! Pytaj ekipę.