Lapeno 24.11.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Witam Forumowiczów, Pierwsza zima w nowym domu i pierwsze kwiatki / wątpliwości. Obleciałem dzisiaj wieczorem dom z latarką i zauważyłem na elewacji, że widać jakieś ślady, place, zacieki, łączenia płyt styropianiwych, punkty po kołkach. Zdziwiłem się mocno i nie wiem, czy to jest normalne, czy też firma która robiła elewcję delikatnie mówieć dała ciała. Elewacja (no i ocieplenie ścian) zrobiona jest na bazie szarego styropianiu z frezem o grobości 20 cm (Genderki, trzymał parametry gęstości - wążyłem paczki), potem siatka, oczywiście listwa startowa. Na całość farba jakiś gotowiec (nie pamiętam nazwy) - kolor jasny szary. Jak kołkowali, to dawali potem w miejsce kołkowania zaślepkę ze styropianiu (tutaj zaślepki były z białego styro, nie mieli z szarego - nie są podobno dostępne na rynku). Porobiłem kilka zdjęć - kiepsko dosyć widać, ale może ktoś będzie łaskawy i spojrzy. Atakować wykonawcę o błędy wykonacze, czy nie ma co się spalać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.11.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 a dlaczego nie ma tynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 24.11.2015 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Bo taniej....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 25.11.2015 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 a dlaczego nie ma tynku? To mnie właśnie zastanowiłeś. Całość czymś jednak zaciągneli - klejem raczej nie. Może i tynkiem? Cholercia, muszę przedzwonić i podpytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.11.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 zrob zdjecie z bliska. 5-6cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 25.11.2015 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 a dlaczego nie ma tynku? Wg informacji od szefa firmy budowlanej, to na styropian położyli siatkę, potem dali podkład a potem tynk, potem farbę. Podkład miał być jakiś specjalny, żeby tynk się trzymał. Zdjecia zaraz spróbuję zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 26.11.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 hmmm - nie ma szarych zaslepek ?? chyba lekko zrobili Cie w balona (bo u mnie na budowie takich pare workow sie poniewieralo)poprawnie powinno byc:- styropian (zakolkowany z zaslepkami)- siatka- klej- albo tynk i farba (w sumie chyba malo kto tak robi)- albo tynk barwiony Przy czyms takim polaczeni nie powinno byc widac, "efekt biedronki" czasami moze wystapic (szczegolnie na scianach polnocnych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 26.11.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Jeżeli jest tak, jak piszesz, gdzieś dali ciała. Nie ma mowy żeby biedronka robiła się na prawidłowo wykonanej elewacji. Coś chyba spartolone przy kołkowaniu i zaślepianiu frezowanych otworów (może wcale nie frezowali i nie zaślepiali, albo nie wszędzie). Ja mam zaślepki z szarego styro, są w każdej porządnej hurtowni budowlanej, do tego kołki z "ciepłym" plastikowym końcem trzpienia. Wtedy nie ma prawa wyjść biedronka. Może też było tak krzywo, że tu i tam zeszlifowali styro aż prawie do talerzyków ?? NIie wiem, nie chcę więcej gdybać. Biedronki nie powinno być !! Pytaj ekipę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.11.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 ale na tych zdj nie ma biedronki tylko widac kazda plyte. tak jakby warstwa zbrojaca byla za cienka lub nie bylo tynku tylko klej pomalowany farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 26.11.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Nie spojrzałem na zdjęcie, a poprzednik wspomniał o biedronce i się zapędziłem. Niemniej - coś jest spartolone Dlatego też warto wszystkie łączenia płyt przeciągnąć pianą niskoprężną, zwłaszcza w przypadku, gdy mamy szczeliny większe niż np. kilka mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 03.12.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Czy temperatury podczas robienia zdjęc były na minusie? Mi to wygląda na mostki termiczne, widać każde miejsce uzupełniania styropianu. Czy kleili styro po obwodzie plus placki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts