Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem ze sterowaniem podłogówką

nass

Recommended Posts

Cześć,

Przy okazji pierwszego posta witam wszystkich serdecznie.

Niedawno stałem się użytkownikiem (najemcą) domu z ogrzewaniem na ekogroszek i mieszaną instalacją CO - podłogówka plus grzejniki. Ustawienie pieca w miarę ogarnąłem, mam problem z podłogówką.Chciałbym prosić Was o pomoc w rozkminieniu co artysta, który wykonał instalację podłogówki miał na myśli.

To jest pompka do podłogówki, jest podpięta przez przekaźnik z jakimś termoelementem - można nim pokręcić w zakresie 50-90st C.

Zdjęcie0557.jpg

Zdjęcie0560.jpg

Przed pompką jest głowica termostatyczna?, która ma podpiętą sondę (przytuloną do rury razem z tym przekaźnikiem) tym drutem widocznym na zdjęciu.

Dodatkowo jest zawór (nie wiem czy to zawór mieszający czy ki czort), ustawiony na 30 (albo 03), niestety nie mogę nim ruszyć, więc nie wiem czy działa.

Zdjęcie0558.jpg

Instalator, którego przysłała właścicielka domu stwierdził tylko że to nie jego dzieło i on nie wie jak to działa, z autorem instalacji kontaktu brak.

Mój problem polega na tym że w żaden sposób nie mogę dojść jak regulować temperaturę - jak przekręciłem ten przekaźnik na 50st C pompka się wyłączyła i było po grzaniu, po delikatnym przestawieniu (powiedzmy na 55st C) mam w domu 25 stopni i reguluję temperaturę jak za czasów PRL-u, otwierając okna.

z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam

Irek

Ten niebieski to zawór równoważący więc go nie ruszaj.

http://image.ceneo.pl/data/products/11573337/f-honeywell-zawor-kombi-3-n-dn25-v5010y0025.jpg

Skup się raczej na tej białej głowicy nad pompą. Jest to zawór termostatyczny i na nim ustawiasz temp.wody płynącej do ogrzewania podłogi.

Ten elektroelement

http://www.frisko24.pl/_var/gfx/f5c625405c45655cd6630fa5e6a8fe73.jpg

to jest termostat mający za zadanie wyłączyć prace pompy w razie przegrzania instalacji. Prawdopodobnie jest źle podłączony. On ma wyłączać pompę przy 50 oC.

Jest to trochę niefortunne wykonanie, więc jak masz troszkę kasy to zainwestuj w zawór 3d.

Edytowane przez gersik

Rozumiem, że ten niebieski jest ustawiony dobrze. Czy można jakoś sprawdzić czy działa?

Ten elektroelement u mnie działa dokładnie odwrotnie - pompka chodzi dopóki nie osiągnie ustawionej na nim temperatury. Pogrzebałem teraz w sieci i wychodzi, że ten co mam to L641B1012 (Termostat rurowy / górny limit 50 do 95o C):bash:

Głowicą kręciłem - może za często i za mocno - ale po skręceniu np. do 3 pompka hałasuje do tego stopnie że czasami wpada w drgania i roznosi się po całym domu.