Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego ściany bo już zgłupiałem

Recommended Posts

Totalnie zgłupiałem w kwestii wyboru materiału z którego chce postawić ściany. Od kilku miesięcy czytam artykuły fora i różne poradniki i praktycznie wszędzie wychodziło ze budowanie z silki jest najtańsze (ma swoje mocne i słabe strony ale ogólnie najtańsze), a juz na bank tańsze niż ceramika. Więc byłem nastawiony na budowanie właśnie z silki e24 co jeszcze mnie się podobało bo producenta mam blisko.

Niestety ostatnio na oko przeliczyłem sobie powierzchnie ścian nośnych w domu i wyszło mi około 410m2. Przejrzałem ceny materiałów i wyszło mi tak:

silka e24

3,45 zł - bloczek

52 zł - 1m2

21,300 zł - w sumie

Porotherm Leier

2,99 zł - bloczek

33,60 zł - 1m2

13,800 zł - w sumie

MAX-220

1,47 zł - bloczek

27,10 zł - 1m2

11,100 zł - w sumie

POROTHERM-TERMOTON

2,40 zł - bloczek

31,40 zł - 1m2

12,800 zł - w sumie

Gazobeton Solbet kl.600

3,20 zł - bloczek

45,10 zł - 1m2

18,500 zł - w sumie

Ściany i tak będą ocieplane 20cm izolacji wiec ich izolacyjność cieplna nie jest tu ważnym czynnikiem.

Powiedzcie mi dobrzy ludzie czy te ceny są jakieś zaniżone czy faktycznie silka wychodzi bardzo drogo?

Co sami byście wybrali biorąc pod uwagę wykonanie samych ścian, ocieplenie, tynkowanie i rozprowadzenie instalacji?

Pozdrawiam

Edytowane przez siwy211

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Masz już projekt? Jaka grubość ściany? Dla silki wystarczającą grubością ściany dla budownictwa jednorodzinnego jest 18cm i leca koszta w dół

Projektu jeszcze nie ma, na teraz jest projekt robiony na kolanie i w głowie.

Silka e18

2,90 zł - bloczek

43,70 zł - 1m2

17,900 zł - w sumie

Mimo wszystko jest drożej. poza tym chce ściany nośne grubsze żeby poukrywać w nich instalacje bez wiekszych problemów a w 18 cm różnie może być. Dlatego ściany nośne chce 24-25 cm.

Pozdrawiam

Przelicz Wienerberger Porotherm PW 25 . Nie bierz Leiera, sporo odrzutu zostaje. Pozdrawiam

Porotherm 25P+W E3 WIENERBERGER

3,49 zł - bloczek

39,30 zł - 1m2

16,100 zł - w sumie

Nadal taniej niż silka.

a jest jeszcze bardzo tani

POROTHERM-TERMOTON

2,40 zł - bloczek

31,40 zł - 1m2

12,800 zł - w sumie

Edytowane przez siwy211

Pytanie, skąd masz ceny, jak z transportem, paletami itp.

No i jak wyglądają ceny po rabacie.

Xella to chyba najdroższy producent, jesli chodzi o silikaty

Naromiast max powinien być najtańszy, i jeśli nie silikat, to budowałbym, z tego materiału.

Edytowane przez fotohobby

Pytanie, skąd masz ceny, jak z transportem, paletami itp.

No i jak wyglądają ceny po rabacie.

Xella to chyba najdroższy producent, jesli chodzi o silikaty

Naromiast max powinien być najtańszy, i jeśli nie silikat, to budowałbym, z tego materiału.

Ceny najszybciej idzie sprawdzić na allegro (w nazwach masz linki) bo producenci mało kiedy zamieszczają cenniki na stronach. Jeśli chodzi o rabaty, palety i transport to wszystko wyjdzie podobnie i różnice nie powinny być znaczące.

tu nasz coś pokręcone, bloczki masz gr.12. Ilośc na m2 tez masz złą. Jak inne ceny tęz tak wstawiasz to wychodzi co wychodzi.

fakt zdjęcie mnie zmyliło

szary GAZOBETON beton komórkowy

5,54 zł - bloczek

39,10 zł - 1m2

16,000 zł - w sumie

Nadal dupy nie urywa

Edytowane przez siwy211

Xella to chyba najdroższy producent, jeśli chodzi o silikaty

Tak samo myślałem jak rozpoczynałem obliczenia. Okazało się że w innych firmach do ceny silikatów trzeba doliczyć jakieś ukryte koszty. Poniżej mail od jednej z firm

Koszt za 1 auto z rozładunkiem HDS 800 zł ( jeżeli potrzebna faktura na transport kierowca wystawi na miejscu i dojdzie 23% VAT ) – na jedno auto max 22t

Koszt za 1 auto rozładunek po stronie odbiorcy 650 zł ( jeżeli potrzebna faktura na transport kierowca wystawi na miejscu i dojdzie 23% VAT ) - na jedno auto max 24t

Na dostarczenie ilości z zapytania potrzebne będą 2 transporty.

Palety kaucjonowane – 25 zł brutto / szt.

Zwrot palet odbywa się na koszt nabywcy w terminie do 3 miesięcy od daty zakupu. Palety można zwrócić do najbliższego zakładu produkcyjnego ( w tym wypadku – miejscowość Jedlanka II ). Jest również możliwość zwrotu palet bezpośrednio u kierowcy w momencie kiedy wraca na zakład.

Zacząłem to liczyć to wyszło że xella wcale się mocno nie ceni, a dodatkowo masz cene jedną za wszystko i się nie zastanawiasz ile wyjdzie na końcu. Dodatkowo wolałem dopłacić jakieś grosze do firmowego materiału (gdzie jednak się zawiodłem bo zdarzają się wykruszone lub pęknięte sztuki)

Edytowane przez Slyder

tez sie zastanawialem z czego budować

u mnie będzie

http://d8erc925jcb7k.cloudfront.net/8/1198/227289/bc/w/paleta-ytong.jpg

Powody?

1. współczynniki "energetyczne"

2. znikome ilośc odpadów

3. nie mieszkam przy ruchliwej ulicy, a z tego co wiem nikt nie planuje by w pobliżu miało powstać lądowisko dla F16 i innych latadeł

4. po dodaniu okolo 25 cm styropianu będize domek jak ta lala

Pozdrav

tez sie zastanawialem z czego budować

u mnie będzie

http://d8erc925jcb7k.cloudfront.net/8/1198/227289/bc/w/paleta-ytong.jpg

Powody?

1. współczynniki "energetyczne"

2. znikome ilośc odpadów

3. nie mieszkam przy ruchliwej ulicy, a z tego co wiem nikt nie planuje by w pobliżu miało powstać lądowisko dla F16 i innych latadeł

4. po dodaniu okolo 25 cm styropianu będize domek jak ta lala

Pozdrav

No na bank będzie cieplutko :)

ile cie wyniesie za 1m2 ściany?

Ja miałem z Sił-Pro bez takich takich zapisów. Palety oddałem wszystkie, poza trzema z ostatniego transportu.

Jakość bloczków - bez zastrzeżeń.

Xella była 15% droższa.

to chyba zależy od rejonu. W mojej okolicy w składach budowlanych jak słyszą silikaty to otwierają oczy. Muszę im tłumaczyć choć i tak połowa mi wpiera, żę mi tak naprawdę chodzi o beton komórkowy ;)

Najlepiej kupować u lokalnego dostawcy, zawsze możesz domówić jak braknie lub palety zwracać na bieżąco, ja po wszystkich rabatach dostałem silka e24 za 3,04 więc można taniej tylko trzeba dobrze negocjować, acz kolwiek jak bym miał jeszcze raz się budować to kupił bym bloczki Polskie Silikaty, jakość prawie identyczna a cena 2.40 za sztukę

pozdrawiam

Najlepiej kupować u lokalnego dostawcy, zawsze możesz domówić jak braknie lub palety zwracać na bieżąco, ja po wszystkich rabatach dostałem silka e24 za 3,04 więc można taniej tylko trzeba dobrze negocjować, acz kolwiek jak bym miał jeszcze raz się budować to kupił bym bloczki Polskie Silikaty, jakość prawie identyczna a cena 2.40 za sztukę

pozdrawiam

Jeśli chodzi o bloczki n24 to wygląda to tak:

Bloczek Silikatowy N24:

2,60 zł - bloczek

47,27 zł - 1m2

19,300 zł - w sumie

nawet jeśli by było po 2.4 zł jak piszesz to wychodziło by tak:

2,40 zł - bloczek

43,60 zł - 1m2

17,800 zł - w sumie

dlatego że są mniejsze i mimo że tańsze to ich więcej trzeba na m2.

A wracając do sedna sprawy to na prawdę ceramika jest teraz najtańsza w budowie i jeśli nastawimy się tylko na cene to wychodzi najtaniej jak wynika z moich wyliczeń?