Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego ściany bo już zgłupiałem

Recommended Posts

Głośność jest dość subiektywnym odczuciem. Dla jednego różnica 3dB będzie znacząca ,inny jej nie zauważy. Wiadomo że zawsze lepiej mieć w ścianach materiał lepiej pochłaniający dźwięk. To oczywiste.

Ale szukając dźwiekochlonnych rozwiązań wskazane były by też lepsze okna tzn grubszy profil, różnej grubości szyby w pakiecie szybowym...

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Izolacyjność akustyczna ścian działowych

Szczególnie podoba mi się tabela w której jest opisane jak wygłuszają ściany różnego rodzaju i grubości

Cegła pełna gr. 12 cm - 47 dB

Porothem 11,5 P+W - 42 dB

Silka E12 - 45 dB

Ytong PP4/0,6 gr. 11,5 cm - 34 dB

Cegła pełna wymiata, ale czy różnica 3 dB miedzy ceramiką a silką jest tak zauważalna?

Ponieważ dB to skala logarytmiczna 3 dB oznaczają 2 razy większy hałas - więc raczej sporo :D

Ponieważ dB to skala logarytmiczna 3 dB oznaczają 2 razy większy hałas - więc raczej sporo :D

To w takim razie bk nie ma racji bytu jako działówka :p

Dzięki wszystkim za pomoc.

Decyzje: Nośne - porotherm 25 P+W (prawdopodobnie termoton), działówki silka 12.

Za wszystkie działówki w domu wyjdzie około 1300zł wiecej niż za ceramike ale to chyba dobrze zainwestowane pieniądze.

POZDRAWIAM

BK jest koszmarnie chłonny. Woda zamarzająca w jego wnętrzu za dobrze mu nie zrobi. Ścian Ci nie porozwala - to na pewno. Wziąłbym jakiś opryskiwacz, kupił tak ze 100ml/m2 gruntu i opryskał. Koszt żaden a potem nie będzie problemów z klejeniem styropianu.

ja mam silikat Klucze 24 na ściany zewnętrzne i nośne na działówki 12. Jestem bardzo zadowolona z tego materiału. odpadów praktycznie zero, podczas murowania. bloczki masywne, ściany mocne, dla mnie ważne tez było to, ze to zdrowy materiał. w hurtowni wynegocjowałam bardzo dobre ceny - fakt, wychodzi drożej niż inne materiały, ale nie zamieniłabym na nic innego ;)

(łączenie ścian na blaszki)

ja mam silikat Klucze 24 na ściany zewnętrzne i nośne na działówki 12. Jestem bardzo zadowolona z tego materiału. odpadów praktycznie zero, podczas murowania. bloczki masywne, ściany mocne, dla mnie ważne tez było to, ze to zdrowy materiał. w hurtowni wynegocjowałam bardzo dobre ceny - fakt, wychodzi drożej niż inne materiały, ale nie zamieniłabym na nic innego ;)

Każdy wybiera co dla niego najbardziej opłacalne.

(łączenie ścian na blaszki)

Silka: Zalecenia wykonawcze - Ytong, Silka, Multipor strona 11

blaszki.jpg

Producent silki proponuje używanie takich "blaszek" wiec myślę że się nie przewróci :p

Jedyna różnica jest taka że pionową blaszke montuje się kołkami w ceramice (nośnej) a w silce poziomą część łącznika pakuje się w zaprawe czy tam klej jak kto woli. W takim przypadku różnica wysokości też nie gra roli, tylko trzeba będzie sie nagimnastykować na samym końcu żeby ściany sięgały do stropu :)

Pozdrawiam

Edytowane przez siwy211

W domu rodziców każda z kondygnacji jest z innego materiału :)

Piwnica - cegła czerwona pełna, parter - BK, poddasze- ceramika, a konkretnie max. Działówki na każdej kondygnacji z tego samego materiału co ściany nośne i zewnętrzne. Użytkując ten dom nie czułem różnicy w akustyce czy "wianiu" z gniazdek na poszczególnych kondygnacjach - akustykę każdy odbiera inaczej więc to kryteriu, przynajmniej dla mnie, jest do pominięcia.

Ten wątek nie jest pierwszym, kiedy spotykam się z opiniami o kruchości ceramiki poryzowanej. Czy biorąc to po uwagę jest sens zrezygnować z ceramiki poryzowanej na konto tradycyjnego maxa, czy jest to technologiczny krok wstecz i nie warto?

Użytkując ten dom nie czułem różnicy w akustyce czy "wianiu" z gniazdek na poszczególnych kondygnacjach - akustykę każdy odbiera inaczej więc to kryteriu, przynajmniej dla mnie, jest do pominięcia.

Akustyka jest istotna, kiedy rozważamy ściany pomiędzy np. naszą sypialnią, a pokojem dorastającego dziecka, albo pomiędzy pralnią, a sypialnią, czy salonem z TV, itp. Tu nie chodzi o odczucia, a o fakty - czym cięższy materiał, tym z zasady lepiej izoluje (hałas).

Co do "przeciągów" przez ściany - materiał nie ma znaczenia pod warunkiem starannego wybudowania i wykończenia ściany, ale jak wykonawcy się nie postarają, będzie dużo dopieszczania, żeby ograniczyć wianie wszelkimi szczelinami o np. gniazdkami.

u nas konstruktor na etapie adaptacji "długie" ściany działowe przeprojektował na nośne i tam jest normalny fundament jak pod ściany zewnętrzne, "krótkie" ścianki z N12 (do ok. 2,5m długości) też mają fundament - węższy jednak. Beton wszędzie B25. na piętrze w stropie mamy również wzmocnienia w miejscu w którym będą ścianki stały. może to z uwagi na wybrany przez nas projekt i całą bryłę. najlepiej dopytaj u swojego projektanta czy u Ciebie takie zabiegi również są potrzebne.

ja tam uwazam ze nie ma co kombinowac...

sam szukalem za i przeciw roznych materialow, rozwazalem czy bede sobie rwal wlosy z glowy jak uslysze kiedy syn pusci baka w kibelku czy zona wlaczy wode w kranie, a moze dom mi sie zawali jak zrobie monolityczny strop na BK albo jak zacznie padac deszcz to sie wszystko rozwali bo przeciez ta chlonnosc.

fakt jest taki ze z czego by sie nie budowalo to chata bedzie stala, elewacje i tak sie robi pozna jesienia wiec nawet jakby deszcz zapadywal sciany cala zime i wiosne to i tak przez lato wyschna i bedzie git.

ma sie budowac tanio i sprawnie, do tego jesli bedzie przy okazji cieply material to tez plus (a przeciez o to chodzi), reszta czyli akustycznosc, kumulacja i inne wymysly to takie banialuki jak wybieranie zaawansowanej technologicznie zmywarki do kuchni z milionem funkcji gdzie i tak sie korzysta z programu auto.

przerost formy nad trescia.

ja tam uwazam ze nie ma co kombinowac...

sam szukalem za i przeciw roznych materialow, rozwazalem czy bede sobie rwal wlosy z glowy jak uslysze kiedy syn pusci baka w kibelku czy zona wlaczy wode w kranie, a moze dom mi sie zawali jak zrobie monolityczny strop na BK albo jak zacznie padac deszcz to sie wszystko rozwali bo przeciez ta chlonnosc.

fakt jest taki ze z czego by sie nie budowalo to chata bedzie stala, elewacje i tak sie robi pozna jesienia wiec nawet jakby deszcz zapadywal sciany cala zime i wiosne to i tak przez lato wyschna i bedzie git.

ma sie budowac tanio i sprawnie, do tego jesli bedzie przy okazji cieply material to tez plus (a przeciez o to chodzi), reszta czyli akustycznosc, kumulacja i inne wymysly to takie banialuki jak wybieranie zaawansowanej technologicznie zmywarki do kuchni z milionem funkcji gdzie i tak sie korzysta z programu auto.

przerost formy nad trescia.

To nie jest "kombinowanie" tylko wybór najlepszego dla siebie rozwiązania.

To, że Tobie pewnie odgłosy nie przeszkadzają, nie oznacza, że nie przeszkadzają innym, to że nei dostrzegasz różnic w akumulacyjności i akustyce nie oznacza, nie nie dostrzegają ich inni...

gazobeton

- szybko sie buduje bo jest duzy niespecjalnie ciezki

- latwo sie obrabia

- jest cieply a jak sie na klej laczy to mostki termiczne nieduze

- jest latwo dostepny wszedzie w razie gdyby trzeba bylo szybko kupic

kiedys zastanawialem sie czy nie robic wewnetrznych scianek z silikatu zeby dzwiek nie przechodzil pomiedzy pokojami ale teraz sobie mysle ze to troche przerost formy nad trescia - moja subiektywna opinia.

No ale jak ktos buduje przy autostradzie a syn gra na perkusji to moze warto.

niedawno wybieralem okna dachowe, kombinowalem czy nie brac jakis super okien zeby zminimalizowac straty ciepla ale gdzies na necie natknalem sie na kalkulacje oszczednosci energii przy takich bardziej bajeranckich.

Nie wiem ile w tym prawdy ale wychodzilo ze przy dolozeniu ok. 8tys na lepsze okna zyskam na nich 50-100pln sezonowo na ogrzewaniu.

To samo ze styropianem tj. wyczytalem gdzies ze dobry bialy 15cm ma te same jak nie lepsze wlasciwosci co 10cm grafitu bedac jednoczesnie o polowe tanszym.

jakbym mial nieograniczony budzet to moze i bym kupowal takie rzeczy ale skoro buduje metoda gospodarcza to zalezy mi na tym zeby byl najlpeszy stosunek ceny do jakosci.

• 2 weeks później...
Gazobeton to może i dobry na ściany zewnętrzne (chociaż nie mam do niego przekonania), ale na działówki w życiu bym tego nie dał. Akustyka na poziome 35 db, poziome przenoszenie dźwięków... No nie zrobiłbym sobie tego we własnym domu :D Np. w pustakach ceramicznych 11.5 cm (porotherm) izolacja akustyczna jest na poziomie 47-49 db. Różnica między bk a ceramiką w tej kwestii jest kluczowa - 3 db więcej to dźwięk dwukrotnie lepiej słyszalny!! 12 db różnicy w izolacji akustycznej ściany to po prostu przepaść...

No ale w tym wątku cena jest najważniejsza a nie akumulacyjność czy akustyka :D