Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego ściany bo już zgłupiałem

Recommended Posts

Jeśli chodzi o bloczki n24 to wygląda to tak:

Bloczek Silikatowy N24:

2,60 zł - bloczek

47,27 zł - 1m2

19,300 zł - w sumie

nawet jeśli by było po 2.4 zł jak piszesz to wychodziło by tak:

2,40 zł - bloczek

43,60 zł - 1m2

17,800 zł - w sumie

dlatego że są mniejsze i mimo że tańsze to ich więcej trzeba na m2.

A wracając do sedna sprawy to na prawdę ceramika jest teraz najtańsza w budowie i jeśli nastawimy się tylko na cene to wychodzi najtaniej jak wynika z moich wyliczeń?

Ale czy na pewno cena jest tu najważniejsza? bo dla mnie to była na trzecim miejscu, warto rozważyć jeszcze inne kwestie a nie tylko cenę

• Odpowiedzi 135
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale czy na pewno cena jest tu najważniejsza? bo dla mnie to była na trzecim miejscu, warto rozważyć jeszcze inne kwestie a nie tylko cenę

Ale konkretnie jakie to ważne kwestie?

Wg mnie tu decyduje cena 90% , inne np wpływ otoczenia, "wydaje mi się", zabobony - 5% i akumulacyjność z 5%

silki ludzie nie kupują. Rozmawiałem w dużym składzie to nr1 jest ceramika poryzowana potem daleko w tyle beton komórkowy, a śladowe ilości to silikaty.

Inwestor z reguły pyta wykonawcę z czego najlepiej budować. A wykonawca poleca to co zna ( wystarczy obejrzeć film "Rejs"). Tak naprawdę najfajniejszym materiałem dla wykonawcy jest Itong. Duże,równe,lekkie,bardzo łatwe do cięcia. Silikaty są najgorszym materiałem dla wykonawcy. Małe i ciężkie,trudne do cięcia.

Każdy wybiera to co mu pasuje.

Ja wybrałem z przekonaniem silkę E18, a na działówki E8.

Wykonawca najczęściej doradzi Ci gazobeton, bo jak pisał ktoś wcześniej - łatwo, szybko, lekko się muruje. Ja na starcie powiedziałem firmie, że mają wyceniać murowanie z siikatu. Gość mówił, że robocizna przy nośnych nie będzie droższa, działówki trochę tak. Zastrzegli tylko, że może być krzywy bloczek i np. pójść więcej kleju, ale Xella się spisała i wszystko jest idealnie równe. Nie wiem, jak inni producenci. Transport po 24 palety przez pośrednika bezpośrednio z fabryki (dużo taniej), ale dochodzi rozładunek we własnym zakresie (np. koparką z widłami). Z lokalnej hurtowni - np.po 12 palet HDS-em, wyjdzie na to samo. Palety zwróciłem niemal wszystkie do hurtowni, ok.12 zł kaucji/szt. Hurtownia wzięła też z powrotem jedną całą niewykorzystaną paletę E18.

Buduje się łatwo, jak jest porządny sprzęt - duża kątówka z diamentem, porządna wiertarka, itp. Zalet jest wiele, wad też kilka, ale wady dotyczą raczej wykonawcy, nie końcowego użytkownika. Reasumując - dla mnie najlepszy materiał na ściany, a miałem już dom z Ytonga, jak i drewniany, a tzw. pustak ceramiczny jakoś mnie nie przekonuje, choć nie przeczę, że materiał ciepły i dom będzie "wieczny".

Ale konkretnie jakie to ważne kwestie?

Wg mnie tu decyduje cena 90% , inne np wpływ otoczenia, "wydaje mi się", zabobony - 5% i akumulacyjność z 5%

No cóż ja nie wieżę w zabobony, jest jeszcze wiele innych zalet silikatu o których można sobie poczytać sieci, ale i tak każdy będzie

Chwalił materiał z którego wybudował albo mu muraż polecił bo mu się łatwo i szybko z niego robi

A co powiecie na działówki?

TERMOton porotherm 11,5

gr. 0,115

dł. 0,325

wys. 0,325

pow. 0,105625

il. szt./m2 9,467455621

cena za szt. 2,40 zł

cena za m2 22,72 zł

SILIKAT N12

gr. 0,12

dł. 0,25

wys. 0,22

pow. 0,055

il. szt./m2 18,18181818

cena za szt. 1,55 zł

cena za m2 28,18 zł

LEIER THERMOPOR 11,5 P+W

gr. 0,115

dł. 0,375

wys. 0,238

pow. 0,08925

il. szt./m2 11,20448179

cena za szt. 2,28

cena za m2 25,54621849

Gazobeton Biały Solbet 12

gr. 0,12

dł. 0,24

wys. 0,49

pow. 0,1176

il. szt./m2 8,503401361

cena za szt. 2,59 zł

cena za m2 22,02 zł

YTONG 11,5

gr. 0,115

dł. 0,199

wys. 0,599

pow. 0,119201

il. szt./m2 8,389191366

cena za szt. 3,29 zł

cena za m2 27,60 zł

Różnice już nie takie duże. Choć beton komórkowy przez małą akumulacyjność chyba nie będzie dobrym wyborem.

Edytowane przez siwy211

Powiedzcie mi dobrzy ludzie czy te ceny są jakieś zaniżone czy faktycznie silka wychodzi bardzo drogo?

Co sami byście wybrali biorąc pod uwagę wykonanie samych ścian, ocieplenie, tynkowanie i rozprowadzenie instalacji?

Pozdrawiam

W zeszłym roku miałem ten sam dylemat. Szukałem najtańszej opcji na wybudowanie ścian. Wybrałem Termoton. Na 3,6 tyś sztuk było ok 20 stłuczek z czego większość z winy rozładunku na budowie. MAX teoretycznie w zakupie wyszedł by taniej ale murarze doliczyli by za spoiny pionowe i wyszło by wiecej zaprawy.

a tzw. pustak ceramiczny jakoś mnie nie przekonuje, choć nie przeczę, że materiał ciepły i dom będzie "wieczny".

Nie "wieczny", lecz wietrzny....;)

Na zewnątrz 24 cm. szarego styro (kilka puszek pianki poszło w uszczelnianie łączeń), pierwszy wiersz zasypany perlitem, a z jednego gniazdka pizga zimnem....;) (i to nie na łączeniu ścian, ale na środku ściany...).

Będę budował 2 dom. Jak się uda kupić w dobrej cenie to z silikatu, jak nie to albo zewn. z BK i wewn. z silikatu albo stary poczciwy max (U220) na pełną zaprawę w pionie i poziomie. Kicham na te trochę więcej zaprawy.

Nie "wieczny", lecz wietrzny....;)

Na zewnątrz 24 cm. szarego styro (kilka puszek pianki poszło w uszczelnianie łączeń), pierwszy wiersz zasypany perlitem, a z jednego gniazdka pizga zimnem....;) (i to nie na łączeniu ścian, ale na środku ściany...).

Będę budował 2 dom. Jak się uda kupić w dobrej cenie to z silikatu, jak nie to albo zewn. z BK i wewn. z silikatu albo stary poczciwy max (U220) na pełną zaprawę w pionie i poziomie. Kicham na te trochę więcej zaprawy.

Myślisz że to pizganie zimnem spowodowane jest brakiem spoin pionowych czy tym że porotherm ma puste przestrzenie?

Bo jeśłi chodzi o spoiny pionowe to silke też musiał byś murować ze spoinami pionowymi, a jeśli myślisz że to wina pustych przestrzeni to max też nic nie zmieni, prawda?

Myślisz że to pizganie zimnem spowodowane jest brakiem spoin pionowych czy tym że porotherm ma puste przestrzenie?

Bo jeśłi chodzi o spoiny pionowe to silke też musiał byś murować ze spoinami pionowymi, a jeśli myślisz że to wina pustych przestrzeni to max też nic nie zmieni, prawda?

Ja myślę że jest spowodowane słabą ekipą budowlaną. Ktoś gdzieś coś pochrzanił dal za mało zaprawy i dlatego jest jak jest. Znam kilka osób które sie ostatnio budowały, i nikt nie stawiał z MAXa. Przeważnie był Porotherm Wienerbergera. Nic nikomu nie pizga :)

Jak trzy lata temu w ostatnią, "prawdziwą" zimę mieszkałem w domu z ceramiki Wienebergera, to w kuchni nad blatem miałem rząd 4gniazdek.

Jak temperatura na zewnatrz szalała poniżej -10C, to pod gniazdkami mozna było piwko sobie schłodzić ;)

Tak wiec po przemyśleniu sprawy po silikacie, następny w kolejności jest BK, o jak największej gęstości.

Edytowane przez fotohobby

Szczerze powiedziawszy nie znajduję do końca wytłumaczenia, ale takie sygnały na FM się powtarzają. Myślę, że składa się na to budowa zamków w ceramice poryzowanej, niedokładność murowania i jej kruchość. Jak Ci elektryk "wydziabie" dziurkę pod puszki to rozwali z pół pustaka (u mnie wiej tam, gdzie mam baterię 4 gniazdek).

BK i silkat są jednak bardziej jednolitymi materiałami (mimo drążeń bloczków wapienno-piaskowych), a zwykła (zimna) ceramika jest dużo bardziej twarda.

BK i silikat mają lepsze (bardziej przylegające do siebie) zamki, a zwykły max można wymurować na pełną spoinę poziomą i pionową.

Zrobisz jak zechcesz (proponuję uczyć się na cudzych błędach), ja po raz drugi z ceramiki poryzowanej domu nie wzniosę.

Udanych wyborów.

Izolacyjność akustyczna ścian działowych

Szczególnie podoba mi się tabela w której jest opisane jak wygłuszają ściany różnego rodzaju i grubości

Cegła pełna gr. 12 cm - 47 dB

Porothem 11,5 P+W - 42 dB

Silka E12 - 45 dB

Ytong PP4/0,6 gr. 11,5 cm - 34 dB

Cegła pełna wymiata, ale czy różnica 3 dB miedzy ceramiką a silką jest tak zauważalna?