Darek Volke 25.11.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Jeśli chodzi o bloczki n24 to wygląda to tak: Bloczek Silikatowy N24: 2,60 zł - bloczek 47,27 zł - 1m2 19,300 zł - w sumie nawet jeśli by było po 2.4 zł jak piszesz to wychodziło by tak: 2,40 zł - bloczek 43,60 zł - 1m2 17,800 zł - w sumie dlatego że są mniejsze i mimo że tańsze to ich więcej trzeba na m2. A wracając do sedna sprawy to na prawdę ceramika jest teraz najtańsza w budowie i jeśli nastawimy się tylko na cene to wychodzi najtaniej jak wynika z moich wyliczeń? Ale czy na pewno cena jest tu najważniejsza? bo dla mnie to była na trzecim miejscu, warto rozważyć jeszcze inne kwestie a nie tylko cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 25.11.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Gdyby roznica w cenie oscylowala w rozsadnych granicach tj do 20% to moze bym sie zastanawial co wybrac. Z wyliczen siwy221 wynika ze musialby doplacac okolo 50% do silki. Jak Darek Volke chcesz argumentowac taka doplate? Zakladam ze obliczenia sa poprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.11.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Ale czy na pewno cena jest tu najważniejsza? bo dla mnie to była na trzecim miejscu, warto rozważyć jeszcze inne kwestie a nie tylko cenę Ale konkretnie jakie to ważne kwestie? Wg mnie tu decyduje cena 90% , inne np wpływ otoczenia, "wydaje mi się", zabobony - 5% i akumulacyjność z 5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.11.2015 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 silki ludzie nie kupują. Rozmawiałem w dużym składzie to nr1 jest ceramika poryzowana potem daleko w tyle beton komórkowy, a śladowe ilości to silikaty.Inwestor z reguły pyta wykonawcę z czego najlepiej budować. A wykonawca poleca to co zna ( wystarczy obejrzeć film "Rejs"). Tak naprawdę najfajniejszym materiałem dla wykonawcy jest Itong. Duże,równe,lekkie,bardzo łatwe do cięcia. Silikaty są najgorszym materiałem dla wykonawcy. Małe i ciężkie,trudne do cięcia.Każdy wybiera to co mu pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy211 26.11.2015 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Podsumowując. Jeśli koszty grają największą role i jest ściana 2 warstwowa to brać co jest najtańsze. Czyli jednak będzie ceramika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 26.11.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Ja wybrałem z przekonaniem silkę E18, a na działówki E8. Wykonawca najczęściej doradzi Ci gazobeton, bo jak pisał ktoś wcześniej - łatwo, szybko, lekko się muruje. Ja na starcie powiedziałem firmie, że mają wyceniać murowanie z siikatu. Gość mówił, że robocizna przy nośnych nie będzie droższa, działówki trochę tak. Zastrzegli tylko, że może być krzywy bloczek i np. pójść więcej kleju, ale Xella się spisała i wszystko jest idealnie równe. Nie wiem, jak inni producenci. Transport po 24 palety przez pośrednika bezpośrednio z fabryki (dużo taniej), ale dochodzi rozładunek we własnym zakresie (np. koparką z widłami). Z lokalnej hurtowni - np.po 12 palet HDS-em, wyjdzie na to samo. Palety zwróciłem niemal wszystkie do hurtowni, ok.12 zł kaucji/szt. Hurtownia wzięła też z powrotem jedną całą niewykorzystaną paletę E18.Buduje się łatwo, jak jest porządny sprzęt - duża kątówka z diamentem, porządna wiertarka, itp. Zalet jest wiele, wad też kilka, ale wady dotyczą raczej wykonawcy, nie końcowego użytkownika. Reasumując - dla mnie najlepszy materiał na ściany, a miałem już dom z Ytonga, jak i drewniany, a tzw. pustak ceramiczny jakoś mnie nie przekonuje, choć nie przeczę, że materiał ciepły i dom będzie "wieczny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 26.11.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Ale konkretnie jakie to ważne kwestie? Wg mnie tu decyduje cena 90% , inne np wpływ otoczenia, "wydaje mi się", zabobony - 5% i akumulacyjność z 5% No cóż ja nie wieżę w zabobony, jest jeszcze wiele innych zalet silikatu o których można sobie poczytać sieci, ale i tak każdy będzie Chwalił materiał z którego wybudował albo mu muraż polecił bo mu się łatwo i szybko z niego robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 26.11.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Ja pójdę w Porotherm 25 Dryfix, cena około 4,8 zł (wraz z pianką), 10,7 sztuk/m2, czyli jeden m2 około 50 zł Czysto, szybko (niższe cena za wykonanie) oraz małe przerwy technologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy211 27.11.2015 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 (edytowane) A co powiecie na działówki? TERMOton porotherm 11,5gr. 0,115dł. 0,325wys. 0,325pow. 0,105625il. szt./m2 9,467455621cena za szt. 2,40 zł cena za m2 22,72 zł SILIKAT N12gr. 0,12dł. 0,25wys. 0,22pow. 0,055il. szt./m2 18,18181818cena za szt. 1,55 zł cena za m2 28,18 zł LEIER THERMOPOR 11,5 P+Wgr. 0,115dł. 0,375wys. 0,238pow. 0,08925il. szt./m2 11,20448179cena za szt. 2,28cena za m2 25,54621849 Gazobeton Biały Solbet 12gr. 0,12dł. 0,24wys. 0,49pow. 0,1176il. szt./m2 8,503401361cena za szt. 2,59 zł cena za m2 22,02 zł YTONG 11,5gr. 0,115dł. 0,199wys. 0,599pow. 0,119201il. szt./m2 8,389191366cena za szt. 3,29 zł cena za m2 27,60 zł Różnice już nie takie duże. Choć beton komórkowy przez małą akumulacyjność chyba nie będzie dobrym wyborem. Edytowane 27 Listopada 2015 przez siwy211 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.11.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Dzialówki to juz bezwzględnie z silikatu. Raz akumulacyjnośc, dwa - akustyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 27.11.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Powiedzcie mi dobrzy ludzie czy te ceny są jakieś zaniżone czy faktycznie silka wychodzi bardzo drogo? Co sami byście wybrali biorąc pod uwagę wykonanie samych ścian, ocieplenie, tynkowanie i rozprowadzenie instalacji? Pozdrawiam W zeszłym roku miałem ten sam dylemat. Szukałem najtańszej opcji na wybudowanie ścian. Wybrałem Termoton. Na 3,6 tyś sztuk było ok 20 stłuczek z czego większość z winy rozładunku na budowie. MAX teoretycznie w zakupie wyszedł by taniej ale murarze doliczyli by za spoiny pionowe i wyszło by wiecej zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 27.11.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 a tzw. pustak ceramiczny jakoś mnie nie przekonuje, choć nie przeczę, że materiał ciepły i dom będzie "wieczny". Nie "wieczny", lecz wietrzny.... Na zewnątrz 24 cm. szarego styro (kilka puszek pianki poszło w uszczelnianie łączeń), pierwszy wiersz zasypany perlitem, a z jednego gniazdka pizga zimnem.... (i to nie na łączeniu ścian, ale na środku ściany...). Będę budował 2 dom. Jak się uda kupić w dobrej cenie to z silikatu, jak nie to albo zewn. z BK i wewn. z silikatu albo stary poczciwy max (U220) na pełną zaprawę w pionie i poziomie. Kicham na te trochę więcej zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 27.11.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Stałem przed decyzją kilka tygodni temu, jeśli coś Ci pomoże to wybrałem Ytong na ściany zew. i wew. silkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy211 28.11.2015 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Nie "wieczny", lecz wietrzny.... Na zewnątrz 24 cm. szarego styro (kilka puszek pianki poszło w uszczelnianie łączeń), pierwszy wiersz zasypany perlitem, a z jednego gniazdka pizga zimnem.... (i to nie na łączeniu ścian, ale na środku ściany...). Będę budował 2 dom. Jak się uda kupić w dobrej cenie to z silikatu, jak nie to albo zewn. z BK i wewn. z silikatu albo stary poczciwy max (U220) na pełną zaprawę w pionie i poziomie. Kicham na te trochę więcej zaprawy. Myślisz że to pizganie zimnem spowodowane jest brakiem spoin pionowych czy tym że porotherm ma puste przestrzenie? Bo jeśłi chodzi o spoiny pionowe to silke też musiał byś murować ze spoinami pionowymi, a jeśli myślisz że to wina pustych przestrzeni to max też nic nie zmieni, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 28.11.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Myślisz że to pizganie zimnem spowodowane jest brakiem spoin pionowych czy tym że porotherm ma puste przestrzenie? Bo jeśłi chodzi o spoiny pionowe to silke też musiał byś murować ze spoinami pionowymi, a jeśli myślisz że to wina pustych przestrzeni to max też nic nie zmieni, prawda? Ja myślę że jest spowodowane słabą ekipą budowlaną. Ktoś gdzieś coś pochrzanił dal za mało zaprawy i dlatego jest jak jest. Znam kilka osób które sie ostatnio budowały, i nikt nie stawiał z MAXa. Przeważnie był Porotherm Wienerbergera. Nic nikomu nie pizga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.11.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 (edytowane) Jak trzy lata temu w ostatnią, "prawdziwą" zimę mieszkałem w domu z ceramiki Wienebergera, to w kuchni nad blatem miałem rząd 4gniazdek. Jak temperatura na zewnatrz szalała poniżej -10C, to pod gniazdkami mozna było piwko sobie schłodzić Tak wiec po przemyśleniu sprawy po silikacie, następny w kolejności jest BK, o jak największej gęstości. Edytowane 28 Listopada 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.11.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Ja bym najchetniej wybudował z pełnej czerwonej cegły. Tylko raczej ekipy się do takich perwersji nie znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 28.11.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Myślisz że to pizganie zimnem spowodowane jest brakiem spoin pionowych czy tym że porotherm ma puste przestrzenie? Bo jeśłi chodzi o spoiny pionowe to silke też musiał byś murować ze spoinami pionowymi, a jeśli myślisz że to wina pustych przestrzeni to max też nic nie zmieni, prawda? Szczerze powiedziawszy nie znajduję do końca wytłumaczenia, ale takie sygnały na FM się powtarzają. Myślę, że składa się na to budowa zamków w ceramice poryzowanej, niedokładność murowania i jej kruchość. Jak Ci elektryk "wydziabie" dziurkę pod puszki to rozwali z pół pustaka (u mnie wiej tam, gdzie mam baterię 4 gniazdek). BK i silkat są jednak bardziej jednolitymi materiałami (mimo drążeń bloczków wapienno-piaskowych), a zwykła (zimna) ceramika jest dużo bardziej twarda. BK i silikat mają lepsze (bardziej przylegające do siebie) zamki, a zwykły max można wymurować na pełną spoinę poziomą i pionową. Zrobisz jak zechcesz (proponuję uczyć się na cudzych błędach), ja po raz drugi z ceramiki poryzowanej domu nie wzniosę. Udanych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 28.11.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 W poprzednim domu po pierwszej zimię uszczelnień akrylem wewnatrz wszystkie gniazdka zwłaszcza przejścia kabli. Był to szkieleciak drewniany niezbyt starannie wykonany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy211 28.11.2015 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Izolacyjność akustyczna ścian działowych Szczególnie podoba mi się tabela w której jest opisane jak wygłuszają ściany różnego rodzaju i grubości Cegła pełna gr. 12 cm - 47 dBPorothem 11,5 P+W - 42 dBSilka E12 - 45 dBYtong PP4/0,6 gr. 11,5 cm - 34 dB Cegła pełna wymiata, ale czy różnica 3 dB miedzy ceramiką a silką jest tak zauważalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts