Marek88.8 22.12.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) U mnie będzie BK 24 Solbet, działówki BK 12 Solbet. Mimo iż mam 50 km do fabryki to cena u mnie jest 5.85 + transport. (Cena przy zakupie pow 1000 szt., poniżej jest wyższa) Obczaiłem wszystkie składy budowlane w okolicy i ta cena jest najniższa za BK 24 600 Solbet. Coś dziwnie tani ten BK masz w Krakowie. No i u mnie cena dot. zakupu teraz czyli w okresie zimowym. 3 mies temu wołali za sztukę prawie 7 zł. A teraz ceny spadły ze względu na okres zimowy. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Marek88.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pollo_loco 27.12.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 No to dobra cena. Beton gęstość 600 to już fajny materiał. W sezonie obawiam się jednak, że cena zostanie "spompowana" o jakieś 30 proc. w górę, a solbet to niestety materiał, który w odróżnieniu od np. Porothermu nie bardzo postoi na budowie przez 2-3 miesiące, ob może sobie zamoknąć i stracić nośność deklarowaną przez producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 27.12.2015 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 No ale w tym wątku cena jest najważniejsza a nie akumulacyjność czy akustyka I bardzo dobrze. Nie każdy ma słuch audiofila lub mieszka przy autostradzie by akustyka miała znaczenie. Poza tym do akustycznych ścian przydłąy by sie odpowiednie okna. A to droga impreza. Akumulacyjność jest przereklamowana. Wiem to z własnego doświadczenia. O ile ma jakieś niewielkie znaczenie przy opalaniu domu np miałem węglowym czy koksem to nie ma żadnego znaczenia przy gazie czy pompie ciepła. Za to cena to taki czynnik który jest najczęściej brany pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 28.12.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 jesli chodzi o akustyke to nadal ciężkie ciegły wygrywają z lekkimi pustakami! więc to nie argument. najlepszy obecnie materiał to albo dom lany z betonu albo silka wielkoformatowa. ale wybór cieńszej grubości skutkuje gorszą akustyką... akustyka jest ważna dla dwóch grup budujących: dla tych co maja blisko i ulicę i wielu sąsiadów oraz dla tych na pustkowiu, bo są zagrożeni że im przed nosem wyrosną wiatraki... dlatego silke 18 i 15 cm można rozważyć już wewnątrz domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.12.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Silikaty są cieńsze, ale mają fatalną izolacyjność termiczną... W związku z tym będzie trzeba dać znacznie więcej izolacji termicznej, żeby uzyskać docelowe "U" ściany. To czy bardziej opłaci się Porotherm czy silka trzeba sobie po prostu przeliczyć (ile za m2 ściany o docelowej izolacyjności). Ja liczyłem i wyszło mi, że jednak P25 jest tańszy... Tyłko, ze Twoje "porady" są nic niewarte... W każdym wpisie polecasz wyroby Winebergera, jak nie ceremikę z dziurami, to ich dachówki. To już nie pierwszy raz, kiedy ta firma reklamuje sie przez "szeptaczy"... Jedni od dłuższego czasu już się nie pokazują, to pojawili się następcy.... Żenada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 28.12.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 To czy bardziej opłaci się Porotherm czy silka trzeba sobie po prostu przeliczyć (ile za m2 ściany o docelowej izolacyjności). Ja liczyłem i wyszło mi, że jednak P25 jest tańszy... Ja też liczyłem i jeszcze tańszy jest Termoton Jakościowo nie odbiega od Porothermu a na moim domu zaoszczędziłem ponad 3 tyś złotych. Następny dom też będzie z Termotonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.12.2015 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 zbigor: dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 28.12.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 No to dobra cena. Beton gęstość 600 to już fajny materiał. W sezonie obawiam się jednak, że cena zostanie "spompowana" o jakieś 30 proc. w górę, a solbet to niestety materiał, który w odróżnieniu od np. Porothermu nie bardzo postoi na budowie przez 2-3 miesiące, ob może sobie zamoknąć i stracić nośność deklarowaną przez producenta Mi nie zamoknie ponieważ kupuję w hurtowni teraz po cenie zimowej a dostawa będzie na wiosnę jak będę miał już wylany chudziak na fundamencie. Warunkiem jest wykupienie i zapłata za materiał teraz. A dostawa będzie w późniejszym terminie prosto z fabryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 29.12.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Silikaty są cieńsze, ale mają fatalną izolacyjność termiczną... W związku z tym będzie trzeba dać znacznie więcej izolacji termicznej, żeby uzyskać docelowe "U" ściany. To czy bardziej opłaci się Porotherm czy silka trzeba sobie po prostu przeliczyć (ile za m2 ściany o docelowej izolacyjności). Ja liczyłem i wyszło mi, że jednak P25 jest tańszy... bez sensu jest ocena silikatów pod kątem termoizolacyjności. to nie jest materiał ociepleniowy! To jest idealny materiał na dom pasywny. I poniekąd zapewnia lepszą termoochronę niż najcieplejsze pustaki! Bo w przeciwienstwie do mega ciepłych pustaków AKUMULUJE CIEPŁO i wnętrze salonu z silki dobrze zniesie ciągłe wbieganie dzieci drzwiami od tarasu, tuż po ich zamknięciu od razu będzie tak samo ciepło jak było! a w gazobetonowych salonach - zapomnij, zimne powietrze co wtedy wpadnie, zostaje "na zawsze". ponadto silka lepiej izoluje akustycznie od gazobetonu. grubsza warstwa ocieplenia wcale nie jest dużo drozsza od cieńszej warstwy, zwłaszcza biorąc pod uwagę koszt siatki, tynku i robocizny. gazobeton można polecać tylko do domków letniskowych czy innych nieogrzewanych stale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 29.12.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 u mnie z porothermu są tylko ścianki poddasza. Bo zostały mi resztki z budów "dla byle kogo" oraz bo poddasze już sama powierzchnia ocieplonych wełna połaci dachowch jest nieakumulacyjne! na podłodze też ocieplenie bo chroni ono parter. tu zamierzam wykorzystać nieakumulacyjność do szybkiego uzyskiwania ciepła aoraz do nieogrzewania tej powierzchni wtedy gdy nie jest użytkowana. całe mieszkanie mam zamiar mieć na dole, góra tylko czasem dla rozrywki czy dla gości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 30.12.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Kolego, a Ty widać jesteś miłośnikiem silikatów, skoro tak Cię boli mój post... Każdy materiał materiał jest dobry, jeżeli zapewnia parametry ściany zgodne z projektem. Pozdrawiam, Zgodnie z projektem ? to u mnie by było ciężko bo miałem ścianę silikat 24 + styro 10cm więc nijak ma się to do dobrego parametru:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Kolego, a Ty widać jesteś miłośnikiem silikatów, skoro tak Cię boli mój post... Każdy materiał materiał jest dobry, jeżeli zapewnia parametry ściany zgodne z projektem. Pozdrawiam, Różnica jest taka, że jeśli polecam silikaty (bo jestem ich zwolennikiem) to nie wymieniam konkretnego produktu konkretnej i zawsze tej samej firmy. Tak jak Ty. Poza tym udzielam się na różne tematy, a nie tylko ściany, stropy i dachy - czyli to co produkuje W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marziel 15.01.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Izolacyjność akustyczna ścian działowych Szczególnie podoba mi się tabela w której jest opisane jak wygłuszają ściany różnego rodzaju i grubości Cegła pełna gr. 12 cm - 47 dB Porothem 11,5 P+W - 42 dB Silka E12 - 45 dB Ytong PP4/0,6 gr. 11,5 cm - 34 dB Cegła pełna wymiata, ale czy różnica 3 dB miedzy ceramiką a silką jest tak zauważalna? Mieszkałem w domu z porothermu, aktualnie mieszkam w domu w całości z silki i mówiąc szczerze nie odczuwam jakiejś specjalnej różnicy w akustyce ścian działowych, moim zdaniem jest na podobnym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c32bud 15.01.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 U mnie będzie gazobeton, ale to nic nie znaczy poza tym że u mnie będzie gazobeton.... W ogóle dyskusja jaki materiał będzie najlepszy na ściany bez rozpatrzenia innych uwarunkowań jest moim zdaniem lekko niezasadny... Np budynek przy ruchliwej drodze a budynek przy ścianie lasu czy budynek na płaskim a budynek w strefie zagrożonej jakimiś osuwiskami czy szkodami górniczymi itp. można by tak bez końca.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.01.2016 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Pierwszy mój pomysł był BK, potem poczytałem, że dobrze jest od razu na takiej ścianie robić elewację, a że moja budowa będzie rozłożoną w czasie inwestycją pomyślałem o ceramice poryzowanej. Teraz im więcej czytam, to coraz bardziej przekonują mnie silikaty Jeśli silikaty to pustak 24 + 25 styro będzie ok? Czy może 18 + 25? Edytowane 15 Stycznia 2016 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher_bis 15.01.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) ja od poczatku napalilem sie na BK z czasem to napalenie gasło na korzyść zalet Porothermu... efekt: podpisana umowa na budowe SSO z Porotherm Profi 25 cm na kleju http://www.wienerberger.pl/porotherm-25-profi.html?lpi=1119356883967 do tego dojdzie 20 cm Austrotherm EPS FASSADA PREMIUM i będize ciepło miło przytulnie i CICHO sciany działowe z Porotherm profi 11,5 cm http://www.wienerberger.pl/porotherm-11.5-profi.html?lpi=1119356883967 Pozdrav Edytowane 15 Stycznia 2016 przez forscher_bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.01.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Pierwszy mój pomysł był BK, potem poczytałem, że dobrze jest od razu na takiej ścianie robić elewację, a że moja budowa będzie rozłożoną w czasie inwestycją pomyślałem o ceramice poryzowanej. Teraz im więcej czytam, to coraz bardziej przekonują mnie silikaty Jeśli silikaty to pustak 24 + 25 styro będzie ok? Czy może 18 + 25? Różnica jest praktycznie tylko estetyczna - grubość ściany, szerokość parapetów na zewnątrz i wewnątrz. 18cm silikatu daje wszystko, co powinna mieć warstwa konstrukcyjna - nośność, izolacyjnośc akustyczna, akumulacja ciepła. Bloczki 18cm są tańsze, ale być może konstruktor stwierdzi, że ściany potrzebują rdzeni żelbetowych w scianach szczytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.01.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Bloczki 18cm są tańsze, ale być może konstruktor stwierdzi, że ściany potrzebują rdzeni żelbetowych w scianach szczytowych. Być może, zwłaszcza, że planuję lane skosy (trumnę) na poddaszu. Przy silikatach chyba z ociepleniem nie ma sensu schodzić poniżej 25 cm. Czy może 20 wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.01.2016 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Zamów OZC, wtedy możesz sobie sprawdzić uzyskiwane oszczędności, versus nakłady. I czas zwrotuNa pewno 25 cm rozrzutnością nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.01.2016 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Na pewno 25 cm rozrzutnością nie bedzie. No to nie ma tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts