Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Biorę udział w projektowaniu badania o świadomości Polaków na temat oszczędności domowych (energia, woda, energia cieplna). Potrzebuję kilkudziesięciu opinii na temat tego jaka może być świadomość na ten temat. Jeżeli bym mógł prosić o Waszą luźną opinię na ten temat to byłbym wdzięczny. Poniżej kilka pytań wprowadzających:

Czy Polacy oszczędzają energię?

Czy wiedzą jakie są możliwości aby obniżyć rachunki?

Czy wiedzą jakie urządzenia generują największe koszty i jak obliczyć taki koszt dla danego urządzenia?

Jakie metody oszczędności znają? Czy jakiekolwiek zastosowali?

Czy nasze społeczeństwo oszczędza prąd a jeżeli tak to z jakich powodów? (oszczędności/ekologia)?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Jak ma być społeczeństwo świadome jak zwracasz się do nich takim bełkotem?

Dzieki za podpowiedź. Doceniam:)

Pytania mają wprowadzić do tematu, zachęcić do podzielenia się własnymi doświadczeniami na temat oszczędzania energii..

Wracając do tematu, myślicie że polskie społeczeństwo zwraca uwagę na oszczędności, stosuje nowe technologie aby zmniejszyć swoje rachunki?

Wystarczy przejrzeć kilka tematów na tym Forum, żeby przekonać się że niektórzy Polacy wiedzą bardzo dużo o oszczędzaniu energii i nowoczesnych technologiach. Nie znam się na badaniach socjologicznych, ale zapewne taki przegląd da Ci znacznie lepsze pojęcie o świadomości jakiejś minimalnej części społeczeństwa niż rzucenie powyższych pytań na Forum, a uzyskany wynik będzie tak samo nieprzydatny do wyciągnięcia wniosków o charakterze statystycznym, tzn. próba respondentów będzie tak samo niereprezentatywna.

Wracając do tematu, myślicie że polskie społeczeństwo zwraca uwagę na oszczędności, stosuje nowe technologie aby zmniejszyć swoje rachunki?

Część tego społeczeństwa tak, ale większość zdecydowanie nie inwestuje w nowe technologie. Dla sporej grupy ludzi oszczędzanie na energii to palenie śmieciami w kotle na wszystko. Plastiki, buty i szlak wie co jeszcze. Od lat zwracam uwagę na klasę energetyczną kupowanych urządzeń, oświetlenie to w większości led-y, kociol kondensacyjny, ale auto z silnikiem doładowanym ( w benzynie) 150KM z litra pojemności - mnie nie przekonuje.

Jajmar trzeba się zastanowić dlaczego tak jest że ludzie nie oszczędzają.. Moim zdaniem społeczęstwo nie jest wyedukowane. Tak samo jak zepsuje się lodówka to lecą od razu kupić nową nie myślą jaka moze być przyczyna czy da się to naprawić . Jest wiele firm które naprawiają sprzęt agd. Ale ludzie myślą że jak zgaśnie lampka w lodówce to lodówka nie dzieła..

Część tego społeczeństwa tak, ale większość zdecydowanie nie inwestuje w nowe technologie. Dla sporej grupy ludzi oszczędzanie na energii to palenie śmieciami w kotle na wszystko. Plastiki, buty i szlak wie co jeszcze. Od lat zwracam uwagę na klasę energetyczną kupowanych urządzeń, oświetlenie to w większości led-y, kociol kondensacyjny, ale auto z silnikiem doładowanym ( w benzynie) 150KM z litra pojemności - mnie nie przekonuje.

A nie uważasz że większości społeczeństwa poprostu nie stać na takie inwestycje.Myślę że połowa ludzi w tym popieprzonym kraju ledwo wiąrze koniec z końcem i kombinuje żeby jakoś przeżyć do ostatniego.

Czy Polacy oszczędzają energię?

Czy wiedzą jakie są możliwości aby obniżyć rachunki?

Czy wiedzą jakie urządzenia generują największe koszty i jak obliczyć taki koszt dla danego urządzenia?

Jakie metody oszczędności znają? Czy jakiekolwiek zastosowali?

Czy nasze społeczeństwo oszczędza prąd a jeżeli tak to z jakich powodów? (oszczędności/ekologia)?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

to co ja zauważyłem po rodzinie i znajomych

-tak oszczędzają

-starsi nie mają pojęcia ( przykład - co chwile wyłączają światło mimo że za chwilę muszą je zapalić )

- zauważyłem że za całe zło winny jest telewizor ( który jest nowej generacji) , mimo że w piwnicy chodzą sprzęty z PRL-u , ale ich nie widać !

- siedzieć po ciemku - z zastosowaniem to w końcu dali się namówić na wymianę okien.

- oszczędzamy bo jest drogi nie dla ekologi! :p

A nie uważasz że większości społeczeństwa poprostu nie stać na takie inwestycje.Myślę że połowa ludzi w tym popieprzonym kraju ledwo wiąrze koniec z końcem i kombinuje żeby jakoś przeżyć do ostatniego.

Na jakie inwestycje, na węgiel go kotła? I lenistwo już jest usprawiedliwione? Większość tych co ich nie stać to lenie i maja w poważaniu i środowisko i innych.

Jeszcze w ramach ciekwostki:

Ostatnio używając miernika zużycia energii sprawdziłem ile zużywają moje sprzęty. Największym zdziwieniem było to że system dźwiękowy + wieża na standbyu generuje mi 15W ciągle, dodatkowo router Wifi z dekoderem kolejne 12W. Biorąc pod uwagę fakt że aktywnie korzystam z tego sprzętu przez ok 5 godz dziennie, a przez kolejne 19 działa to niepotrzebnie, to wyłączając je otrzymuje roczne oszczędności w wysokości ok 100-120 zł.

Pamiętając o codziennym wyłączaniu ich i nie tracąc na jakości życia oszczędzam.

Sprawdzaliscie w ten sposób swój sprzęt kiedykolwiek?

Wyłączacie swoje urządzenia ze standby?

Od lat zwracam uwagę na klasę energetyczną kupowanych urządzeń, oświetlenie to w większości led-y, kociol kondensacyjny, ale auto z silnikiem doładowanym ( w benzynie) 150KM z litra pojemności - mnie nie przekonuje.

Dla mnie nie ma nic złego i dziwnego w aucie doładowanym mającym 150km z litra. O ile fajnie to jeździ i nie jest za drogie.

I tu jest pies pogrzebany. Jeżeli oszczędzanie/ekologia Nie Opłaca się to racjonalna istota Nie Będzie tego robić. Jeżeli zakup samochodu elektrycznego czy hybrydy byłby mocno dotowany przez Państwo a dodatkowo to auto paliłoby b. mało to ma to sens. Ale wydać 120 tys na obsranego Priusa bo... tak ? To nie racjonalne.

Wydać kasę bez sensu na kolektory które się Nigdy nie zwrócą ? Nieracjonalne.

Segregować śmieci a mimo to płacić za ich wywóz tak samo jak za niesegregowane - Nieracjonalne.

Kupować żarówkę energooszczędną która się nigdy nie zwróci (bo jej trwałość jest Daleeeka od tego co twierdzi producent) -Nieracjonalne.

Itd, itp.

Dopóki ekologia nie będzie się opłacać czyli być dotowana przez pragnący ekologii rząd to będzie fanaberią dla swirów martwiących się bardziej losem mieszkańców wysp Wanuatu niż własnej rodziny.