Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z postawieniem placu zabaw

Recommended Posts

witam wszystkich. mam pytanko. nasza wspolnota mieszkaniowa zdecydowala sie na postawienie placu zabaw na osiedlu. sa dwa a nawet trzy projekty - wszystkie roznia sie polozeniem, cena, urzadzeniami, czyli w sumie wszystkim. i tu mam kilka pytan, ktore sie pojawily w trakcie naszych obrad tudziez klotni:

• czy jest jakas minimalna odleglosc od ulicy, w ktorej musi znajdowac sie plac zabaw?
  • czy jest jakis przepis, ktory zabrania wchodzenia na teren placu z psem?
  • czy urzad miasta moze nam sfinansowac budowe?

bede wdzieczna za kazda odpowiedz.

witam wszystkich. mam pytanko. nasza wspolnota mieszkaniowa zdecydowala sie na postawienie placu zabaw na osiedlu. sa dwa a nawet trzy projekty - wszystkie roznia sie polozeniem, cena, urzadzeniami, czyli w sumie wszystkim. i tu mam kilka pytan, ktore sie pojawily w trakcie naszych obrad tudziez klotni:

• czy jest jakas minimalna odleglosc od ulicy, w ktorej musi znajdowac sie plac zabaw?
  • czy jest jakis przepis, ktory zabrania wchodzenia na teren placu z psem?
  • czy urzad miasta moze nam sfinansowac budowe?

bede wdzieczna za kazda odpowiedz.

odległości w zagospodarowaniu jak również możliwą lokalizację placu zabaw definiuje § 40 Warunków Technicznych :

§ 40. (24) 1. W zespole budynków wielorodzinnych objętych jednym pozwoleniem na budowę należy, stosownie do potrzeb użytkowych, przewidzieć place zabaw dla dzieci i miejsca rekreacyjne dostępne dla osób niepełnosprawnych, przy czym co najmniej 30 % tej powierzchni powinno znajdować się na terenie biologicznie czynnym, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej.

2. Nasłonecznienie placu zabaw dla dzieci powinno wynosić co najmniej 4 godziny, liczone w dniach równonocy (21 marca i 21 września) w godzinach 1000-1600. W zabudowie śródmiejskiej dopuszcza się nasłonecznienie nie krótsze niż 2 godziny.

3. Odległość placów i urządzeń, o których mowa w ust. 1, od linii rozgraniczających ulicę, od okien pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi oraz od miejsc gromadzenia odpadów powinna wynosić co najmniej 10 m.

- odległość od "ulicy" dotyczy " linii rozgraniczających ulicę " które są zdefiniowane na Mapie do celów Projektowych i ( głównie ) określone w zapisach Planu Miejscowego.

czy jest jakis przepis, ktory zabrania wchodzenia na teren placu z psem?

w Prawie Budowlanym są zapisy, że

2. Obiekt budowlany należy użytkować w sposób zgodny z jego przeznaczeniem i wymaganiami ochrony środowiska oraz utrzymywać w należytym stanie technicznym i estetycznym, nie dopuszczając do nadmiernego pogorszenia jego właściwości użytkowych i sprawności technicznej, w szczególności w zakresie związanym z wymaganiami, o których mowa w ust. 1 pkt 1-7.

- i to w zasadzie jest sedno

czy urzad miasta moze nam sfinansowac budowe?

... a tego nie wiem:(

... masz projektantów z uprawnieniami - w zakresie ich pracy jest między innymi wskazanie możliwej lokalizacja Placu zabaw na podstawie analizy działki, zabudowy, odległości w zagospodarowaniu, ... oczywiście wymaganego nasłonecznienia, innych wytycznych, ale i też wymagań związanych z tematem opracowania :) od ławeczki ... po huśtawkę. Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI