Mischka 25.11.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Witam, zakupiliśmy już projekt domu Nevada 2 poniżej link: http://dompasja.pl/?projekty_wordpres=nevada-2&odbicie_lustrzane=TAK załączam też zdjęcie z projektu jak ma wyglądać fundament. I tutaj moje pytanie, czy mogę zrobić tak zwany dla mnie zwyczajny fundament (przepraszam za niefachowe słownictwo) czyli: chudziak, ława fundamentowa zazbrojona i ściana fundamentowa z bloczków betonowych? Dodam, że grunt na działce to od góry ok. 30 cm humusu a poniżej glina. Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 25.11.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 To pytanie do konstruktora, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.11.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Wydziwiane to zbrojenie strasznie, szczególnie to w ławie. Zbrojenie w ścianie z czegoś wynika czy tam nie jest dźwigar w dachu ? Ogólnie to bloczki to najgorsze możliwe rozwiązanie ściany fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mischka 26.11.2015 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Fo_ ma rację, to pytanie do konstruktora, jednak chciałam zasięgnąć opinii społeczności forum, które doświadczone jest w nie jednym boju budowlanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mischka 26.11.2015 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 W załączeniu dorzucam jeszcze dwa zdjęcia, jedno to przekrój trzpienia żelbetowego, drugie zdjęcie to rzut fundamentu, gdzie ten trzpień ma się znajdować. Ma on być umiejscowiony w środku ściany szczytowej w obu ścianach szczytowych. Dach to wiązary dachowe, strop drewniany. Widziałam sporo projektów ale przy żadnym nie widziałam takich ław fundamentowych w ten sposób zazbrojonych i takich trzpieni żelbetowych zwłaszcza przy domach parterowych. Ciekawa jestem waszych opinii na ten temat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.11.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Trzpienie żelbetowe maja za zadanie usztywnienie ściany, w szczególności w budynku bez żelbetowego stropu czyli jak są dźwigary. Tylko w tym projekcie powinny być trzpienie na dłuższych ścianach a nie na szczytach. Nie wiem czy jeden wystarczy. Gdyby były wewnętrzne ściany nosne to bu usztywniły budynek a tu takich brak. Coś musi być, ściany lub rdzenie. Pod takim rdzeniem stopa powinna byc nawet szersza niż te 60cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sproj 26.11.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Witam, proszę pamiętać, że ten projekt ma być adaptowany do lokalnych warunków gruntowych, byc może te ławy wynikają własnie z rozkladu sił. Czy to jest jedyny trzpień jaki występuje w budynku? Jeśli tak to rzeczywiście może zastanawiać. Proponuję zwrócić się do konstruktora, ogólnie powinien "przejrzeć" cały projekt, proszę wybrać osobę doświadczoną, być może ciut droższą ale warto się upewnić czy zastosowane rozwiązania są ok Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mischka 26.11.2015 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Witam,te trzpienie występują po jednym w obu ścianach szczytowych budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 26.11.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Jeśli masz wiotką ścianę szczytową to te trzpienie wraz z zakotwieniem uzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mischka 27.11.2015 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Wydziwiane to zbrojenie strasznie, szczególnie to w ławie. Zbrojenie w ścianie z czegoś wynika czy tam nie jest dźwigar w dachu ? Ogólnie to bloczki to najgorsze możliwe rozwiązanie ściany fundamentowej. Dlaczego twoim zdaniem bloczki to najgorsze rozwiązanie? I jakie w takim razie polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.11.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Dlaczego twoim zdaniem bloczki to najgorsze rozwiązanie? I jakie w takim razie polecasz? Ściany monolityczne polecam, u Ciebie w projekcie dodatkowo masz je zbrojone to działa na plus. A bloczki to taki zamiennik często wymaga co najmniej wieńca góra a czasem i rdzeni co już nie robi tego rozwiązania tanim, dodatkowo ciężej to zaizolować (prawidłowow a ni pomaziać na czarno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 28.11.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Ja odpowiem, jako robol Biorę plan, robię, jak jest na planie, szaluję i zalewam. Z planem nie dyskutuję, nie warto, czasami byłoby to bardzo kosztowne. Powiem tylko, że Twoje rozwiązania nie są typowe. Jeśli chcesz pojedynku konstruktorów, to sobie to zafunduj, chociaż to trochę kosztuje. Jeśli chodzi o ściany monolityczne, jak pisze jajmar, to zbrojenie jest proste, o wiele więcej pracy jest przy szalowaniu. Ale, pewno i tak może się to okazać tańsze, niż ściana murowana, o ile się załatwi szalunki systemowe i wyleje chudziak ustawiany na odpowiednim poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts