Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec gazowy Vitodens222F-pod nieobecność

Nolimit

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie jak ustawić ten piec na zimę - jeśli nikt nie będzie mieszkał. Piec jest sterowany poprzez Vitotronic 100 pokojowy.

Jaką temp ustawić na grzejnikach jaką na podgrzanie wody. Wyjeżdżam na ok 1,5 miesiąca. Pamiętam że ten piec ma coś w sobie że mimo odpowiednich nastaw i tak grzeje jakby po swojemu - były już takie opinie na forum. Nawet jak sie go wyłączy całkowicie lub nada temperaturę. Jak to ustawić żeby po powrocie nie zdziwić się jak zobaczy się rachunek za okres nieobecności w domu.

Chodzi mi o to żeby zabezpieczyć rury i kaloryfery przed zamarazaniem i nie uszkodzić pieca. Jakie nastawy wprowadzić, żeby było ok?

Zostawić odkręcone wszystkie danffosy czy można pozakręcać na min niektóre?

Pozdrawiam

Między godziną 22.00 a 6.00 ogrzewanie pomieszczeń odbywa się ze „zredukowaną temp wynoszącą 3°C (zredukowany tryb grzewczy,zabezpieczenie przed zamarzaniem). Zabezpieczenie przed zamarzaniem kotła grzewczego i podgrzewacza wody użytkowej jest zagwarantowane przez producenta, oczywiście kocioł musi być załączony.

Między godziną 22.00 a 6.00 ogrzewanie pomieszczeń odbywa się ze „zredukowaną temp wynoszącą 3°C (zredukowany tryb grzewczy,zabezpieczenie przed zamarzaniem). Zabezpieczenie przed zamarzaniem kotła grzewczego i podgrzewacza wody użytkowej jest zagwarantowane przez producenta, oczywiście kocioł musi być załączony.

Znaczy ja mam ustawione inaczej godzinowo. Praktycznie mam ustawioną cały czas jedną temperaturę a na noc zmniejszam sobie ręcznie na sterowniku pokojowym o kilka stopni. Więc rozumiem, że mam na tym sterowniku pokojowym ustawić sobie temp. np 15 stopni a na piecu nic nie zmieniać?

Teraz mam na piecu ustawioną temp. podgrzewania wody na 55 stopni chyba a temp w grzejnikach na 35. Czy zmniejszyć te temperatury - jesli tak to do jakich wartości?

Coś jeszcze ustawić na piecu?

Pytam Panowie o te nastawy gdyż w zeszłym roku również wyjeżdzałem na ok miesiąc czasu i zmniejszylem jedynie temperature na sterowniku pokojowym - dość zncznie a mimo to w rachunkach jakoś tego nie odczułem. Praktycznie był taki sam jakbym był w domu przez ten czas. Gdzieś właśnie czytałem, że ten piec ma coś takiego że nawet jak się go całkowicie wyłaczy to on i tak się sam włącza i grzeje do jakieś temepratury. Może jest tak ze mimo ustawienia nizszej temepratury on i tak grzeje cały czas i trzeba coś przestawić na piecu - jakby jakiś tryb wakacyjny czy coś takiego.

PYtanie jeszcze jaką temp. ustawić żeby nic nie popsuć a jednak zaoszczędzić w rachunkach. Myślałem żeby ustawić np temp grzenia wody na np 10 stopni a temp grzejnikow na np 20 stopni? Do tego na pokojowym sterowniku ustawić temperaturę 12 stopni. Będzie ok? Oczywiście wyłączam również cyrkulację wody.

Kaloryfery planuje zrobić w całym domu na pozycje 3 - czy jakoś inaczej ustawić? Może niektóre całkowicie zakrecić?