Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebuje pomocy w doborze pompy do CO

asterixx

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuję pomocy w doborze pompy do CO w domu.

Cały dom - ogrzewanie podłogowe. Dwa rozdzielacze (parter i piętro). Każdy rozdzielacz po 11 obwodów a każdy obwód około 90-100m rurki 16x2 firmy KAN.

Od rozdzielaczy do kotłowni rury zgrzewane 32mm - po mniej więcej 7m odległości.

Rozdzielacze nie mają zestawów pompowych, mieszaczy itp. Belki zasilane są bezpośrenio rurami z kotłowni.

Chciałbym zastosować jedną pompę w kotłowni do zasilania obu rozdzielaczy.

Byłem w kilku hurtowniach - praktycznie zero wsparcia. A hydraulicy "fahofcy" ... szkoda nawet komentować, na 4 pytanych każdy podał inną wielkość pompy. I żaden nie potrafił wyjaśnić dlaczego akurat taka a nie inna.

Jedne fachowiec poradził aby kupić dwie pompy "80"tki i jedna dać na zasilaniu a druga na powrocie, wiec de facto miałby pracować szeregowo. Ale to tez na czuja dobrane.

Jak oszacować potrzebną pompę?

Ja jestem amatorem, ale policzyłbym to tak - przepływem i wyokością podnoszenia.

Zakładałbym przepływ maksymalny na jedną sekcję max 2,5l/min.

Masz 22 sekcję, czyli max 33 litrów na minutę.

Teraz to pomnóż przez 60 minut, czyli wydajność pompy 1980 l/h

Do tego musisz znać maksymalną wysokość podnoszenia.

Zakładamy, że masz tylko podłogówkę, więc zakładam wydajność dp-c (ja taka stosuję na pompach rozdzielaczy).

Następnie wybieram wysokość podnoszenia w najgorszym domowym przypadku wartość 3

I teraz szukam na wykresach doboru pomp, gdzie mieszczę się w polu.

Odznaczam przepływ 2m^3/h i wysokośc podnoszenia 3.

I wychodzi mi np, że mogę użyć pompy

Wilo-Stratos PICO

15/1-6, 25/1-6, 30/1-6

1~230 V - Rp ½, Rp 1, Rp 1¼

celowałbym w 25/1-6

albo na granicy mam

Wilo-Yonos PICO

15/1-6, 25/1-6, 30/1-6

1~230 V - Rp ½, Rp 1, Rp 1¼

tu również rozmiar 25/1-6.

Teraz to co wyliczyliśmy, to są wartości szczytowe. Bo niektóre obiegi zjedziesz do 1,5l/h, niektóre na 2 a inne na 2,5 w zależności od oporów. Po drugie jeśli masz piec gazowy, to pompa w takim piecu ma na moim przykładzie ma wydajność 900l/h przy 90% jej mocy. Zatem teoretycznie to przepływ w Twojej instalacji i tak nie musiałby być większo niż 900l/h, aby odebrać pełna moc kotła.

Jak masz silną pompę w kotle, to możesz przy odrobinie szczęścia ogarnąć nią cały dom.

Mam nadzieję, że odpisze Ci specjalista, bo ja to jestem inzynierem sieci komputerowych, a nie hydraulikiem.

Zajrzyj tutaj:

http://doborpompy.pl/zasady-doboru-pompy-obiegowej-do-c-o/

http://www.wilo.pl/fileadmin/pl/Downloads/domki_2013_04_16_lite.pdf

Edytowane przez saturnv

Witam,

Ja jestem amatorem, ale policzyłbym to tak - przepływem i wyokością podnoszenia.

Zakładałbym przepływ maksymalny na jedną sekcję max 2,5l/min.

Masz 22 sekcję, czyli max 33 litrów na minutę.

Teraz to pomnóż przez 60 minut, czyli wydajność pompy 1980 l/h

Do tego musisz znać maksymalną wysokość podnoszenia. [ ciach ]

Szedłem tym tropem, ale ....

22x2,5x60 = 3300 l/h a nie 1980 ;)

Ale to pikuś. Błąd w twoim myśleniu jest w innym miejscu. Przy opisanym przez Ciebie sposobie liczenia - nie uwzględniasz długości rurek. A wiec taka sama pompka byłaby w przypadku pętli o długości 10m jak i 100m. A tak nie jest, ponieważ przepchnąć wodę przez 100m rurki jest zdecydowanie trudniej jak przez 10m.

I własnie w tym miejscu poległem. Nie potrafię oszacować jakie ciśnienie jest potrzebne do wytworzenia zadanego przepływu.

Generalnie chciałbym mieć pompę, które w moim systemie wytworzy na najwyższym "biegu" przepływ na poziomie 2-2,5l/min na wszystkich pętlach.

Nie jestem pewien, ale w układzie zamkniętym, jakim jest system ogrzewania pompa może być nieco mniejsza jak w układzie nazwijmy to otwartym, albo bardziej ... bez powrotu. Chodzi o to, ze pompa pompuje wodę, ktora do niej wraca, wiec nawet jak pompa pompuje wodę na piętro, to z drugiej strony ta sama woda równoważy słup wody. Inaczej byłoby, gdyby na piętrze woda wylatywała do zlewu.... wówczas pompa musi sobie poradzić z podnoszeniem całej wody.

Reasumujac w układzie grzewczym pompa ma za zadanie pokonać opory ruchu wody a nie ją podnosić i tak naprawdę niewielkie znaczenie ma to, czy to instalacja tylko na jednej kondygnacji czy na dwóch.

Co nie zmienia faktu, ze nie potrafię sobie z tym poradzić... bo podobnie jak Ty jestem bardziej od biegających elektronów niż od H2O ;)

U mnie jest podobny układ i są 2 pompy 25/40 i chodzą na 2 biegu z przepływami 1l/min, także jedna pompa 25/60 powinna ci wystarczyć. Ja wolałem założyć 2 z racji że chciałem mieć stabilne temperatury na parterze i piętrze i widzę że to się sprawdza już 3 sezon (inaczej wychładza się piętro inaczej parter i w różnych godzinach pompy się włączają co nie wyregulujesz na jednej pompie).