Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nibe 1240 - praca tylko w II taryfie

Kac-Per

Recommended Posts

Witam serdecznie

Pompa NIBE 1240 8kW działa już 7 lat bez jakichkolwiek problemów. Dom dość dobrze ocieplony OZC 54kW/m2rok. Kaloryfery na pietrze podłogówka na parterze. W tym roku postanowiłem zmienić parametry pracy pompy aby zwiększyć zużycie prądu w taniej taryfie. W ustawieniach pompy zwiększyłem temperaturę wody grzewczej o 5*C w godzinach 13-15 22-6. Efekt jest taki ze pompa uruchamia sie podgrzewa wodę o kilka stopni wg ustawień i sie wyłącza. Temperatura rośnie dość szybko. Pompa pracuje około 30-40 min i robi przerwę. Po kilkudziesięciu minutach znów rusza i cykl sie powtarza. miałem nadzieje ze jak ustawie pompę w taniej taryfie to podgrzeje podłogę dość znacznie i przez kolejne kilka godzin sie nie uruchomi a tu znaczne odpoczynki w taniej taryfie a około 16-17 ponowie sie uruchamia.

Nie wiem co robić. W sumie nie narzekam na rachunki ale mogło by być lepiej. Co znawcy tematu na to?

Wprawdzie nie czuję się ekspertem ale myślę, że nie jest to najlepszy pomysł na oszczędności. O ile dobrze pamiętam, to w modelach F1240 produkcja CWU była rozwiązana nie za pomocą wężownicy ale poprzez zbiornik w płaszczu wodnym. W związku z tym jeśli ustawimy wysoką temperaturę CWU to może się okazać, że pompa nie będzie w stanie jej osiągnąć w jednym cyklu pracy sprężarki i po postoju na wyrównanie temperatury w płaszczu i w zbiorniku załączy sie ponownie by dogrzac wodę. Bardziej ekonomicznym będzie utrzymywanie niższej temperatury CWU gdyż po pierwsze można ją osiągnąć w jednym cyklu pracy sprężarki a po drugie im większa temperatura w zbiorniku, tym większe straty ciepła przez przenikanie ( woda szybciej stygnie ). Podobnie jest z podłogówką a przy dwóch systemach grzewczych powinniśmy pamiętać, że przy ogrzewaniu konwekcyjnym na piętrze trudno będzie akumulować ciepło.

Pozdrawiam,

Grem

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 year później...