Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont dachu ze stropem Ackermana - dach >40 lat.

kamoreks

Recommended Posts

Witajcie, od pewnego czasu w domu w którym mieszkam przecieka dach. Dach ma powyżej 40 lat i planujemy go wymienić, wyremontować. Znajduje się tu strop Ackermana. Niestety nie znamy się na tym zbyt dobrze i nie wiem co było by najlepszym rozwiązaniem, ktoś kiedyś proponował na ten dach (nie ruszać starej papy itp) nałożyć konstrukcję drewnianą zrobić dach spadzisty i dać blacho-dachówkę czy coś w podobie. Jednak dla mnie jest to obciążanie konstrukcji, dlatego dołączam rysunek z projektem, może komuś coś to powie wytrawnym fachowcom. Proszę o porady w co najlepiej celować przy remoncie takiego dachu ? Czy zerwać jakoś stare pokrycie, czymś wypełnić zamiast tego pumeksu i dać nową papę ? Oczywiście robota zostanie powierzona fachowcom, ale chciałbym mieć chociaż zarys informacji jak Wy to widzicie. Z góry dziękuję.

Nie wiem czy dobrze widzę, ale obecnie to chyba jest jakoś tak:

-2 Warstwy Papy Bitumicznej na Lepiku

-Szlichta Cementowa 2 cm

-Szkło piankowe 6-15 cm (zależy gdzie) dach jest trochę spadzisty w 1 stronę

- 1 Warstwa papy parolizolacja lub "I warstwa papy - paroizolacja"

Dach 001.jpg

Dach 001A.jpg

Edytowane przez kamoreks

W/g mnie , najlepiej byłoby dać warstwę styropapy . Jak jest ocieplenie ścian to zwalić ogniomur i połączyć ocieplenia (bez mostka termicznego). Mozna też dać warstwę styropianu + przezbrojona wylewka 5-6 cm i pokryć termozgrzewalną.Jan
Dziękuję za odpowiedź. Jutro dodam zdjęcia na żywo, jednak mam pytanie, co zrywać, a co zostawić. I gdzie dać tą styropapę na tą wylewkę co tam jest ??