Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe pokrycie żelbetowego dachu - co zastosować?

babarek

Recommended Posts

Planuję remont domu z lat 80. Na początek zabieram się za dach. Aktualny dach to konstrukcja żelbetowa pokryta papą na lepiku.

Dach jest nieocieplony więc występują duże straty ciepła. Płyta pomiędzy górną kondygnacją a niezamieszkałym strychem prowizorycznie ocieplona.

Chciałbym dach ocieplić i położyć na nim blachodachówkę, balchę na rąbek lub blachę na rąbek typu "klik".

1. Które rozwiązanie polecacie. Jak powinno wyglądać prawidłowe wykonanie polecanego rozwiązania?

2. Chciałbym wypuścić dach poza obrys budynku przykrywając maksymalnie znajdujący się poniżej balkon. Jak daleko może wyjść dach aby to dobrze wyglądało?

Poniżej rysunek dachu:

http://doallegro.republika.pl/dach.pdf

Edytowane przez babarek

• 2 weeks później...
Projekt dopuszczał dwa rozwiązania. Dach został wykonany jako kopertowy żelbetowy w wymiarach jak na pierwszym rysunku. Drugi rysunek zamieściłem aby pokazać kąt nachylenia dachu.

Nikt nie podpowie?...

Nieco myślałem i skłaniam się chyba do blachy na rąbek. Może z firmy plannja? Sama blach nie kosztuje dużo więcej niż blacho-dachówka.

Wiem, robocizna będzie droższa. Ile?

Chcę położyć styropian. Jakiej grubości dać?

Do tego folia z oplotem i co pełne deskowanie?

Będzie ok?

Ile taki dach może być droższy od rozwiązania opartego na blacho dachówce np. Wencja?