Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głębokość wyjścia z kanalizacji do przyłącza

michucolin

Recommended Posts

Witam,

właśnie odebrałem z WodKan warunki przyłącza kanalizacji sanitarnej. Niepokoi mnie fakt, iż może być ono za płytkie.

Mam doprowadzoną rurę do granicy działki, z rysunków w warunkach odczytałem, że rzędna tego przyłącza jest 129,87. Rzędne dla studzienki na ulicy to 130.65/126.58. Czyli dobrze rozumiem, że rura doprowadzona do granicy działki jest 130,65-129,87=0,78 ? Czyli 0,78m od poziomu drogi mam wyprowadzoną rurę kanalizacyjną do granicy działki?

Za tydzień zaczynam wykonywać fundamenty pod dom, i podczas ich wykonywania będę musiał wykonać instalację wodkan zanim zaleją mi fundamenty. Projekt kanalizacji w domu wygląda następująco:

2015-11-27 14.14.24.jpg

Dodam jeszcze, że dom będzie usytuowany 6m od granicy działki. I tutaj pojawiają się moje wątpliwości. Zakładając 2-3cm spadu na 1m, to na 6m wychodzi 12-18cm, więc moja rura musiałaby wchodzić w fundamenty około 0,60-0,66m pod powierzchnią ulicy.

W takim przypadku czy mój projekt należy przerobić? Czy to zadziała? nie wiem jak odczytać z tego rysunku poziom 0, gdzie on jest itd. Gdzie faktycznie wg projektu wyjdzie moja rura kanalizacyjna względem ulicy?

222.jpg